• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Cankurtaran ve plaj yasası bilmeyeni yakıyor

Cankurtaran ve plaj yasası bilmeyeni yakıyor
Deniz sahillerinde 200 metrede bir, havuzlarda ise her 500 metrekarelik havuza bir cankurtaran şartı bulunuyor. Ancak bu kurala pek uyulmuyor.

İşletmeci olası bir ölümlü kazada sorumlu olduğunun farkında bile değil. Altın Cankurtaran eğitmeni Erhan Öztürk, “Olası bir vakada cankurtarana değil yeterlilik belgesine bakılır, eksik ise ve eğer ortada ölümlü bir kaza varsa işletmeci direkt ölüme sebebiyet vermekten suçlanır” dedi.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ILS (Instrument Landing System – Aletli İniş Sistemi) belgesine sahip Altın Cankurtaran Eğitmeni Erhan Öztürk, deniz sahilleri ve havuzlarla ilgili önemli uyarılarda bulunarak, “Bir işletme alanı içindeki denizde boğulma olayı yaşandığında sahildeki tüm uyarı levhaları tam olsa bile cankurtaranların bulunduğu mesafe, denize çekilmesi gereken bariyerler, 200 metrelik barajın 15-20 santimlik eksikliğinde bile olsa işletmeci direkt adam öldürmek suçunu işlemiş sayılıyor. İşletmecinin kurumsal ya da özel olması fark etmiyor” açıklamasında bulundu.

CANKURTARANLIK YASALAŞTIRILDI

2006'da cankurtaran mesleği resmileştirildiğini anımsatan Öztürk, “Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Cankurtarma Talimatının “Havuz, su parkı, sahil ve kıyı işletmelerinin uyması gereken kurallar” başlıklı 28. maddesine göre

her türlü havuz, su parkı, sahil ve kıyı işletmelerinde sadece TSSF cankurtaran belgeli cankurtaranlar görevlendirilmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi.

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletmeler cankurtaranı başka bir görevde çalıştıramaz. Havuzda, derinlik fark etmeksizin her bir havuz için asgari bir, büyük havuzlarda her 500 m2 için asgari iki bronz cankurtaran olmak üzere, risk yönetim planına uygun sayıda cankurtaran bulundurulması gerekir. Kaydırak bulunan havuzlarda, kontrolü birbirinden bağımsız her kaydırak için, gönderen ve karşılayan olmak üzere en az iki bronz cankurtaran bulundurulması zorunludur. Derinliği 3 ve daha fazla olan havuzlarda ise gümüş cankurtaran şartı var. Bunlar eksik olduğunda direkt işletmeci sorumlu.”

SAHİLLERDE DURUM FARKLI

Öztürk, cankurtaranların yetki ve sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak da “Plajlarda, plaj kullanım kurallarını içeren uyarı panoları üzerinde belirtilen saatler arasında, motorlu ve motorsuz yapılan su sporları aktivitelerinden arındırılmış her 200 metrelik yüzmeye uygun sahil şeridi için en az iki gümüş cankurtaran ve her cankurtaran kulesi için bir gümüş cankurtaran olmak üzere risk yönetim planına uygun sayıda ve yerde cankurtaran bulundurulması zorunludur. Sahillerde denize girme alanları cankurtaranın 3 dakikada yetişebileceği mesafeyi kapsamak zorunda. Bu mesafede ki denizin de yanlardan ve derinliğine göre de denizin açık yanından şamandıralarla kapatılması gerekiyor. Bunlardan bir teki eksik olduğu an denizde yaşanacak her türlü kazalardan direkt işletmeci sorumlu” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim