• BIST 9774.8
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 19 °C

Deniz arkeologları, HMS Endeavour’un enkazını araştırıyor

Deniz arkeologları, HMS Endeavour’un enkazını araştırıyor
Deniz arkeologları, Kaptan Cook’un kullandığı ünlü geminin Rhode Island’daki enkazını bulduklarına inanıyor.

ABD’nin doğu kıyısında bulunan Kaptan Cook’un ünlü gemisi HMS Endeavour’un olası keşfi, Avustralya tarihinde “büyük ölçüde önemli bir an” olarak nitelendirildi, ancak araştırmacılar, enkazın bulunup bulunmadığını henüz kesin olarak teyit etmedikleri konusunda uyarıyor.

Medya organlarına göre, Rhode Island Deniz Arkeolojisi Projesi ya da Rimap’tan gelen arkeologlar, Kaptan James Cook’un 1770 yılında Avustralya’ya ulaştığı ünlü geminin son yerini belirledi. Gemi daha sonra İngiliz kraliyet donanması tarafından Amerikan bağımsızlık savaşında kullanıldı ve ardından 1778’de Rhode Island’daki diğer gemilerle birlikte battı.

Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi’nin yöneticisi Kevin Sumption, HMS Endeavour adlı geminin yerinin tam olarak tespit edilmesine rağmen, tam olarak bilinmediğini doğruladı. Sumption, ABD’deki dalgıçların şu anda beş gemi enkazından birinin HMS Endeavour olup olmadığını anlamak için bölgeden numune toplayarak çalıştığını söylüyor.

Sumption, “Bunun Endeavour olduğu kesin değil. Çok özel ahşap numuneleri dikkatlice topluyoruz ve elimizde olanı görmek için adli analizler yapacağız. 1778 Ağustos’unda Newport’ta parçalanan gemilerin çoğu, Amerikan veya Hint kerestesinden yapılmıştı ama Endeavour, İngiltere’nin kuzeyinde meşe ağacından inşa edilmişti. Detaylı çalışmalarla, bu umut verici gemilerin kerestelerini örnekleyebiliriz ve bu geminin en azından İngiliz kökenli olduğuna dair kanıtlarımız olabilir” ifadelerini kullandı.

Avustralya’nın doğu kıyısına ulaşan ilk Avrupa gemisi 

Cook, 1768 yılının Ağustos ayında Plymouth’dan ayrıldı ve 1770 Nisan’ında Endeavour, Avustralya’nın şu anda Botanik Koyu olarak bilinen bölgesine geldiğinde Avustralya’nın doğu kıyısına ulaşan ilk Avrupa gemisi oldu. Geminin ismi, Lord Sandwich 2 olarak değiştirildi ve daha sonra, İngilizler tarafından, bağımsızlık savaşı sırasında yakalanan Amerikalılar için bir hapishane olarak kullanıldı.

HMS Endeavor için yapılan arama, RIMAP ve Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi arasındaki ortak bir proje.

1768-1771 yıllarındaki ünlü seferi sırasında James Cook, güneybatı Pasifik Okyanusu’nun haritasının çıkarılmasına yardımcı oldu.

Cook’un seyahat ettiği gemi birçok kez el değiştirdikten sonra, Lord Sandwich ismini alarak Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda İngilizlerin yaptığı kuşatmada kullanıldı. Gemi, Amerikalı koloniciler ve İngilizler arasındaki Rhode Island muharebesinden önce 1778 yılında batırıldı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim