• BIST 13932.46
  • Altın 6950.34
  • Dolar 48.4376
  • Euro 56.3246
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 24 °C

Caretta Carettalar yumurta bırakmaya erken başladı

Caretta Carettalar yumurta bırakmaya erken başladı
Dünyada nesli tehlike altındaki türlerden deniz kaplumbağası caretta carettaların yumurta bırakma dönemi bu yıl erken başladı.

Son yıllarda sayıları giderek azalan caretta carettaların kumsala yumurta bırakma dönemi bu yıl erken başladı. Antalya'da Patara, Çıralı ve Belek sahillerinde sıkça rastlanan caretta carettalar, bu yıl ilk kez 29 Nisan'da Çıralı sahiline yumurtalarını bıraktı. Genelde 15 Mayıs'tan sonra sahillere yumurta bırakmaya gelen caretta carettaların bu yıl üremek için erken sahillere gelmesi, daha çok caretta carettanın Antalya sahillerine uğrayacağının işareti olarak değerlendirildi.

ŞEZLONGLARI SAHİLDEN UZAKLAŞTIRIN

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Öz, gündüzleri insanların kullandığı kumsalı, geceleri kaplumbağaların yumurta bırakmak için kullandığını söyledi. Saat 20.00'den sonra insanların kullandığı şezlongların 40 metre kıyıdan uzaklaştırılarak kaplumbağaların yumurta bırakmaları için ortam hazırlanması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Öz, "Bazen insanlar bir kaplumbağa yuvasını kazarak yumurtalarla adeta pinpon topu gibi oynuyor. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Özellikle kumsallardaki tesis yöneticileri tarafından tatilcilerin uyarılması gerekiyor" dedi.

GECELERİ OLUŞAN SUNİ IŞIĞI ENGELLEYİN

Prof. Dr. Öz, 55 günlük kuluçka süresinden sonra toplu halde çıkan yavruların denize ulaşmaya çalıştığını söyledi. Turizmcilerin bu dönemde daha dikkatli olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Öz, şöyle konuştu; "Yakamoz dediğimiz ışığın doğrultusunda yavrular denize doğru giderken çevrede bir ışık gördüğü zaman ona yöneliyor. Bu nedenle çok uzun ve yanlış mesafelere gidiyor. Yuvadan yeni çıkan hayvan çok enerji sarf ederse yorgunluktan ölür. Bu nedenle geceleri sahile vuran suni ışıkların perde konularak yavruların zarar görmesinin engellenmesi gerekiyor. Bazı vatandaşlar yardım etmek maksadıyla yavruları elle denize ulaştırmaya çalışıyor. Bu da çok sakıncalı, çünkü hayvan kumda sürünerek üstündeki yumurta kokusunu atıyor. Eğer insan eliyle denize bırakılırsa üstünde kalan yumurta kokusuna balıklar geliyor ve bu kaplumbağanın sonu oluyor." 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Plajlarda yer işgal edenlere 27.000 TL ceza!27 Ağustos 2026 Perşembe 08:00
  • 17 ton plastik, denize karıştı!26 Ağustos 2026 Çarşamba 08:00
  • Çeşme’de orkinos ölümleri yeniden başladı25 Ağustos 2026 Salı 13:30
  • Denizin dibine 5000 tuvalet yerleştirdiler!25 Ağustos 2026 Salı 11:15
  • TÜÇA-1 denizi temizleyecek!24 Ağustos 2026 Pazartesi 12:00
  • Manavgat’ta ‘Dumansız Plaj’ uygulaması başladı!24 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00
  • Farelerin yok edilmesi ekosistemi canlandırdı: Ulong Adası!20 Ağustos 2026 Perşembe 16:00
  • Nişasta, denizlerdeki ekosistemi korumaya yardımcı oluyor18 Ağustos 2026 Salı 16:00
  • Norveç'te kutup ayısı cezası: 5000 Dolar ceza!18 Ağustos 2026 Salı 08:00
  • İZAYDAŞ, bertaraf edecek!17 Ağustos 2026 Pazartesi 16:00
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim