• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 11 °C

Çin'in Güney Amerika ticaret yolunu genişletecek dev liman projesinde sona doğru

Çin'in Güney Amerika ticaret yolunu genişletecek dev liman projesinde sona doğru
eru’nun başkenti Lima’nın 80 kilometre kuzeyinde bulunan arkeolojik liman kenti Chancay’da inşa edilen devasa limanın Asya ile Güney Amerika arasındaki ticaret yolunu hem genişletmesi hem de kolaylaştırması bekleniyor.

Çin devlet şirketi Cosco Denizcilik tarafından yapımı üstlenen proje sayesinde Çin ile Güney Amerika arasındaki ticari gemi sefer sürelerinin iki hafta kısaltılması hedefleniyor. Yer altı kaynakları açısından çok zengin iki bölge, dev konteyner gemilerinin Chancay Limanı’nı kullanmaya başlamasıyla ekonomik olarak daha güçlü hale gelecek. Özellikle Çin tarafının son yıllarda gerçekleştirdiği Güney Amerika yatırımlarının son halkası olan mega liman projesiyle Uzak Asya ve Güney Amerika kıtaları Pasifik Okyanusu tarafından birbirine iyice yakınlaşacak. Bu sayede Çin'in Şili ile Peru başta olmak üzere bölgede gümüş ve bakır gibi değerli madenlere sahip olan ülkelerle arasındaki karşılıklı ticareti artırması tahmin ediliyor. Güney Amerika’nın Atlantik kısmında bulunan Brezilya limanlarından kalkacak konteyner gemilerinin de Panama Kanalı üzerinden Chancay’a ulaştırılması amaçlanıyor. Çin, kalabalık nüfusunu beslemek ve endüstriyel ürünlerde kullanmak üzere Brezilya'dan milyarlarca dolarlık mısır, soya fasulyesi ve şeker kamışı gibi yüksek değerli tarım ürünleri ithal ediyor. Liman ve lojistik merkezinin ilk aşaması olan 4 rıhtımın 1,3 milyar dolarlık yatırımın ardından 2024 yılı sonuna kadar işletmeye açılması öngörülüyor. Proje tamamlandığında uzunluğu 6 kilometreyi bulacak toplam 15 rıhtım, Chancay Limanı’nı süsleyecek.

1-687.jpg

COSCO Denizcilik Şirketi’nin Kurumsal İlişkiler Müdürü Mario Eduardo De Las Casas:

"Şu anda 2 numaralı terminaldeyiz. Bu liman, Peru'nun Pasifik'teki ilk özel halka açık limanı olacak. Burası, aynı zamanda Asya'nın Güney Amerika bölgesine ve Güney Amerika'nın da Asya'ya açılan kapısı. Yaklaşık 18 metre derinliğe sahip olan bu liman, 18.000 konteyner yük kapasitesi ile 400 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde gemileri alabilecek. Latin Amerika'nın en derin limanı. Böylece bu, Peru'ya bir dizi ticari bağlantı fırsatı kazandıracak. Hindistan, Çin, Japonya ve Kore'yi eklediğinizde bu pazarı büyütmek için büyük bir fırsatınız olduğunu fark edersiniz. Bu lojistik merkezi, enerjisini elektrikten alan ekipman teknolojisiyle yüzde yüz çevre dostu olmayı hedefliyor.”

2-619.jpg3-455.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim