• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Doğu Anadolu'nun alabalığı üniversiteden

Doğu Anadolu'nun alabalığı üniversiteden
Büyükbaş hayvan üretimi sıralamasında Türkiye'de ilk sırada yer alan Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi'nde yılda yaklaşık 10 ton alabalık üretiliyor.

Büyükbaş hayvan üretimi sıralamasında Türkiye'de ilk sırada yer alan Erzurum'daki Atatürk Üniversitesinde yılda yaklaşık 10 ton alabalık üretiliyor.

Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, İçsu Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gökkuşağı, kırmızı benekli ve çeşme alabalığı türlerini yetiştirdiklerini belirterek, üretimi berrak sularda yaptıklarını söyledi.

Yılda 8 ton gökkuşağı, bir ton kırmızı benekli ve bir ton da yemeklik çeşme alabalığı üretimi yaptıklarını anlatan Kocaman, araştırma merkezinde yetiştirdikleri balıkları talep eden herkese sattıklarını ifade etti.

Tesislerde öğrencilerin, teorik olarak öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme imkanı da bulduğunu vurgulayan Kocaman, "Bu tesislerde hem öğrencilerimize balık üretimini öğretiyoruz hem de arzu edenlere balık satışı yapılıyor" diye konuştu.

Alabalıkların temiz ve bol oksijenli suda yetiştirildiğini belirten Kocaman, bölge halkına oldukça lezzetli ve taze balık imkanı sunduklarını kaydetti.

Uygun su koşulları olduğu zaman alabalığın üretiminin kolay olduğunu ifade eden Kocaman, şöyle devam etti:

"Normalde kafes balıkçılığında yoğun yem kullanılıyor. Ancak biz burada temiz, berrak, bol oksijenli suda üretim yapıyoruz. Taze olarak sattığımız için de lezzeti çok iyi. Özellikle son yıllarda balık tüketiminde önemli bir artış var. Balık, yüksek proteine sahip. Halkımıza kesinlikle bol balık tüketimini öneriyoruz. Fiyatı kırmızı ete göre mukayese edildiğinde oldukça düşük."

-"1 milyon 800 bin yavru balık üretiyoruz"-

Bölge halkının yanı sıra balık çiftlikleri için de üretim yaptıklarına değinen Yrd. Doç. Dr. Kocaman, "Çevredeki yetiştiricilerin balık ihtiyaçlarını karşılamak için 1 milyon 500 bin adet gökkuşağı, 150 bin adet kırmızı benekli, 150 bin de çeşme alabalığı yavrusu yetiştiriyoruz. İsteyen işletme sahiplerine yavru olarak satmaktayız" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yetiştiricilik belgesi olan işletmelere yavru balık sattıklarını vurgulayan Kocaman, şunları kaydetti:

"Yavru alan bir yetiştirici bizden aldığı balığın faturasını bakanlığa sunarak teşviklerden istifade edebilmektedir. Bu yönden de yetiştiricimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayrıca yetiştirdiğimiz bu balıkları şehirden, üniversiteden kim gelirse gelsin işletmemizden canlı olarak alabilmekte veya vakum paketlerinden temin edebilmektedir."

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim