• BIST 9879.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Denizcilik dev bir iş sahası haline geldi

Denizcilik dev bir iş sahası haline geldi
İzmir Liman Başkanı Duran, "Dünyada gemi adamı sayısında büyük eksik var. Eğer biz insanları yetiştirip yurtdışına ihraç edebilirsek, hem işsizlik sorunu çözülür hem de ülkeye yeni bir gelir kapısı açılır" dedi

Son yıllarda Türkiye'nin denizcilik filosunu büyütmesine paralel olarak artık denizcilik de dev bir iş sahası haline geldi. Türkiye'de zabit sayısı 41 bini, tayfa sınıfında çalışan sayısı 110 bini geçti. Amatör denizci belgesi sayısı 62 bine, yat kaptanı sayısı da 6 bin 800'e ulaştı. İzmir Liman Başkanı Güven Duran, denizcilikte yaşanan bu gelişmelerin sevindirici olduğunu belirterek, "Dünyada gemi adamı sayısında büyük eksik var. Eğer biz Filipinler gibi insanları yetiştirip yurtdışına ihraç edebilirsek, hem işsizlik sorununu çözeriz hem de ülkeye yeni bir gelir kapısı açarız" dedi.

Rakamlar yükseliyor

Türkiye'nin denizciliğin her alanında olduğu gibi istihdamda da gelişme gösterdiğine dikkat çeken Duran, rakamların hızla yukarı çıktığına dikkat çekti. Toplam zabit sayısının 41 bin 686'ya ulaştığını açıklayan Duran, "5 bin 800 zabiti İzmir Liman Başkanlığı olarak belgelendirdik. 111 bin civarındaki tayfa sınıfındaki kişinin de 26 bin 787'si bizim tarafımızdan belgelendirildi. Kendi teknelerini kullanmak isteyen amatör denizci ehliyetlerinde de artış var. Türkiye genelinde amatör denizci belgesi sayısı 62 bine ulaşırken, bunun 18 bin 500'ü bizim tarafımızdan verildi. 6 bin 800 olan yat kaptanından 2 bin 900'ü belgelerini bizden aldı" diye konuştu.
 Bu artışa karşı dünyada gemi adamına olan talebin daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Duran, "Dünya denizciliğinde hala gemi adamı açığı var. Bu durum ülkemiz için büyük bir fırsat. Bugün dünyanın her limanında ve her gemisinde Filipinli çalışana rastlayabiliyoruz. Filipinler, dünyaya denizci ihraç ediyor. Türkiye de böyle bir rolü üstlenebilir. Biz de Filipinlilerin, Hintlilerin yaptığı gibi insanlarımızı kaliteli şekilde yetiştirip yurtdışına ihraç edebiliriz. Bu ülkemizin imajı ve ekonomisi için inanılmaz fırsat olur. Hem işsizlik sorununu çözeriz hem de yeni bir istihdam alanı yaratırız. Ayrıca ülkemize yeni bir döviz girişinin yolu da açılır" dedi.

Son yıllarda Türkiye'de gemi adamı yetiştiren fakülteler ve okullar açıldığını belirten Duran, okullardan mezun olan bir kişinin hemen 3 bin 500-4 bin dolara işe başladığını söyledi. Duran, "Denizcilik zor bir meslek. Aylarca ailenizden, ülkenizden uzak kalıyorsunuz. Ancak geliri oldukça iyi. Bugün Uzakdoğu kaptanı aylık 7 bin 500 dolar, kimyasal tankerde çalışan bir kaptan 10 bin dolar kazanabiliyor" diye konuştu.
 
Kruvaziyer turizmi

Geçen yıl İzmir'de yaşanan gemi, yük ve yolcu trafiği hakkında bilgi veren Duran, Alsancak Limanı'na 2012'de gelen gemi sayısının 2 bin 86 olduğunu söyledi. Yolcu gemisi sayısının 285'e ulaştığını dile getiren Duran, İzmir'in kruvaziyer turizminde önemli bir fırsatı yakaladığını söyledi. Duran, şöyle konuştu: "İzmir Alsancak Limanı'na gelen yük gemilerinde elleçlenen yük miktarı 9 milyon 345 bin. Elleçlenen konteyner miktarı ise 718 bin 649 TEU. Geçen sene bu rakam 687 bin TEU'ydu. Gemi sayısında küçük bir azalma, yükte ise artış var. Fakat Alsancak hala 2007 yılı rakamlarına ulaşamadı. Aliağa'da konteyner elleçlenmesine izin verilince Alsancak'ın yükü azaldı. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin körfeze navigasyon kanalı projesi, sirkulasyon kanalı projesi devam ediyor. Bu çalışma ile körfezdeki derinlik 12 metreden 16 metreye çıkarılacak. Böylece üçüncü nesil dediğimiz büyük gemileri körfezde görebileceğiz."

İzmir Liman Başkanlığı olarak gelen yabancı bayraklı gemilere liman devleti kontrolü yaptıklarını belirten Duran, 2012'de 203 gemiyi denetlediklerini söyledi. Türk gemilerinin yurtdışında beyaz listede olduğunu hatırlatan Duran, geçen yıl 80 Türk bayraklı gemiyi yurtdışına çıkmadan önce denetlediklerini açıkladı.

"Körfezde 12.5 milyon yolcu taşındı"

İzmir Körfezi'nde yolcu ve araba taşımasının 4 arabalı vapur, 5 yolcu gemisi, 16 adet yolcu motoru ile sağlandığını açıklayan Güven Duran, "Körfezde 11 hatta yolcu taşınıyor. Geçen yıl 12 milyon 528 bin yolcu, 420 bin araç taşındı. İZBAN'ın hizmete başladığı tarih olan 2010'da 14 milyon 137 bin yolcu taşınmıştı. Çünkü insanlar İZBAN'a daha rahat ulaşabiliyor. İzmir Büyükşehir'in yaptırdığı 15 katamaran tipi yolcu gemisi ile körfezde taşımacılık hızlanacak, yeni hatlar ilave olacak. Bu durumun yolcuların denize olan ilgisini artıracağını tahmin ediyoruz" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kerim
12 Şubat 2013 Salı 22:02
tekne ruhsatları
sayın liman başkanı izmit körfezinde kaçak olarak çıkarılan ve genelde izmire gönderilen agır metal zehir içeren metal iskele ayaklarından çıkarılan midyeler izmit deniz polisi ve bazı duyarlı iskele sahipleri tarafından yakalanmakta ve yakalatılmaktadır.yalnız yakalanan bu kişilerin teknelerinin ruhsatları bulunmadıgı alıkonmaktadır.Ne hikmetse faturası dahi olmayan bu teknelere bir müddet sonra genelde izmir bölgesinden ruhsat verilmekte dolayısıyla teknelerini kurtarmaktadırlar.İzmir ve çevresindeki insanlara bu agır metal ve zehir içeren midyelerin yedirilmemesi için büyük mücadele eden izmit deniz polisinin vazife sevkini kırdıgını düşünüyorum.İzmir halkındanda ricamiz ne olur saglıgınızı düşünüyorsanız her gün izmire koca kamyonlarla gelen midyeleri yemeyin.saygılarımla.
176.238.237.182
DENİZCİLER
12 Şubat 2013 Salı 04:12
UZMANLAR YAZMALI
Liman Başkanımız Sn. DURAN meslek mensupları adına teşekkür ederiz.
Kamuyu bilgilendirme ve güvenirlik adına her meslek mensubu kendi dalında konuşmalı, yazmalı.
Denizciler olarak; ziraat konusunda köylü bize inanırmı???.
78.179.8.36
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim