• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Burgaz BTC'ye rakip olamaz

Burgaz BTC'ye rakip olamaz
Enerji Bakanlığı'nın, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda, Rus şirketleri ile ortaklığı bulunan BOTAŞ'ı devre dışı bırakarak, 'stratejik hata' yaptığı öne sürüldü.
Rusya 12 yıldır uyuyan, 'Burgaz-Dedeağaç' Projesi'ni hayata geçirerek, Enerji Bakanlığı'nı köşeye sıkıştırmayı planlıyor. Enerji Bakanlığı'nın, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda, Rus şirketleri ile ortaklığı bulunan BOTAŞ'ı devre dışı bırakarak, petrol savaşında 'stratejik hata' yaptığı öne sürüldü. BTC'nin işletmesinden sorumlu olan BOTAŞ International Limited Şirketi'nin (BİL) Genel Müdürü Muvaffak Çiğ ise, 'Burgaz-Dedeağaç' Projesi'nin BTC'yi olumsuz etkilemeyeceğini savundu.

'Burgaz-Dedeağaç Petrol Boru Hattı' Projesi, ilk olarak 12 yıl önce gündeme gelmişti. Ancak Ruslar o dönemde BOTAŞ yöneticilerine ' Projeyi hayata geçirmeyi düşünmüyoruz. Stratejik amaçla hazırladık' açıklamasında bulunmuşlardı. 
 
Ancak Rusya, aradan geçen 12 yıl sonra projeyi, hayata geçirme kararı aldı. Rusya, Yunanistan ve Bulgaristan arasında geçen hafta alınan karara göre, 'Burgaz-Dedeağaç' Projesi'nin inşasına 2007 yılında başlanacak. İlk aşamada ise, 10 milyon ton Rus hampetrolü, Boğazlar kullanılmadan Akdeniz'e taşınacak. Rusya'nın bu kararı, Ankara'yı da karıştırdı. Rusya'nın bu kararında, Enerji Bakanlığı'nın strateji hatası yapmasının etkili olduğu konuşuluyor. Enerji Bakanlığı'na göre Rusya, Samsun- Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan önce, Avrupa'ya gaz satışını gerçekleştirecek olan ikinci Mavi Akım hattının gerçekleştirilmesini istedi.

Rusya ayrıca, İsrail'e gaz taşınmasını öngören bir hattın yapılmasını talep etti. Türkiye ise önce, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın yapılmasını istedi. Ruslar da, Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için, Burgaz-Dedeağaç Projesi'ne gündeme getirdi.

Burgaz-DedeaĞaç Projesi, AK Parti hükümetinin büyük önem verdiği ve yapımı için Çalık Grubu'nu görevlendirdiği Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın da riske girmesine neden oldu. Bu proje ile Rus petrolünün Ceyhan'a taşınması öngörülüyordu. Rusya kendi petrolünü, Burgaz-Dedeağaç Projesi ile Akdeniz'e taşımayı planlıyor. Bu durumda, Samsun-Ceyhan Projesi için, yeni petrol bulunması gerekecek. Uzmanlar, BotaŞ'ın Samsun-Ceyhan Petrol Hattı Projesi'nde devre dışı bırakılmasının, Rusya'nın elini güçlendirdiğini savunuyor. Uzmanlar, 'Projede, BotaŞ da bulunsaydı, Rusya BotaŞ'ı küstürecek adımlar atamazdı' yorumunda bulundular.

Rusya'nın 12 yıldır uyuyan 'Burgaz-Dedeağaç' Projesi'ni hayata geçirmesinde, ABD ve İngiltere destekli BTC projesinin tamamlanmasının etkili olduğu belirtiliyor. Hazar Bölgesi petrollerini Akdeniz'e taşıyan 'BTC' Projesi'ne karşılık, Rusya'nın da 'Burgaz-Dedeağaç' Projesi'ni hayata geçirerek, petrol piyasasında söz sahibi olmak istediği bildirildi. BTC'nin işletmesinden sorumlu olan BotaŞ İnternational Limited Şirketi'nin (BİL) Genel Müdürü Muvaffaf Çiğ ise,  projenin BTC'yi etkilemeyeceğini savundu. Çiğ, 'Burgaz-Dedeağaç Projesi BTC'nin alternatifi olamaz' dedi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim