• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 8 °C

Dibe çöken müsilaj, denizdeki oksijeni tüketiyor

Dibe çöken müsilaj, denizdeki oksijeni tüketiyor
Ekonomi Gazetecileri Derneği, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile Marmara'yı esir alan müsilaj sorununu konuşmak için etkinlik düzenledi. Tekne ile inceleme turu yapılan etkinlikte Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Müsilajın büyük bir kısmı denizin dibinde, parçalanmaya devam ediyor" ifadelerini kaydetti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile müsilaj sorunu ile ilgili bir bilgilendirme etkinliği düzenledi. Bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, sosyal sorumluluk alanında konu ile ilgili kurum temsilcileri ve gazetecilerin katıldığı etkinlikte tekne ile inceleme turu yapıldı. Yapılan incelemelere göre Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu ciddiyetini korumaya devam ediyor.

Etkinliğe katılanlardan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptığı değerlendirmede şu cümlelere yer verdi:

“Müsilaj 30 metre derinlikte Marmara Denizi’nin her tarafında, su içerisinde görülen büyük kütleler. Bunlar şu an su yüzeyinde görünmüyor ama büyük bir kısmı denizin diplerine çöktü. Parçalanması da mikroorganizmaların bunları ayrıştırmasıdır. Suyun içerisinde mikroorganizmalar çözünmüş oksijeni kullanıyorlar.

OKSİJENİN BİTMESİ HEPİMİZ İÇİN TEHLİKE

Marmara Denizi’nde oksijenin bitmesi demek sadece deniz canlılarının ölmesi anlamına gelmiyor, hepimizin yaşamlarında ciddi değişiklikler ortaya çıkabilecek bir durum. Dibe çöken müsilaj parçalanmaya devam ediyor. Yüzeyde bulunduğunda da sorun, su kolonunda bulunduğunda da sorun, dipte bulunduğunda da sorun, parçalanırken de sorun. Parçalanırken suyun içindeki çözülmüş oksijeni kullanıyor. Diplerdeki oksijeni tüketiyor.

Organik yapıdaki müsilaj parçalanırken elementlerin geri beslenmeye neden olarak azot gibi besin elementlerini tekrar suya salmış oluyor. Geçen yılın sonlarından itibaren yüzey ile 30 metre derinlik arasında şeritler, tüller ve büyük parçacıklar halinde müsilaj görülüyor.''

‘YÜK GEMİLERİ SERA GAZININ YÜZDE 3’ÜNÜ BİLE OLUŞTURMUYOR’

Gemiciliğin iklimi kirletme açısından düşük olduğunu belirten Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan da şu sözleri kaydetti:

''Deniz taşımacılığı dünyadaki toplam yük trafiğinin miktar olarak en az yüzde 70’i değer olarak yüzde 80’i ifade ediyor. Dünyada 100 bin civarında yük gemisi var. Bunlardan çıkan sera gazları dünyada çıkan toplam sera gazının yüzde 3’ünü bile oluşturmuyor. Buna ek olarak limancılık eklenebilir. İklimi kirletme açısından asgari oranda. OECD ulaştırma forumları var. Bu forumlarda çeşitli ülkeler ileriye dönük hangi çalışmaları yapmalıyız diye tespitlerde bulundular. Ama Türkiye bu çalışmalarda nedense hep yoktu. Biz kuralları, kurallar çıktıktan sonra fark ederiz ve ona uymaya çalışırız. Bu durum 2005-2006’dan itibaren değişmeye başladı. Gemilerin sera gazını azaltma yönünde bir dönüşüm yapıp emisyonu temize döndürme olayıdır. Bizim gemilerimizde bu iş için mükemmel örnek oldular. İlk defa kongreye giden 9 tane çalışmadan ikisini Türkiye verdi ve kabul edildi. Bizim önerdiğimiz iki konudan birisi karbonsuzlaştırma açısından özellikle de Covid etkisiyle oluşan artı veya eksilerin dikkate alınarak bu işin yapılması konusuydu. Özellikle de gemilerde ve limanlarda yeni alınacak tedbirleri ortaya koymakla ilgili.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim