• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde "Çanakkale Zaferi 100 Yaşında” Paneli

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde "Çanakkale Zaferi 100 Yaşında” Paneli
DEÜ'de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yılında “Çanakkale Zaferi 100 Yaşında” paneli düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Füzün, Çanakkale Zaferini “Türk’ün en şanlı zaferi” olarak tanımladı ve dünyanın barışa olan ihtiyacına vurgu yaptı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü, Buca Eğitim Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Edebiyat Fakültesi’nce 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yılında “Çanakkale Zaferi 100 Yaşında” paneli düzenlendi.

Panel bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nde Türk Milleti’nin dünyaya gösterdiği güçten, çektiği zorluklardan, insanlığa örnek olacak davranışlardan bahsederek ‘’Şehitler nurlanmış, gaziler onurlanmış askerlerdir’’ cümlesiyle şehit ve gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğildiğini bildirdi. Çanakkale Zaferini “Türk’ün en şanlı zaferi” olarak tanımlayan Prof. Dr. Füzün, konuşmasını dünyanın barışa olan ihtiyacına vurgu yaparak bitirdi.

Açılış konuşmasının ardından panel oturumuna geçildi. Panel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Murat Tuncay’ın özgeçmişinin okunmasının ardından panel oturumunu başlatmak üzere Prof. Dr. Tuncay sahneye çağrıldı. Prof. Dr. Tuncay, Çanakkale’yi anlatan şiirsel bir sunum ile konuşmacıları teker teker sahneye davet etti.İlk panelist “Çanakkale Savaşları'nın İlk Aşaması: Deniz Harekatı ve 18 Mart Zaferi” konulu konuşmalarıyla Doç. Dr. Bilgin Çelik oldu. Konuşmalarının genel hattını Osmanlı Devleti’nin savaşa dahil oluşu, itilaf donanması ve Çanakkale Deniz Harekatı oluşturdu. Doç. Dr. Çelik Konuşmasını bu zaferin Türk milleti için ne kadar önemli olduğunu belirterek bitirdi.

İkinci panelist Doç. Dr. Hasan Mert “Çanakkale Savaşlarının Türk Halkı Üzerindeki Sosyal ve Psikolojik Etkileri” başlıklı konuşmasında, savaşın psikolojik ve beşeri etkilerini savaştan sağ dönen gaziler ve şehit yakınları adı altında iki başlıkta inceledi. Doç. Dr. Mert anlattığı ibretlik anekdotlarla konuşmalarını süsledi.

Üçüncü panelist “Anafartalar ve Arıburnu Kumandanı Yarbay Mustafa Kemal'in Gözünden Türk Askeri” başlıklı konuşmalarıyla Yrd. Doç. Dr. Fevzi Çakmak oldu. Konuşmalarını bizzat M. Kemal Atatürk’ün yazdığı eserlerden alıntılar ve anekdotlarla ilerleten Yrd. Doç. Dr. Çakmak görsel bir sunumla bunu renklendirdi. Savaş hakkında askeri ve teknik bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Çakmak, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası ve Çanakkale Savaşı’na olan etkilerini etkileyici bilgilerle aktardı.

Dördündü panelist Yrd. Doç. Dr. Doğan Duman, “Yurdun Ortak Savunulması Bilincinin Gelişiminde Çanakkale Savaşı” başlıklı bir konuşma yaptı. Yrd. Doç. Dr. Duman, bu başlık altında yurt kavramının gelişmesinde Çanakkale Savaşı’nın etkilerini ve bu savaşın sonuçlarının yurt kavramına nasıl yansıdığını ve şekillendirdiğini aktardı. Yrd. Doç. Dr. Duman konuşmasını, Çanakkale Savaşı’nın ulusal bilincin uyanmasındaki en büyük etkilerden birine sahip olduğunu söyleyerek sonlandırdı.

Beşinci ve son panelist olan Emekli Dz. Kur. Alb. Dr. Nejat Tarakçı “Emperyalizmin Durdurulduğu Yer: Çanakkale” savaşın jeostratejik bakışı konulu konuşmalarına başladı. Emekli Dz. Kur. Alb. Dr. Tarakçı konuşmalarında Çanakkale Savaşı’nın stratejik nedenlerinden, Çanakkale’nin hedef gösterilme amacından bahsetti. Türklerin Çanakkale Zaferi’nin siyasal ve politik sonuçlarını aktaran Emekli Dz. Kur. Alb. Dr. Tarakçı, Çanakkale’nin emperyalist güçlerin oyunlarını nasıl bozduğunu sebep ve sonuç ilişkisi içerisinde vurguladı.

Panel başkanının paneli sonlandırmasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mehmet FÜZÜN panelistlere teşekkür belgelerini verdi. Prof. Dr. Füzün, Çanakkale şehitlerini unutmadıklarını ve gelecek neslin de unutmaması gerektiğini söyledi. 

Panel Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından son buldu.

1-015.jpg

2-014.jpg

3-015.jpg

4-012.jpg

5-011.jpg

7-009.jpg

8-007.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim