• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Çinli Cosco 1,6 milyar dolar zarar etti

Çinli Cosco 1,6 milyar dolar zarar etti
Cosco, şirketin 2012 yılında 1,6 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Maersk'in ise kar açıklaması Çin'de büyük tepki çekti ve Cosco eleştirilerin odağına oturdu.

Cosco, şirketin 2012 yılında 1,6 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Cosco’dan yapılan açıklamaya göre, zararın ana sebebi zorlu iş şartları ve konteyner sektörünün sert koşulları. Fakat, Maersk’in 461 milyon dolarlık kâr açıklaması üzerine Çin’in resmi Haber Ajansı Xinhua Cosco’yu ve yönetimini yerden yere vurdu.

Maersk Grup geçtiğimiz günlerde 2012 yılı için 461 milyon dolarlık kâr elde ettiklerini açıkladı. Bu kâr haberi Cosco’nun 1,6 milyar dolarlık kayıp için küresel market hareketlerini ve zorlu şartları bahane ettiğini son derece açık bir şekilde ortaya koydu.

Xinhua haberinde, Cosco’nun 2011 yılında da zarar ettiğini ve bu yıl da 1,6 milyar dolar değerinde bir zarar etmesinin beklendiğini ifade etti ve Cosco için ortak bir markette bulunana “Zararların Kralı” betimlemesini uygun gördü.

Üç yıl arka arkaya zarar etmesi Cosco’nun borsa kuralları gereği, menkul kıymetler borsasından çekilmesi anlamına geliyor ve o nedenle bu yıl Cosco’nun performansı şirketin geleceği için son derece önemli.

Xinhua,  Şanghay’da ismi verilmeyen bir taşıyıcı firmasının yöneticisi ile yaptığı röportajda, sektörün Çin’de devlet iştiraklerine verilmesi üzerine yeni bir istek hazırladıklarını ve bu istekte yaşlı gemilerin söküme gönderilmesini belirttiklerini, ancak aşırı kapasitenin son derece büyük bir sorun olduğunu ifade etti.

Son derece katı bir kapasite kontrolü ile geliştirilmiş son zamlar kâr elde edebildiğini göstermiş olsa da Maersk Asya – Avrupa rotasında yeniden bir zam yapmayı planladığını ve zammın TEU başına 600 dolar olacağını belirtti.. Çin’li taşıyıcıların Maersk’i takip etmesi bekleniyor.

Fiyat artışlarının yanı sıra, dolar ile yuan arasında ki döviz kuru da stabil hale geldi, bu gelişim de Çin’den yapılan ihraçlarda taşıyıcı firmalara destek çıkacak. Çin’in bu yıl ticaretini yüzde sekiz oranında artırarak geçen yılın 6,2 oranlık yükselişini geride bırakması bekleniyor.

Xinhua’nın haberine göre, 2002 yılından sonra Çinli taşıyıcılar sektörün birden gelişmesi ile bolluk dönemi yaşadılar, ancak bu dönem 2008 yılında gelen ekonomik çalkantıyla birlikte bitti ve 2008 yılıyla gelen fırtınalı sezonla nasıl baş edeceğini bilememek zorlu  bir ders olduğunu kanıtladı.

Xinhua’ya göre, Çinli taşımacılık şirketleri çeşitliliğe başvurmalı. Çinli taşıyıcıların malvarlıkları, terminal ve gemi inşa gibi konteyner taşımacılığı odaklı bir şekilde dağıtılmış durumdayken, Maersk petrol ve perakendeciliğe de yatırım yaptı, böylelikle konteyner taşımacılığı sektöründe yaşanan çöküşten olduğunca az etkilenmeyi başardı.

Deniz Haber Ajansı- Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim