• BIST 9530.47
  • Altın 2478.065
  • Dolar 32.44
  • Euro 34.7168
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Didimli balıkçıların trol isyanı!

Didimli balıkçıların trol isyanı!
Didim'de trolle kaçak avlananların arttığına dikkati çeken bir grup balıkçı, denizdeki canlı yaşamı ve kendilerine zarar veren bu durumdan şikayetçi olup, önüne geçilmesi için ciddi önlemler alınmasını istedi.

Aydın'ın Didim İlçesi'nde, son zamanlarda trolle kaçak avlananların arttığına dikkati çeken bir grup balıkçı, denizdeki canlı yaşamı ve kendilerine zarar veren bu durumdan şikayetçi olup, önüne geçilmesi için ciddi önlemler alınmasını istedi.

Avlak alanlar ve balık çeşitliliği açısından önemli bir yer olan Aydın'ın Didim ilçesinde kaçak avlanmada artışın olması, Didimli balıkçıları tedirgin ediyor. Kaçak avlanan balıkçılar ile Akbük Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar arasında zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor.

Geçen 14 Nisan'da Akbük Körfezi'nde trol ile avlandığı ileri sürülen 9 metrelik bir tekne Akbüklü balıkçılar tarafından farkedildi. Denizlerdeki genel av yasağının başlamasından bir gün önce kaçak olarak avlandığı ileri sürülen bu teknenin etrafını saran diğer balıkçılar, uyarıda bulundu. Ancak, uyarılara aldırış etmediği öne sürelen trol teknesi, denize eski bir halat atıp, usulüne uygun avlanan 15 balıkçının ağ ve paraketelerine de zarar verdi. Etrafını saran balıkçı teknelerinden kurtulmak isteyen trol teknesi, 'Tecoreis' isimli balıkçı teknesine de çarparak maddi hasara neden oldu. Trol teknesinin malzemelerine el konulup, Akbük Su Ürünleri Kooperatifi'ne teslim edilirken, trol teknesi hakkında Sahil Güvenlik ve İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne şikayette bulunuldu.

Akbük Su Ürünleri Kooperatifi İkinci Başkanı İbrahim Yılmaz, yaşanan olaya tepki gösterdi. Yasak olmasına rağmen dışarıdan gelen teknelerin Didim'de trolle avlandığını belirten Yılmaz, trolün deniz dibini kazıyarak balık popülasyonuna zarar verdiğini söyledi. Trolün usulüne uygun avlanan diğer balıkçıların ağlarına da zarar verdiğini vurgulayan Yılmaz, son zamanlarda 78 üyelerinin bu konuda çok mağdur olduğunu söyledi.

Bugüne kadar 100 parça ağ, 50-60 bin metre paragat misinaların trolcüler nedeniyle zarar gördüğüne dikkati çeken Yılmaz, "Bizlere de yazık, günah. Devletimizin buna bir çare bulmasını istiyoruz" dedi.

Akbüklü balıkçılar olarak kaçak avlanma yapan bu tekneyi defalarca Akbük Körfezi'nde yakaladıklarını kaydeden Yılmaz, "Ancak, her defasında ispat edilmediği gerekçe gösterilerek hiçbir şekilde cezai işlem uygulanmıyor. Trol ile avlanan teknenin takımlarını alıp, Sahil Güvenlik ve İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne durumu bildiriyoruz. Ancak, yine bir sonuç alamıyoruz" diye konuştu.

"DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI"

Kaçak avlanan kişiler tarafından zaman zaman tehdit edildiklerini de vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: "Kaçak avlanmanın önüne ancak denetimlerle geçilebilir. Denetimlerin sıklaştırılması ve Sahil Güvenlik'e yapılan ihbarların hızla değerlendirilmesiyle yasal olmayan yollardan yapılan balık avcılığının önlenmesi mümkün olabilir. Didim ve Akbük'te son dönemlerde halk arasında "şebeke" olarak bilinen 10 metre civarındaki trol ruhsatı olmayan tekneler tarafından avlanmada ciddi bir artış söz konusu. Bunun önlemi alınmadığı taktirde büyük sorunların ve olayların yaşanacağı aşikardır" diye konuştu.

"BİZİ BATIRMAYA ÇALIŞTILAR"

Kaçak avlandığını iddia edilen trol teknesinin çarptığı Tecoreis teknesinin kaptanı Tecelli Kaçmaz, "Olay günü deniz üstünde ışıksız tekne gördük. Yaklaştığımızda teknedekiler küfür edip, tehditler savurmaya başladı. 'Gene mi siz geldiniz?' diyerek bizi batırmak amaçlı teknemizin yan tarafına çarptılar. Çarptıktan sonra arkalarından gitmemizi engellemek için de denize halat bıraktılar. Halat şu an teknemizin pervanesine dolanmış durumda. Trolcüler yüzünden zararımız büyük" diye konuştu. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim