• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Denizdeki hayalet ağları, balonla temizliyorlar

Denizdeki hayalet ağları, balonla temizliyorlar
Öğretim üyeleri ve öğrencileri, geliştirdikleri 'balon' yöntemiyle, İskenderun Körfezi'ndeki 'hayalet ağ' olarak adlandırılan atıkları temizliyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Denız Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile Denizcilik Meslek Yüksek Okulu'nun öğretim üyeleri ve öğrencileri, geliştirdikleri 'balon' yöntemiyle, İskenderun Körfezi'ndeki 'hayalet ağ' olarak adlandırılan atık ağları temizliyor.

Yüksek Okul Müdürü Doç.Dr. Yavuz Mazlum yürütücülüğünde Prof.Dr. Mehmet Fatih Can, Prof.Dr. Ayşe Bahar Yılmaz, Yrd.Doç.Dr. Aydın Demirci, Yrd.Doç.Dr. Mevlüt Gürlek, inceleme görevlisi Emrah Şimşek, öğretim görevlileri Menderes Şereflişan ve Necdet Uygur ile öğrencilerden oluşan ekip, denizdeki eko sistemi menfi etkileyen ağları temizlemek için meslek başlattı. Çalışma kapsamında ilk şekilde hayalet ağların olduğu bölgeleri belirleme eden ekip, daha sonra 500 ve 1000 kilo nakil kapasiteli balonlarla ağları denizden çıkarıyor.

'AĞLAR, EKOSİSTEME ZARAR VERMEDEN ÇIKARILIYOR'

Balıkçıların denize bıraktıkları ağların kayalara takılıp kopmasıyla suyun dibinde kaldığını, bunun da ekosistemi menfi etkilediğini belirten Doç.Dr. Yavuz Mazlum, başlattıkları projenin üniversite vasıtası ile 20 bin TL ile desteklendiğini söyledi. Projenin bir başka amacının da hayalet ağların ekosisteme zararını da araştırmak olduğunu kaydeden Doç.Dr. Mazlum, şunları söyledi:'Proje kapsamında fazla aşırı ticari avcılık sonucunda artan bu hayalet ağlarının deniz zeminindeki ekosisteme bulunan etkilerini araştırıp bunların etkilerinden balıkları, oradaki canlıları nasıl kurtarabileceğimize dair meslek yaptık. Bu meslek da, ağların temizlenmesinde ayrıcalıklı ağlıklardaki balonları kullandık. 500 ve 1000 kilo ağırlık taşıyabilen balonlarla birlikte deniz dibindeki hayalet ağları ekosisteme ziyan vermeden temizlemeye çalıştık.

''KÜRESEL PROJELERE İHTİYACIMIZ VAR'

Ekipte yer piyasa Yrd. Doç. Dr. Aydın Demirci ise, yürüttükleri projenin fazla anlamlı ve mühim olduğuna dikkat çekerek ayrılan kaynakla İskenderun Körfezi'nin temizlenmesinin olası olamayacağını söyledi. Körfezin temizlenebilmesi için milli destekli planlara gereksinim olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Demirci, şöyle konuştu:'Dünyada bu konu için hususi meslek ekipleri de var. Ülkemizde de kısıtlı sayıda meslek var. İskenderun bölgesi avcılığın sıkı şekilde yapıldığı bir bölge. Trol avcılığının hoyratça yapılması bu balık ağlarının yine deniz dibinde kalmasına sebep oluyor. Balıkçıların böyle bir tutkusu yoktur lakin bilhassa kayalık sahalarına bu ağlar takılıyor. Takıldığında bunların ekosisteme menfi etkileri söz konusu olmakta ve yıllardır artıyor. Bu işin temizlenmesi için de fazla iyi bir dalış ekibinin olması gerekiyor. Çok şahıs bu çalışmaları yapmak istemesine karşın olanaklar sınırlı. Ama bizim Denizcilik Meslek Yüksek Okulu'nun gerçekten fazla iyi bir dalış takımı var. 20 bin TL bütçe ile bu ağların İskenderun Körfezi'ni temizlemek olası değil. Bunun için fazla daha büyük, küresel planlara ihtiyacımız var. Ulusal destekli planlara ihtiyacımız var. Bu çalışmayla bu ağları nasıl çıkartabiliriz diye belirlemeye çalışıyoruz. Deniz çalışmasıyla bu konu için çalışan kişiler arasında Türkiye'de en iyi ağ çıkartan biziz.

'20 SAAT DALIŞLA YARIM TON HAYALET AĞ

Denizcilik Meslek Yüksekokulu'nun dalış ekibinden mesul öğretim görevlisi Necdet Uygur da, hayalet ağların lazım tespitin de gerekse de çıkarılmasında saatlerce dalış yapmak mecburiyetinde kaldıklarını söyledi. 40 metreyi aşan derinliklerde dalış yaptıklarını anlatım eden Uygur, hayalet ağların temizlenmesi için kullanılan alternatifleri şu sözlerle anlattı:'Rov dediğimiz su altı robotu ile dalış yapıp hayalet ağların yerlerini belirleme ediyoruz. İlk evrede Samandağ sahillerinde dört nokta belirledik. Keşif için takribî 10 saatlik dalış gerçekleştirdik. Keşiften sonraki günde de takribî 20 saatlik bir dalışla atık ağları bağladığımız, arasında hava bulunan balonlarla su yüzüne gönderiyoruz. Bu biçimde bir defasında düzeyi ağırlığı 500 kiloya yakın hayalet ağ çıkardık. Temizlediğimiz yerlere daha sonra yine dalışlar yapıp diri sayısında bir artış olup olmadığını izleyeceğiz."

hayalet_ag.jpg

hayalet_ag1.jpg

hayalet_ag2.jpg

hayalet_ag3.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim