• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Costa Concordia'nın kaptanı için 26 yıl hapis talebi

Costa Concordia'nın kaptanı için 26 yıl hapis talebi
İtalya’nın Giglio Adası açıklarında iki sene önce kayalıklara çarpan ve 32 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Costa Concordia kruvaziyeri kaptanı için savcı 26 yıl hapis istedi.

İtalya'da 2012 yılındaki kazada 32 kişiye mezar olan Costa Concordia gemisinin kaptanı için savcılar 26 yıl üç ay hapis cezası istedi.

Grosseto kentindeki büyük tiyatroya kurulan mahkemede, hasarlı kazaya sebebiyet verme, birden çok kişinin ölümüne yol açma ve gemiyi yolcu varken terk ettiği suçlamalarıyla yargılamasına devam edilen geminin kaptanı Francesco Schettino için istenen ceza belli oldu. Savcılardan Maria Navarro, duruşmada sunduğu mütalaasında, Schettino için 26 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini istedi. Cezanın 14 yılının birden çok kişinin ölümüne sebep olma, 9 yılının kazadan ötürü, 3 yılının da gemiyi yolcu varken terketmesinden istendiği belirtildi.

Bu arada savcı, Schettino'nun İsviçre'de evinin olması ve kaçma şüphesinden ötürü hemen tutuklanmasını talep etti.

"ABARTILI DEĞİL"

Savcı Maria Navarro, Toskana'daki mahkemeye, 54 yaşındaki kaptanla ilgili istediği hapis cezası için, "Bu abartılı bir hüküm olmaz" dedi.

Savcılardan Stefano Pizza da mütalaasını okurken, bir kaptan için gemiyi son terk etme kuralının sadece eski bir denizcilik geleneği olmadığı, aynı zamanda yasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Bunun dışında Schettino'nun olay anında sığ sulardan seyretmeye uygun denizcilik kurallarına tam uymadığı, gerekli yerlerde geminin pozisyonunu kavramak için yeterli müdahalede bulunmadığı, gerekli oranda gözcülük hizmeti almadığı ve geminin idaresi sırasında köprüye seyir güvenliğini rahatsız edecek kişileri aldığı yönündeki suçlar da mütalaaya eklendi.

Mahkemenin, savcılığın ceza talebi karşısında 5 Şubat'ta yapılacak duruşmada kaptana son bir savunma için söz vereceği, ardından da kararını açıklayacağı bildirildi.

Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 229 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde başladığı seyrinde, Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarpmıştı. Kazada 32 kişi yaşamını yitirmişti.

Kazanın ardından gemi, yaklaşık 20 ay boyunca adaya paralel yatık şekilde kalmış, Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulduktan sonra geçen temmuz ayında söküm işlemlerinin yapılacağı Cenova Limanı'na çekilmişti.

Öte yandan İtalya’nın Giglio Adası açıklarında iki sene önce kayalıklara çarpan Costa Concordia kruvaziyerinde hayatını kaybeden 32 kişi, kazanın üçüncü yılında anıldı.

Giglio Adası’ndaki anma töreninde, İtalya Çevre Bakanı Gianluca Galletti, Giglio Belediye Başkanı Sergio Ortelli, Costa Concordia’nın sahibi Costa Crociere şirketinin yetkilileri, bir devriye botuyla denize açılarak, geçen Temmuz ayına kadar geminin enkazının durduğu yerde denize çelenk bıraktı.

Denize çelenk bırakılmasının ardından sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Adadaki kiliselerde kazada yaşamını yitirenler için dualar okundu.

Hükümet adına törene katılan Çevre Bakanı Galletti, yaptığı açıklamada, kazada yaşamını yitirenleri hatırlamamanın onları ikinci defa öldürmek olacağını belirterek, kayıpları saygıyla andığını ifade etti. Galletti, gemi enkazının ada açıklarından kaldırılıp götürülmesini de bir zafer olarak görmediklerini aksine bunu zaten Gigliolular için yapmaları gereken bir görev olduğunu söyledi. 

Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 229 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru yol alırken Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında yerel saatle 21.42’de kayalıklara çarpmıştı. Kazada 32 kişi yaşamını yitirmişti.

Kazanın ardından yaklaşık 20 ay boyunca paralel yatık şekilde ada açıklarında kalan dev yolcu gemisi, Eylül 2013’te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulduktan sonra geçen Temmuz ayında söküm işlemlerinin yapılacağı Cenova Limanı'na çekilmişti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim