• BIST 9530.47
  • Altın 2480.006
  • Dolar 32.427
  • Euro 34.7227
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Çevreciler, sahile mermer tozu dökülmesine tepki gösterdi

Çevreciler, sahile mermer tozu dökülmesine tepki gösterdi
Milas ve Bodrum'da turistik tesis ve ünlü sitelerin koylarına mermer tozu ile plaj yapılmaya başlanmasının tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, “Plaj ve sahillere dökülen mermer tozları denizin içindeki canlıları öldürdü, turistlerin sağlığı büyük oranda tehlikede” diye konuştu.

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak, Gündoğan, Gölköy, Türkbükü, Turgutreis, Bardakçı Koyu ve Milas ilçesinde Boğaziçi ile Meşelik mahallelerinde bulunan 20‘ye yakın turistik tesis ve lüks sitenin bulunduğu koylara maden ocaklarından getirilen tonlarca mermer tozunun dökülerek “Maldivlere “ benzetilmeye çalışılmasına Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve denizci Arif Yılmaz'dan sert tepki geldi.

BİLİMSELLİKTEN UZAK YATIRIM OLMAZ

Yılmaz, sağlık için son derece zararlı olan mermer tozlarının devletin koruması ve hükmü altında ayrıca kamuya ait alanlara döküldüğünü belirterek “Bu sahillerin on binlerce yılda oluşmuş bir yapısı var, ne dökerseniz dökün oraya müdahaledir. Bunu kanunlar diyor. Mesela Çevre Bakanlığı, Mal Müdürlüğü bu konuya sahip çıkmalı, cezalar yeterli değil.  2 tane şezlonga ecrimisile koşturarak gelenlerin gelmesini tabi ki istiyoruz. Biz kamunun malının korunmasını istiyoruz. İnsanlar tabi ki yatırım yapacak, para kazanmaya çalışacak ama bunun yöntemleri vardır, bilimi vardır, bilimsel yöntemleri vardır. Bodrum Belediyesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne Bodrum kıyılarında bilimsel çalışma yapma talep yazısı var ve üniversiteden de olumlu cevap geldi. Biz diğer bazı işlemlerde gördüğümüz sahte bilimden bıktık. Bizim gerçek bilim insanlarımız var, üniversitemiz var. Gerekiyorsa araştırmaları yapar, bilimsel verileri ortaya koyar. Bu her yer için geçerli, sadece kum ve iskele uygulaması için değil. Marina için, mendirek içinde geçerli” dedi.

DÜNYA TURİZM VE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTLERİ MÜDAHALE EDER

Yılmaz, konuşmasının devamında “Mermer tozu veya benzer tozlarla sahillere müdahale devam ederse bu doldurmalar devam ederse bu konuya Dünya Turizm Örgütü müdahale eder, Dünya Sağlık Örgütü müdahale eder. Bu kadar net edecektir. Bu kumları dökenler sahte raporlarla bunun üzerini örtemezler. Bu mermer tozları deniz dibindeki canlıları yok etti. Dolayısı ile zararı oraya gelen turistte 3-5 sene sonra çıkar” şeklinde konuştu.

sahil-003.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim