• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Büyük Bariyer Resifi'nin temizliğinde robotlar kullanılacak

Büyük Bariyer Resifi'nin temizliğinde robotlar kullanılacak
Bilim adamları Büyük Bariyer Resifi'nin büyümesini engelleyen en büyük etkenlerden birisi olan deniz yıldızlarını öldürecek olan robotlar kullanmayı planlıyorlar.

Teknolojinin gelişmesi ve teknolojik yeniliklerin sayısının artması insanlık için her zaman daha yararlı olmuştur. İşlerimizi daha kolay halledebiliriz, sorunlarımıza çözümler bulabiliriz ve her konuda daha fazla alternatife sahip oluruz. Bize birbirinden çeşitli imkanlar sunan yeniliklerin insanlar için yararlı olduğu tartışılmaz bir gerçek, peki ya doğa için? Teknolojinin gelişmesiyle birlikte doğaya zarar vermeden üretim yapabilmenin onlarca yolunu keşfettik ancak rekabetin arttığı sektörlerde bulunan firmalar, kendilerinin gelip geçici olması nedeniyle doğanın nasıl hasar gördüğünü umursamıyor. 

Daha ucuz şekilde, daha çok para kazanabilmeyi kendilerine amaç edinmiş olan bu firmalar, Dünya'nın eşsiz doğasında bizlerden başka canlıların da yeri olduğunu unutuyor. İnsanların zarar verdiği canlılar arasında son derece özel olan ve günden güne biraz daha ölen bir canlı var. Aslında ona canlı değil, "canlılar topluluğu" demek daha doğru olur. Bahsettiğim yapı, Avustralya'nın doğusunda bulunan Büyük Bariyer Resifi. Dünyanın en büyük resifi olmasının yanı sıra, çevresinde en çok canlı türünü bulunduran yapı olma unvanına da sahip olan Büyük Bariyer Resifi, 2.600 km uzunluğunda, 900 adacıktan oluşan ve 344.400 kilometre karelik dev bir alanı kaplayan büyüleyici bir resif. Bu resif, küresel ısınmanın etkileri yüzünden ekolojisinde bulunan binlerce hayvan çeşidini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 

Küresel ısınmayı azaltamayan ancak resifin bölgede bulunan canlılar için gelişmesini isteyen araştırmacılar, ilginç bir robot sistemi üzerinde çalışıyorlar. Büyük Bariyer Resifi'ni oluşturan 2900 farklı resif bulunuyor. Bu resiflerin etrafında bulunan ve resifte bulunan mercanlarla beslenen bazı canlı türleri, zaten kirlilik, küresel ısınma ve canlı türlerinin tükenmesiyle birlikte zarar gören resife büyük zararlar veriyor. Çoğunlukla deniz yıldızlarından oluşan bu canlıların öldürülmesi amacıyla akıllı robotlar geliştiren bilim adamları, deniz yıldızlarını zehirleyerek öldürmeyi planlıyor. Bu işlemin yapılması gerektiğini belirten araştırmacılar, bölgede bulunan deniz yıldızı sayısının katlanarak arttığının altını çizdiler. Araştırmacıların kullanmayı planladığı robotlar, resif boyunca devriye gezecekler ve alt kısımlarındaki kamera yardımıyla deniz yıldızlarını arayacaklar. 

Bir deniz yıldızı bulmalarıyla birlikte bu deniz yıldızına sahip olduğu iğneyi batıracak olan robotlar, deniz yıldızını sadece onlar için zehirli olan bir çeşit zehirle öldürecekler. "COTSbot" adındaki bu robotlar, araştırmacıların söylediğine göre avlarını yüzde 99.4 oranıyla doğru tespit ediyorlar. Görevde yer alacak robotların hızlı bir şekilde avlarını yok etmesinin son derece önemli olduğunu belirten araştırmacılar, zehirlenen deniz yıldızlarının 24 saat içerisinde öleceğini belirtti. Görevin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeye çalışılıyor olmasındaki tek neden ise deniz yıldızlarının tek seferde milyonlarca yeni birey üretebiliyor olması. Yani bu canlıların yeniden çoğalmadan yok edilmesi son derece önemli.

resifrobot.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim