• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 30 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 29 °C

Ceyhan enerji kavşağı olacak

Ceyhan enerji kavşağı olacak
Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın açılması ile birlikte Hazar petrollerinin ilk kez Akdeniz'e doğrudan ulaştırılacak olması, gözleri projenin son durağı olan Ceyhan'a çevirdi.
Ceyhan enerji kavşağı olacak

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın açılması ile birlikte Hazar petrollerinin ilk kez Akdeniz'e doğrudan ulaştırılacak olması, gözleri projenin son durağı olan Ceyhan'a çevirdi. Türkiye, stratejik açıdan önemi artan Ceyhan'ı uluslararası bir enerji kavşağı yapmak istiyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın (BTC) açılması ile birlikte Hazar petrollerinin ilk kez Akdeniz'e doğrudan ulaştırılacak olması, gözleri projenin son durağı olan Ceyhan'a çevirdi. BTC projesine Kazakistan petrollerinin de dahil edilmesi konusunda anlaşmaya varılması, Ceyhan'ın önemini daha da arttırdı. Samsun-Ceyhan projesi de tamamlandığında Ceyhan'a Irak, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya'dan petrol akacak. Ceyhan'a ayrıca Rus ve Arap doğal gazları da ulaşacak.

İsrail ile Türkiye arasında yapılması planlanan dörtlü boru hattı ise gözleri tekrar Ceyhan'a çevirecek. Söz konusu dörtlü hat ile Türkiye'den İsrail'e petrol, doğalgaz, su ve elektrik transfer edilmesi planlanıyor.

TÜRKİYE ENERJİ KÖPRÜSÜ OLACAK

Dünyada artan enerji ihtiyacına dikkat çeken Dışişleri kaynakları, Türkiye'nin bir tarafında dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 70'inin bulunduğu bir bölge, diğer tarafta da enerjiye ihtiyaç duyan büyük bir pazar olduğunun altını çiziyor.

Ankara, Türkiye'nin enerji gibi bu kadar önemli bir konuda ciddi bir geçiş noktası olması halinde Avrupa Birliği sürecinde de öneminin artacağına dikkat çekiyor.

BOĞAZLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Dışişleri kaynakları, BTC projesinin Türkiye'de özellikle boğazların güvenliği açısından da önemli olduğunu vurguluyor. Türkiye'deki boğazlardan yılda 143 milyon ton petrol ve tehlikeli madde geçtiğini hatırlatan Dışişleri kaynakları, BTC ve Samsun-Ceyhan projeleri ile boğazlardan petrol geçisinin azalacağını, bunun da güvenlik için önemli olduğunu belirtiyor.

Özellikle 2005 yılı içinde enerji kaynaklarına ulaşmanın öneminin ortaya çıktığını vurgulayan Ankara, bu nedenle enerji arz güvenliğinin ortaya çıktığını ve gerek terör tehlikesi gerekse petrol boru hatlarının güvenliği konusunun oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Konu ile ilgili olarak NATO bünyesinde yapılan son toplantıda Türkiye'nin petrol boru hatlarının güvenliğinin sağlanması konusunda oldukça önemli bir rol üstlendiğinin vurgulandığını aktaran Dışişleri kaynakları, Kerkük-Yumurtalık hattının Türkiye'de kalan kesiminin güvenlik nedeniyle hiç kapanmadığını hatırlattı.

Türkiye'nin BTC'nin güvenliği konusunda da hazır olduğunu kaydeden Ankara, boru hattının geçeceği Azerbaycan ve Gürcistan'daki güvenlik güçlerinin de Türk güvenlik güçleri tarafından eğitildiğini belirtti.

BTC projesinde teknik hiçbir sorun kalmadığını belirten Dışişleri kaynakları, 12 Temmuz'da yapılacak açılışa hazır olduklarını kaydetti.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim