• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Deniz salyası, biyolojik arıtma ile sonlandırılacak

Deniz salyası, biyolojik arıtma ile sonlandırılacak
Marmara'yı müsilajdan kurtarmak için 17 ayrı proje hazırlandı. Projelerin ağırlığını biyolojik mücadele oluşturuyor. Biyolojik arıtmayla Marmara'ya dışarıdan herhangi bir bakteri girişine izin verilmeyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Marmara Denizi Eylem Planı' kapsamında başlattığı Marmara'yı müsilajdan kurtarma seferberliği için bilim adamları kolları sıvadı.

17 farklı proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaştırıldı. Gelen projelerden 9'un biyolojik mücadele çerçevesinde hazırlanırken 5'inin mekanik mücadele, 3'ünün ise kimyasal mücadele kapsamında hazırlandığı öğrenildi. Konuya ilişkin açıklama TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Osman Okur'dan geldi.

VEKİLLERE BİLGİ VERDİ

Konuya ilişkin TBMM'de milletvekillerine yönelik bilgilendirmede bulunan Okur, hem kamu hem de özel sektörden Marmara'nın müsilajdan kurtarılması için projeler gönderildiğini belirten Okur, "TÜBİTAK MAM olarak bizim görevimiz biyolojik ve teknolojik mücadele konusunda kamu ve özel sektörden gelen taleplere cevap vermek. Bu kapsamda şimdiye kadar biz 17 farklı çözüm talebi aldık. Bu 17 tane projenin 9 tanesi biyolojik mücadele, 5 tanesi mekanik mücadele, 3 tanesi de kimyasal mücadele kapsamında" diye konuştu.

BAKTERİ SOKULMAYACAK

Okur, "Hem Bilim Kurulu olarak hem de Çevre Bakanlığı'nın yetkili kısımlarıyla yaptığımız değerlendirme sonunda şöyle genel bir karar aldık. Marmara Denizi'ne herhangi bir bakteri veya bir biyolojik mücadele yapılacağı zaman mutlaka biyolojik mücadelenin kaynağının Marmara Denizi'nin kendisi olması gerektiği yönünde. Yani Marmara dışındaki herhangi bir bakteri Marmara Denizi'ne kesinlikle gönderilmemesi gerektiği yönünde bir karar çıkardık" dedi.

MÜCADELEDE İZLENECEK YOL

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Osman Okur, Marmara Denizi'nde Bilim Kurulu olarak biyolojik ve mekanik mücadelede izledikleri yol hakkında da bilgi vererek "Genel tavrımız da şu şekilde: Herhangi bir şekilde Marmara Denizi'nin doğası haricinde herhangi başka bir mikroorganizmanın veya bir yapının denize gönderilmemesi konusunda kesin kararımız var. Yani endemik olmadığı sürece, fizibil olmadığı sürece, insan ve balık sağlığına etkisi incelenmediği sürece herhangi bir müdahaleyi ve mücadeleyi şu an Marmara Denizi'nde yaptırmıyoruz" dedi.

9 PROJE YURTDIŞINDAN

Osman Okur'un verdiği bilgiye göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaştırılan 17 projenin biyolojik mücadele tarafındaki 9 tanesi yurt dışından geldi. Diğer 3 tane talep ise yurt içinden olurken bu projeler daha çok yüzeysel temizlik ürünleri olarak şekillendi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim