• BIST 9276.78
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 2 °C
  • Çanakkale 10 °C

Denizde çocuklarınızı yalnız bırakmayın

Denizde çocuklarınızı yalnız bırakmayın
Boğulma haberlerinin gazetelerde yer almaya başladığı şu günlerde uzmanlar, aileleri boğulma vakalarına karşı uyardı: ‘Kurallara uyulmadığında yüzme bilen de bilmeyen de boğulur.’

Sıcak havalarla birlikte çocuklar ve gençler denizlere, havuzlara ve göllere koşuyor. Ölüm haberlerinin gazetelerde yer almaya başladığı şu günlerde uzmanlar, aileleri boğulma vakalarına karşı uyardı: ‘Kurallara uyulmadığında yüzme bilen de bilmeyen de boğulur.’

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte suda boğulma haberleri gazetelerde yer almaya başladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, birçok boğulma vakasında yüzme bilenlerin de hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor. Prof. İkizceli, can simidi ve su yatağı gibi ürünlerin güvenilir olmadığını belirterek, ailelere ‘Çocukları yalnız bırakmayın!’ uyarısında bulunuyor.

Yüzme bilenlerin de bilmeyenler kadar boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Prof. İbrahim İkizceli, yüzme bilenlerin, kendilerini daha güvende hissettikleri için daha zorlu sularda yüzmeyi tercih ettiğini kaydediyor. Yüzme bilmeyen kişilerin derinliğini bilmediği, dibini görmediği veya bel bölgesini geçen sulara girmemesi gerektiğini kaydeden Prof. İkizceli, üzücü durumların meydana gelmemesi için şu uyarılarda bulunuyor: “Suya girerken mutlaka yanlarında yüzme bilen kişiler olmasına dikkat etmeliler. Çocuklarını suya sokan aileler, kesinlikle yanından ayrılmamalı. Çocuklarda kolluk dışındaki can simidi ve deniz yatağı gibi aksesuarlar güvenilir değil. Bu araçlar, hareket kontrolünü kısıtlar ve üzerlerinden düşme tehlikesi vardır. Boğulma vakalarının bir kısmı, suya atlama esnasında suyun sığ olmasısonucu boyun kırıklarına bağlı gelişebiliyor. Bu nedenle tüm boğulma vakalarında boyun kırığı ihtimalini düşünmek gereklidir.”

Yüzme bilenlerin, denizin dalgalı olduğu zamanlarda girmemesini tavsiye eden İbrahim İkizceli, boğulmak üzere olan birine profesyonelce müdahale edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Gelişigüzel kurtarma girişiminin hüsranla sonuçlanabileceğini aktaran Prof. İkizceli, “Eğitim almamış kişiler, müdahale etmeyi denerse kendileri de boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Çünkü boğulan kişi kurtarıcıya sarılmaya çalışacak ve onu da suyun dibine batıracaktır. Bu durumda eğitimli cankurtaranın gelmesi veya boğulmak üzere olan kişinin çırpınmalarının bitmesi beklenmelidir. Cankurtaran gelene kadar boğulan kişiye ip veya can simidi gibi şeyler atılıp tutunması sağlanmalıdır.” diye konuşuyor.

Boğulan kişiye ilk yardım suda başlar!

Çırpınmadan sonra yapılacak müdahalenin önemine dikkat çeken İbrahim İkizceli, mümkünse boğulma tehlikesi geçiren kişinin yanına tekne veya sandalla gidilmesi gerektiğini, boyun kırığı vakalarında bunun önemli olduğunu kaydetti. Müdahalede öncelikle boynun hareket ettirilmemesini öneren Prof. İkizceli, yapılacak ilkyardım hakkında şu bilgileri verdi: “Kişinin şuuru kapalı ve nefes almıyorsa hemen temel yaşam desteğine, yani suni teneffüse başlanmalı. Bu manevralara mümkünse suyun içinde başlanmalı ve bu esnada suyun dışına çıkarılmalı. Unutmamak lazım ki en önemli kural, hemen 112 Acil Sağlık merkezine haber vermektir. Acil yardım ekibi gelene kadar kişi sırtüstü yatırılmalı, suni teneffüse ve kalp masajına devam edilmeli. Dakikada 8-10 kez nefes verilmesi ve 100 kez kalp masajı yapılması yeterli. Bu manevralar, 30 kalp masajı ve 2 solunum şekilde yapılmalı. Kişiyi sudan çıkardıktan sonra ağız içi ve nefes borusundaki suyu çıkarmak için uğraşmamak lazım. Çünkü bu vakit kaybettirir.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim