• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

Deniz kirliliğine çözüm : Tavuk tüyü

Deniz kirliliğine çözüm : Tavuk tüyü
Konyalı gençler, deniz yüzeyinde oluşan petrol kirliliğinin tavuk tüyüyle temizlenebileceğini ortaya çıkardı. Proje, Türkiye'yi ABD'de temsil edecek...

Konyalı gençler, deniz yüzeyinde oluşan petrol kirliliğinin tavuk tüyüyle temizlenebileceğini ortaya çıkardı. Proje, Türkiye'yi ABD'de temsil edecek...  Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi 3'üncü sınıf öğrencileri 17 yaşındaki Abdullah Koca ve Ömer Faruk Altun'un deniz ve okyanus yüzeyinde meydana gelen petrol kirliliğini ortadan kaldırmak ve geri kazanımı için doğal atıkları kullanarak temizlemek için proje çalışmasına başladı. Kimya öğretmeni Mutlu Doğan'ın danışmanlığında hazırlanan proje kapsamında öğrenciler, deniz yüzeyinde oluşan petrolü temizlemek için doğal atık olan talaş, ayçiçek çekirdeği kabuğu, yer fıstığı kabuğu, hindistan cevizi kabuğu, mısır koçanı talaşı, tavuk tüyü, koyun yünü, keçi kılı, insan saçı ve kabak çekirdeği kabuğu kullandı. Öğrencilerin yaklaşık  2 yıl süren çalışma ve deneylerinin ardından deniz yüzeyinde oluşan petrolü en çabuk ve hızlı şekilde tavuk tüyünün toplayarak temizlediği ortaya çıktı.

ABD'DE TÜRKİYEYİ TEMSİL EDECEKLER

Öğrenciler 'Okyanuslar Petrolden Daha Kıymetlidir' adı altında hazırladıkları proje ile 2012 yılında TÜBİTAK tarafından Türkiye genelindeki liseler arasında düzenlenen proje yarışmasına katılarak Türkiye birincisi oldu. Türkiye birincisi olan 'Okyanuslar Petrolden Daha Kıymetlidir' adlı proje 12-17 Mayıs 2013 tarihlerinde ABD'nin Arizona eyaletinde yapılacak olan ve her yıl 70'den fazla ülkeden 1500'den fazla öğrencinin yarıştığı Ulusal Bilim ve Mühendislik Fuarı olan INTEL-ISEF Proje sergisine davet edildi. INTEL-ISEF proje yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin YGS ve LYS üniversiteye giriş sınavlarında ek puan aldığı öğrenildi.

PETROLÜN GERİ KAZAMINI SAĞLANIYOR

Kimya öğretmeni Mutlu Doğan, ''Petrolü deniz dibine çökmeden en hızlı bir şekilde özelliğini kaybetmeden toplayabileceğimiz doğal ve emici maddeleri tespit ettik.  En iyi verimi tavuk tüyünde en az verimi de kabak çekirdeği kabuğunda elde ettik. Suyun üzerine dökülmüş olan petrolü özelliğini kaybetmeden tavuk tüyü ile toplamayı başardık. Tavuk tüyünün bir dakikadan az bir zamanda tamamen petrolü kendi yüzeyine çektiğini tespit ettik."

KUŞLAR İLHAM OLDU

Ömer Faruk Altun da petroller denize döküldükten sonra kuşların tüylerinin simsiyah petrole bulanmasının kendilerine ilham kaynağı olduğunu kaydetti. Abdullah Koca ise "Denizlerin tamamına petrol sızmış olsa bunu temizlemek için bize sadece 65 bin ton tavuk tüyü gerekiyor. Buna karşılık sadece Amerika kıtasında her yıl 80 bin ton tavuk tüyü çöpe atılıyor. Sadece Amerika'da atılan tavuk tüyleri bile bizim bu projeyi hayata geçirmemiz için yeter de artar bile" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim