• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Büyüme rakamları hayal kırıklığı yarattı

Büyüme rakamları hayal kırıklığı yarattı
GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran 2012 yılı Ekonomik Büyüme rakamlarının denizcilik sektöründe hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran 2012 yılı Ekonomik Büyüme rakamlarının denizcilik sektöründe hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.

Bugün açıklanan ve yüzde 1.4 büyümeyle piyasaların beklentisi olan yüzde 2.3'ün altında kalan büyüme rakamları ile ilgili bir açıklama yayımlayan GİSBİR Başkanı Murat Kıran şunları kaydetti:

“Bugün açıklanan 2012 yılı Dördüncü Çeyrek ekonomik büyüme verileri ve buna bağlı 2012 yılı toplamı ekonomik büyüme verilerinin sektörümüzde hayal kırıklığı yarattığını belirtmek isterim.

2002 yılından bu yana, küresel kriz yılları olan 2008 ve 2009 yılları dışında sürekli yüksek büyüme performansı gösteren ülkemiz ekonomisi bu yıl farklı bir tablo yaratmaktadır.

2002 – 2012 yılları arasında 2008’de yaşanan %0,7 ve 2009’da yaşanan  - %4,8 ekonomik büyüme (ya da küçülme) verileri dışında, 2012 büyüme performansı son on yılın en düşük büyüme rakamlarını teşkil etmektedir.

Bugün itibarı ile açıklanan % 2,2’lik oranın bundan önceki en düşük büyüme oranı olan 2007 yılındaki %4,7’lik büyüme oranının yarısının da altında kaldığı görülmektedir.

Yıla %5 ekonomik büyüme öngörüsü ile başlanıldığı ve dönem içerisinde bu öngörünün önce %3,5’a; sonrasında %2’li rakamlara revize edildiği dikkate alındığında büyüme rakamlarında bir düşüş tarafımızca da beklenmekteydi. Ancak mevcut düşüş beklentilerimizin üzerindedir.

Reel kesimin bir parçası olan Türk gemi inşa sektörünün temsilcisi Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) olarak, bu kadar düşük bir ekonomik büyüme oranının ülkemizin geleceğe yönelik hedeflerine olumlu katkıda bulunmayacağını değerlendirmekteyiz.

TÜRKİYE’nin 1990’lı yıllarda özellikle koalisyon hükümetleri döneminde yaşanan istikrarsız ekonomik büyümeden 2000’li yıllarda kurtulmasının ardından yeniden endişeye kapılmak istemiyoruz.

Bu düşük büyüme performansının asıl nedeninin cari açık tehlikesini bertaraf etmek için ekonomi yönetimi tarafından alınan ekonomiyi soğutucu önlemlerin bir sonucu olduğunu ancak uzun dönemli (beş – on yıl) planlar yapmak isteyen Türk sanayicisinin cari açık düşük ekonomik büyüme oranı ikilemi arasında sıkışarak dinamizmini kaybetmemesi için reel kesimini büyümesi ve ihracatın artmasını destekleyici önlemlerin alınması artık kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Türkiye ekonomisi son on yılın (kriz dönemi dışında) en düşük ekonomik büyümesini yaşarken bir taraftan Borsanın rekorlar kırması, diğer taraftan da özellikle bankların başını çektiği mali kesimin kar rekorlarını yenilemesi dikkate alındığında,1990’larda yaşanan kısa dönemli spekülatif para hareketleri tehlikesine karşı da hazırlıklı olunmalıdır. 

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) olarak beklentimiz ve önerimiz, büyümenin hızlandırılması için kredi maliyetlerinin düşürülmesi; ihracat satışları için Alıcı kredilerinin artırılması; işgücü ve elektrik, doğalgaz gibi temel sanayi girdilerinin üzerine devletçe salınan mali yüklerini ve vergilerin azaltılmasıdır.

İşte açıklanan büyüme rakamları

Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 2012'nin dördüncü çeyreğinde de yüzde 1.4 büyümeyle piyasaların beklentisi olan yüzde 2.3'ün altında kaldı. Bu veriyle 2012'deki büyüme oranı ise yüzde 2.2 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011 büyüme oranını da yüzde 8.5'ten yüzde 8.8'e revize etti.
 
TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2012'de GSYH cari fiyatlara yüzde 9.2 artışla 1.41 trilyon lira olurken, sabit fiyatlar yüzde 2.2'lik artışla 117.7 milyar lira oldu.

Aynı dönemde kişi başına düşen kişi başına düşen gayri safi yurtiçi geliri TL cinsinden 18 bin 927 lira, dolar cinsinden ise 10 bin 504 lira olarak gerçekleşti. 2011 yılında kişi başına düşen milli gelir 10 bin 444 dolar düzeyindeydi.

ÇAĞLAYAN: ACI FREN OLDU

Büyüme verisini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin daha fazlasını hak ettiğini belirterek 2012'de büyümede bir 'acı fren' olduğunu söyledi.

Çağlayan, "2012'de net ihracatın büyümeye katkısı 4.1 puan oldu. Daha fazlasını hak ediyorduk. Biraz 'acı fren' oldu. 2012'de ekonomi net ihracat sayesinde büyüdü. Büyümede iç talebin ve net ihracatın katkısı aynı yönde olmalı. 2023 hedefi için daha hızlı büyümemiz gerekiyor. "

ŞİMŞEK: RAKAM BAŞARI

Veriyi hükümet kanadından değerlendiren ilk isim olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, ortaya çıkan rakamın başarı olduğunu söyledi. Şimşek, "Türkiye'nin yüzde 2.2 büyümesi bir başarıdır. 2013 yılı büyümenin dengeli biçimde hızlandığı bir yıl olacak. 2013'te Orta Vadeli Planda öngördüğümüz yüzde 4 civarında büyüme bekliyoruz" dedi.

EN ÇOK GAYRİMENKUL KİRALAMA BÜYÜDÜ

Dördüncü çeyrek GSYH verilerinden sonra geçen yıl sektörel bazda sabit fiyatlarla en yüksek büyüme hızının yüzde 6.6 ile 'gayrimenkul kiralama' sektöründe kaydedildiği görüldü.

Bu sektörü, yüzde 5.6 ile 'ev içi personel çalıştırma hane halkları', yüzde 5,3 ile 'sağlık işleri ve sosyal hizmetler', yüzde 3,5 ile 'elektrik-gaz' ve 'tarım' faaliyetleri izledi.
2012'de daralma gösteren sektör bulunmazken, en küçük büyüme yüzde 0,1 ile “ticaret” faaliyetlerinde gözlendi.

ÜÇ SEKTÖR BÜYÜMEDİ

Ekonominin yüzde 1,4 büyüme gösterdiği dördüncü çeyrekteki gelişmelere bakıldığında da madencilik, elektrik-gaz ve ticaret sektörleri dışında tüm sektörlerde büyüme meydana geldi.

Son çeyrekte en fazla büyüme yüzde 7.4 ile oteller-lokantalar hizmetlerinde görüldü. Bunu yüzde 6.6 ile gayrimenkul kiralama, yüzde 5.5 ile ev içi personel çalıştırma hane halkları izledi. Söz konusu dönemde madencilik yüzde 5,1, “elektrik-gaz” yüzde 2,5 ve “ticaret” yüzde 0,5 oranında küçüldü.

TÜİK, büyüme rakamlarında revizyon yaptı

TÜİK, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyüme rakamlarını açıklarken, geriye dönük 7 çeyrek için revizyona gitti.

Buna göre, büyüme 2011'in birinci döneminde yüzde 12.4, ikinci döneminde yüzde 9.3, üçüncü dönemdeki büyüme yüzde 8.7, dördüncü döneminde yüzde 5.3 oldu.

Büyüme 2012 yılında ise ilk çeyrekte yüzde 3,3, ikinci çeyrekte yüzde 2,9 ve üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 oldu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim