• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Denizde ticari balıkçılık 3 yıl yasaklansın

Denizde ticari balıkçılık 3 yıl yasaklansın
OBAF Başkanı İsmail Atalay, balık nesillerinin devamı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için denizlerde ticari balıkçılığın 3 yıl yasaklanması gerektiğini savundu.

Olta Balıkçıları Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, balık nesillerinin devamı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için denizlerde ticari balıkçılığın 3 yıl yasaklanması gerektiğini savundu.

Atalay, başta Akdeniz olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz'de balık nesillerinin ve stoklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı-Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) tarafından hazırlanan Akdeniz Deniz ve Kıyı Durum Raporu'ndaki verilerin çok çarpıcı olduğunu dile getiren Atalay, aşırı avlanma ve balık stoklarının hızla azalmasına neden olan avlanma teknikleri nedeniyle denizlerin "alarm verdiğini"öne sürdü.
 
İsmail Atalay, şöyle konuştu: "Balık neslinin devamı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için Akdeniz başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz'de ticari balıkçılık 3 yıl süreyle yasaklanmalı, hükümet av yasağının uygulandığı yıllarda sektörü desteklemeli. Ticari balıkçılık belirli süre yasaklanmazsa yakında açık denizlerde avlanacak balık kalmayacak. 3 yıl dememizin nedeni bu süre içinde balık stokları yeniden normale dönecek. Yasağın sadece Türkiye'de uygulanması yeterli değil. Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkeler başta olmak üzere Yunanistan ve Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde de uygulanması gerekiyor. Türkiye bu konuda öncü olabilir."
 
Sektörde çalışan binlerce kişi olduğunu, çalışanların mağdur edilmemesi gerektiğini kaydeden Atalay, "Bu bizim kırmızı çizgimiz. Kaldı ki Ege ve Akdeniz'de balık stoklarının azalmasındaki bir başka önemli etken Kızıldeniz'den gelen balık türü sayısındaki artış. Akdeniz ekosistemine oldukça zarar veren ve birçok yerli balık türü üzerine aşırı baskı kurup yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan istilacı balık türleri ile mücadele etmek için Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin acil eylem planı oluşturması gerekiyor" diye konuştu.

-"Olta balıkçısını hedef göstermek yanlış-"

Geçen hafta Kıbrıs'ta yapılan 1. Balık ve Balıkçılık Çalıştayında, sahil bölgelerde oltayla avlanan amatör balıkçılara kısıtlama getirilmesi yönünde ortaya atılan önerinin ciddiye alınmaması gerektiğini ifade eden Atalay, çalıştayda olta balıkçılarının halen 5 kilogram olan günlük avlanma limitinin 1 kiloya indirilmesinin istendiğini söyledi.

Atalay, "Olta balıkçısının günlük avlanma limitini düşürerek ticari balıkçılığı korumak mümkün değil. Ticari balıkçılığı korumak istiyorlarsa önce balık stoklarını artırmanın yolları aranmalı" dedi.

Bazı çevreler tarafından olta balıkçılarının hedef gösterilmeye çalışıldığını ileri süren Atalay, şunları kaydetti: "Olta balıkçısının günlük avlanma limitini 1 kilograma indirilmesini isteyen zihniyet, ülkemiz denizlerinde balık nesillerini ve stoklarının yok olmasına neden olan zihniyettir. Bu öneriyi şiddetle reddediyoruz. Türkiye'de 4 milyona yakın olta balıkçısı var. Gerçek amatör balıkçı ile amatör balıkçılık kisfesi altında ticari balıkçılık yapanlar ayrılmalı. Türkiye'de olta balıkçısı Galata Köprüsü'nde balık tutanlardan ibaret değil. Olta balıkçılarının ekonomiye sağladığı katkı ticari balıklığının sağladığı katkıdan az değil. Biz yıllardır amatör balıkçılığın kayıt altına alınmasını istiyoruz. Önemli olan yasak kararlarını genişletmek değil mevcut yasakların uygulanmasını sağlamak. Amatör balıkçının tuttuğu balıkla uğraşmak çok yanlış."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
amatör balıkçı
26 Mart 2013 Salı 16:21
çalıştay
Ayrıca ağ gözlerinde kanuna uymayanlar, yasak avlanma yöntemleri ile balıkların yuvalarını ve yaşam alanlarını yok edenler de mi amatörler?...
195.175.81.166
amatör balıkçı
26 Mart 2013 Salı 16:19
çalıştay
Peki ticari balıkçılar çok mu yasalara uyarak av yapıyorlar?... Kendi geleceklerini kendileri yok ediyorlar... Tüm suç olta balıkçısında mı?... Tamam ben limitler dışında av yapanları savunuyor değilim ki zaten onlar amatör balıkçı değil ''bohçacı'' ama çözümde 5 kiloyu 1 kiloya indirmekte değil...
195.175.81.166
şakran
19 Mart 2013 Salı 19:09
balıkçı
beyim zoruna mı gitti 1 kiloya indirilecek olması?adam kıyıdan 1 kova dolusu oltayla 30 40 gramlık çupra yavrularını yakalayıp götürüyor,ikaz edince sanane diyor.nasıl yiyebilirsin ki o balıkları?çok sıkı denetim yapılıp uyarılması lazım bu insanların,gerekirse cezalandırılmaları lazım.
78.175.33.149
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim