• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Cruise gemilerinin çöpü Türkiye'ye

Cruise gemilerinin çöpü Türkiye'ye
Kuşadası Limanı'nı ziyaret eden kruvaziyer gemileri, ayrıştırdıkları atıkların geri dönüşümlü olanını depolarken yemek ve mutfak atıklarını ise Türkiye'de bırakıyor.
Turist gemilerinin çöpü Türkiye'ye

Kuşadası Limanı'nı ziyaret eden kruvaziyer gemileri, ayrıştırdıkları atıkların geri dönüşümlü olanını depolarken işe yaramaz yemek ve mutfak atıklarını ise Türkiye'de bırakıyor. Hiç bir Yunan adasının kabul etmediği çöpler Kuşadası Limanı'nı işleten firma tarafından alınıp, Kuşadası Çöplüğü'ne götürülüyor.

Aralarında bir çok Yunan bandıralı geminin de bulunduğu dev gemiler Türkiye'yi çöp uzaklaştırma alanı olarak kullanmaktan vazgeçmiyor. Turizm sezonu başladığından bu yana Kuşadası Limanı'na gelen 130 kruvaziyer gemisinden 100 kamyonu aşkın çöp ücretsiz olarak alındı. Şehir çöplüğüne götürülen çöplerin burada ayrıştırıldığı belirtildi. Çöplükte ayrıştırma yapan firmanın yetkilisi Osman Şimşek, gemilerden gelen çöplerin eskisi gibi verimli olmadığını belirterek şunları söyledi:“Çöplerde işe yarar hiç bir şey bulunmuyor. Üç yıl önce gemi çöpleri çok değerliydi. Şimdi artık gemiler çöplerini gemide ayrıştırıyor. Geri dönüşümlü atıkları, işe yarar çöpleri vermiyorlar. Bize gelen gemi çöplerinde yemek artıkları, mutfak yağları ve poşetler var. Para eden, geri dönüşümle ekonomik katkı sağlayacak hiçbir çöp vermiyorlar.”"ÇÖPLER BEDAVA ALINIYOR" İDDİASI Öte yandan, 26 Aralık 2004 tarihli 25682 sayılı Resmi Gazete'de yayınlananarak yürürlüğe giren Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne karşın gemilerden hangi bedelle çöplerin alınacağı belirlenmediği için çöpler bedava alınıyor. Kuşadası Belediye Meclisi, Bakanlık fiyat belirleyinceye kadar bir tarife belirledi. Limanı işleten Egeports ile Kuşadası Belediyesi arasında imza aşamasına gelen anlaşmaya göre, Kuşadası Belediyesi çöp alımı, taşınması ve bertaraf edilmesi karşılığında Egeports firmasından kilogram başına 7 Ykr alacak. Ancak bu konuda da bürokratik işlemler tamamlanmadığı için çöpleri ücretsiz alma uygulaması sürüyor. Uluslararası sözleşmelere göre gemiler çöplerini istediği limanda bırakabiliyor. Ancak Kuşadası'na gelen gemilerin bir çoğunun Yunan bayraklı olması nedeniyle kaptanların kendi ülkelerinin adalarına çöp bırakmak yerine Kuşadası'nı tercih ettiği belirtildi. "ÇÖPLER BEDELİ KARŞILIĞI ALINIR"İzmir Liman Başkanı Levent Köleteli, Türk limanlarına yanaşan gemilerden çöp alınmasının sorun yaratmayacağını, bedeli karşılığında dünyanın her yerinde bu uygulamanın olduğunu söyledi. Köleteli, “Dünyanın her yerinde kruvaziyer gemilere verilen hizmetler arasında çöp alımı da vardır. Bedeli karşılığında bu çöpler alınır. Tabii zehirli ve tehlikeli olmaması koşuluyla” dedi. Burada dikkat edilmesi gereken şeyin sıkı kontrol olduğun anlatan Levent Köleteli, “Eğer bertaraf edilemeyecek çöp alınıyorsa sorumluluk belediyeye aittir” diye konuştu. Köleteli, bazı Yunan adalarının çöpleri almamasını değerlendirirken de “Bu limanlarda çöplerin alınmamasına ihtimal vermiyorum. Ancak bu limanlarda çöp alımında caydırıcı olsun diye çok yüksek fiyatlar uygulanıyorsa bu nedenle Türkiye limanları tercih ediliyor olabilir” görüşünü dile getirdi.Öte yandan özelleştirilen Kuşadası Limanı'nı işleten firmanın limana yanaşan gemilerden bağlama, römorkör, kılavuzluk gibi hizmetler karşılığı groston başına 45 dolar aldığı, bu ücrete çöp ve atık ücretinin de dahil olduğu ifade edildi.
Kaynak:Latif SANSÜR/KUŞADASI (DHA)DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim