• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Deniz Aslanı-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın fiili bölümü tamamlandı

Deniz Aslanı-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın fiili bölümü tamamlandı
Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde gerçekleştirilen Deniz Aslanı-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın fiili bölümü sona erdi.

Deniz Aslanı-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında ve hava sahasında iki senaryo halinde icra edildi. Tatbikatı İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir ile 27'si yabancı 47 gözlemci ve basın mensupları, TCSG Umut gemisinden takip etti.

Midilli ve Sakız adalarının batısında kalan uluslararası sularda tatbik edilen ilk senaryoda bir ticari gemiden alınan yardım çağrısı üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Arama kurtarma görevi için Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 adet arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 adet fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 adet arama kurtarma uçağı ve 1 adet arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 1 adet arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 adet korvet, 2 adet bot, 1 adet arama kurtarma uçağı, 2 adet arama kurtarma helikopteri ile KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 1 adet bot görevlendirildi.

Arama kurtarma operasyonları ve geniş sorumluluk sahasının kontrolü ve gözetimi için görev yapan, havada 8 saat kalabilen Hava Kuvvetleri'ne ait CN-235 CASA arama kurtarma uçağı, kazazedeleri tespit ve işaretleme görevini yerine getirdi.

Sahil Güvenlik'in arama kurtarma uçağı da kazanın olduğu bölgeye SAR kiti atarak kazazedelerin şişme platforma tutunması ve su yüzeyinde kalmasını sağladı. SAR kitindeki 2 kazazede, Türk mühendisler tarafından inşa edilerek 2014'de hizmete giren arama kurtarma gemisi TCSG Güven tarafından alındı.

Denizdeki 1 kazazede ise gelişmiş teşhis ve tespit ekipmanlarıyla gece görüş kabiliyetine sahip Sahil Güvenlik arama kurtarma helikopteri ile kurtarıldı.

Sudaki diğer kazazedelerin kurtarılmasında da Jandarma Genel Komutanlığı, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları bünyesindeki arama kurtarma helikopterleri ile KKTC Sahil Güvenlik'te görevli yüzücü kurtarıcılar görev aldı. Tatbikata katılan bir Sahil Güvenlik helikopteri, kazazedeler için denize kurtarma platformu indirdi. Kurtarma platformundaki 1 kazazede, Sahil Güvenlik Botu tarafından kurtarıldı.

YANGINI SÖNDÜRÜP KAZAZEDELERİ KURTARDILAR

Tatbikatın ikinci senaryosunda da Türk Arama Kurtarma bölgesindeki bir yolcu motorundan yardım çağrısı alınması üzerine yolcu motoru ile telsiz irtibatı kuruldu. Gemide yangın çıktığının öğrenilmesi üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.

Kara Kuvvetleri'nden 1 adet arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri'nden 1 adet fırkateyn, Hava Kuvvetleri'nden 1 adet arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 1 adet arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 adet korvet, 3 adet bot, 1 adet uçak, 1 adet helikopter ile KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 1 adet bot görevlendirildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma uçağı, kazazedelerin yerini tespit ederek duman kandiliyle işaretledi.

Yolcu motorunun kurtarma botundaki kazazedeler, arama kurtarma helikopterince kurtarılarak tıbbi müdahale için TCSG Güven'e götürüldü. Diğer helikopterlerin kurtardığı 3 kazazede ise en yakın sağlık merkezine tahliye edildi.

Senaryo gereği panik yaparak yolcu motorundan denize atlayan 2 kazazede, Sahil Güvenlik botlarınca denizden çıkarıldı. Yolcu motorundaki yangın, TCSG Güven ve KKTC botu tarafından su topları kullanılarak söndürüldü.

Yolcu motoru, emniyetli bir limana götürülmek üzere TCSG Güven tarafından yedeklendi. Ege Denizi'nin uluslararası sularında gerçekleştirilen tatbikatın fiili bölümü başarıyla tamamlandı. Tatbikat, yarın yapılacak değerlendirme toplantısının ardından sona erecek.

tatbikat-1-017.jpgtatbikat-2-016.jpgtatbikat-3-013.jpgtatbikat-4-010.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim