• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 17 °C

Deniz kıyılarında balık tesisleri kurulabilecek

Deniz kıyılarında balık tesisleri kurulabilecek
Deniz, göl ve baraj kıyılarına tesis kurulabilecek. Kıyılardaki ormanlık alanlara tesis kurulmasının önünü açan yeni bir düzenleme geliyor.

Kıyılardaki ormanlık alanlara tesis kurulmasının önünü açıyor. Çok tartışılacak yasa tasarısı ormanların altına depo yapılmasına hem de balık tesisi kurulmasına olanak tanıyacak.

Ormanların içi ile baraj, göl ve deniz kıyılarındaki ormanlık alanlara tesis kurulmasının önünü açan yeni bir düzenleme geliyor. Yasa Meclis'ten geçerse ormanların en az 4 kilometre uzağına kurulması gereken tesisler artık direkt ormanın içine, hatta ormanın uzandığı deniz ve göl kıyısına yapılabilecek. Ayrıca sebze ve meyve depolamak amacıyla orman ağaçlarının altı oyulup tüneller açılabilecek.

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülen ve içerisinde ormandaki dikili ağaçların satılması, ormanlık alanların Hazine'ye devredilerek imara açılması ve sulama tesislerinin özelleştirilmesi gibi maddelerin yer aldığı Devlet Su İşleri (DSİ) tasarısına önergeyle çok tartışılacak yeni maddeler eklendi. 

Yürürlükteki kanunlara göre, ormanlık alanlar ile ormanların 4 kilometreye kadar yakınına balık üretme çiftliği kurabilmek için Orman Genel Müdürlüğü'nden izin almak gerekiyor. Tasarıya AKP'li milletvekillerinin oylarıyla eklenen yeni maddeyle hem 4 kilometrelik mesafe şartı hem de izin şartı kaldırıldı. Artık parasını devlete ödeyen herkes ormanlara 29 yıl sürelerle balık üretme çiftlikleri kurabilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kıyılara balık tesisi kurulmasına izin veren maddeyi daha önce Başbakanlık'a giden bir tasarının içine eklediklerini ancak Tarım Bakanlığı'nın itirazı üzerine maddeyi o tasarıdan geri çıkardıklarını bildirdi. Bakan Eroğlu, Tarım Bakanlığı'nın istemediği kıyı maddesini DSİ tasarısına eklediklerini anlatırken, toplantının çıkışında gazetecilerin, “Kıyıda ne tür tesislerin kurulacağı tam anlaşılmıyor. Açıklama yapar mısınız?” sorusuna, “Yasa çıkınca anlarsınız!” şeklinde yanıt verdi.

Hükümetin hazırladığı yeni tasarıyla ayrıca üzerine orman ürünlerini işleyen fabrikalarla taş, kum, toprak, terebentin, katran ve sakız gibi işletmelerin izin almaksızın 29 yıllığına kurulmasının önü açılırken ormanların altına da depo alanları yapılmasının önü açılıyor. Buna göre ormanlardaki ağaçların 6 ila 8 metre altına tüneller kazılarak patates, elma, portakal gibi sebze ve meyvelerin saklanabileceği doğal soğuk hava depoları kurulabilecek.

Balık çiftliklerine tesis izni verilecek

Mevcut düzenlemede deniz, göl ya da barajların su yüzeyine kurulan balık çiftliklerinin ayrıca kıyılarda tesis yapmalarına izin verilmiyor. Hatta turizme zarar verdikleri tespitiyle balık çiftliklerinin kıyılardan uzak alanlara taşınması sağlanmıştı. Tasarıya eklenen yeni önergeyle artık deniz, göl ve barajların su yüzeyinde faaliyet gösteren balık üretme çiftlikleri göl, baraj ya da deniz kıyısında üretim için zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere tesis kurup işletebilecekler. Dolayısıyla ormanla deniz, göl ve baraj kıyısının iç içe geçtiği yerlerde artık balık tesisleri izin almayı bile gerektirmeden inşa edilebilecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim