• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Büyükada İskelesi için mahkeme kararı uygulanacak

Büyükada İskelesi için mahkeme kararı uygulanacak
Büyükada İskelesi tahliye süreci başladı. Büyükada İskelesinin üst katının tahliyesine ilişkin hiçbir hukuki engel kalmadı. Mahkeme kararının uygulanması için tahliye süreci başladı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararları ile Büyükada İskelesi’nin kesin olarak tahliyesine karar verildi.

İstanbul Büyükada İskelesi’nin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A.Ş.’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

O tarihten itibaren hukuki süreç başladı. Büyükada İskelesi’nin üst bölümüne ilişkin şu gelişmeler yaşandı.

Büyükada iskelesi, diğer bazı iskelelerle birlikte 2005 yılında özelleştirme yüksek kurulunun ilgili kararına dayanılarak Türkiye Denizcilik işletmesi ile İBB arasında yapılan protokol ile İBB’ye devredildi. İBB, Büyükada iskelesi ve benzeri diğer iskelelerle deniz vasıtalarını 2011 yılında yapılan ihale sonucu bir intifa hakkı sözleşmesi ile şehir Hatları A.Ş.’ye devretti.

Şehir Hatları, iskelenin üst kısmını 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verdi.

İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A.Ş.’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesi’nin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB’ye teslim etti.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihbarname çekerek 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak Büyükada İskelesi’nin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefete nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak söz konusu yerin tahliye edilerek İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş. ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığı’na iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş.’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş.’de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’na gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi’nin 2021-765 itiraz No ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesi’nin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı’na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

İBB, Büyükada İskelesi’nin üst bölümünün tahliyesine ilişkin mahkeme kararlarını uygulayıp hukuku işlettiği gibi bu açık mahkeme kararlarına rağmen hukuk hiçe sayılarak yapılan tek taraflı, çarpıtma haberlere ilişkin de gerekli hukuki girişimleri başlatacak. Bu konunun da takipçisi olacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim