• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Deniz kaplumbağaları manyetik algı yeteneğine sahip

Deniz kaplumbağaları manyetik algı yeteneğine sahip
Amerikan bilim insanları, deniz kaplumbağalarının doğdukları kumsalların şeklini ve özelliklerini kaydettiğini ve açık denizlerdeki göçü, bu verilere göre yönlendirdiğini açıkladı.

Caretta Carettalar dünyanın manyetik alanını pusula olarak kullanıyorlar. Konuyla ilgili araştırma sonuçlarını "Current Biology" adlı bilim dergisinde yayımlayan Amerikan bilim insanları, bu deniz kaplumbağalarının doğdukları kumsalların şeklini ve özelliklerini kaydettiğini ve açık denizlerdeki göçü, bu verilere göre yönlendirdiğini bildiriyor.

Deniz kaplumbağaları manyetik algı yetenekleri sayesinde yaklaşık 12 yaşına geldiklerinde doğdukları kumsala tekrar geri dönüyorlar. Bu kumsal binlerce kilometre uzaklıkta olsa bile, deniz kaplumbağaları dünyanın manyetik alan çizgilerinin yoğunluğunu ve sapma açısını algılayabiliyor. Bu iki etken yöresine göre değişiyor. Farklı sahil kesitlerinin manyetik verileri de birbirinden farklı oluyor.
Aynı manyetik algı, deniz kaplumbağaları dışında başka hayvanlarda da var. Güvercinlerde örneğin, ya da göçmen kuşlar veya yengeçlerde. Hatta köpekler ve inekler bile bu manyetik alan farklılıklarını "görebiliyorlar". Araştırmacılar, örneğin sığırların, çayırda otlarken belli bir yönde durmayı tercih ettiklerini saptamışlar.

Peki, manyetik alanda sadece çok az bir değişiklik olduğunda deniz kaplumbağaları ne yapıyor? Araştırmacılar bu sorunun cevabını bulabilmek için 1993 ile 2011 yılları arasında Florida kıyılarında incelemeler yapmışlar. Analizler sonucu, manyetik alandaki değişiklikler ile deniz kaplumbağalarının yumurtlama için seçtikleri bölgelerin konumu arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıkmış.

Ancak bu araştırmanın sonuçları, deniz kaplumbağalarının bir refleks sonucu yumurtalarını, kendilerinin yumurtadan çıktıkları yere bıraktıkları anlamına gelmiyor. Zira araştırmacılar, bu noktanın belirlenmesinde ısı, kum kalitesi veya kumsala erişimin kolaylığı gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığını kaydediyor.

Biz insanlar için dünyanın manyetik alanı tamamen görünmez nitelikte. Tabii bu bizi daha da meraklı kılıyor. Avrupa Uzay Ajansı‘nın (ESA) Swarm misyonu çerçevesinde de manyetik alanın durumunun ve gelişiminin bugüne kadar görülmemiş bir kapsamda incelenmesi öngörülüyor. Bu amaçla yörüngeye oturtulan uydular 2013 yılı sonundan bu yana veri topluyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim