• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

Burak Şener: Kurupelit Yat Limanı Atakum kumsalını yok edecek

Burak Şener: Kurupelit Yat Limanı Atakum kumsalını yok edecek
TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kurupelit'te planlanan Yat Limanı’nın Atakum kumsallarını yok edeceğini açıkladı.

TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen, Kurupelit Yat Limanı'na için planlanan yeni çalışmalarıyla ilgili olarak Mimarlar Odası Samsun Şubesi ÇED Komisyonu'nun konuyu ele aldığını ve bilimsel ve teknik değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.

Şener, 2011-2015 tarihleri arasında yapılan Kurupelit Yat Limanının 5 yılda dolduğunu, proje aşamasında gerekli ve yeterli araştırma yapılmadığını ve içerisine dere akan bir yerin seçilmesiyle büyük bir hata yapıldığını dile getirdi.

ATAKUM KUMSALLARI YOK OLACAK

Şener, Samsun sahillerinde batıdan doğuya kum hareketi olduğunu, denize yapılan yapıların kıyılarda tahribata neden olduğnu ifade ederek "Bu durum Yakakent Balıkçı Barınağında, Dereköy Balıkçı Barınağında ve en son Tersane alanı olarak ayrılan Alan için yapılan Tersane Limanında çok acı bir şekilde yaşanmıştır. Dereköy Balıkçı Barınağının yapımından sonra Dereköy, Erenköy, Taflan, Çatalçam' kıyılarında deniz tahribatı oluşmuş, tahribat halen devam ederek Altınkum'a doğru ilerlemektedir. Şu ana kadar yaklaşık 10 km lik sahil şeridinde kumsal yok olmuş, tahribatı önlemek üzere deniz içine yapılan taş tahkimatlar nedeniyle doğal yapı tamamen bozulmuştur. Kurupelit Yat Limanı önünde ilave bir tesis yapılması durumunda, Dereköy Balıkçı barınağında olduğu gibi barınağın doğusunda deniz tahribatı başlayacak, kurupelit ve doğusunda Atakum bölgesinde kumsallar yok olacak, doğal yapı bozulacak, Şehir için önemli bir rekreasyon ve düzenleme alanı olan Atakum sahil şeridi kaybedilmiş olacaktır" dedi.

YAT LİMANI İÇİN UYGUN BİR YER SEÇİLMELİ

Şener, açıklamasını şöyle tamamladı:

 "Kurupelit Yat Limanının yeri yanlış seçilmekle beraber, liman alanı, gerekli etütler yapılmaksızın, teknik bilgi ve altyapıdan yoksun inşa edilmesi neticesinde 5 yıl gibi kısa sürede dolmuş büyük oranda kullanılamaz hale gelmiştir. Yapılacak bilimsel ve teknik araştırmalar neticesinde Yat limanının mevcut hali ile ıslah edilmesi mümkün değilse; Kesinlikle doldurulmamalı, yöre sakinlerinin ve işletmelerin ve de konutların sahilden uzaklaştırılmasına izin verilmemelidir. Yeni bir yat Limanı için, şehrin kıyılarının doğal yapısına zarar vermeyecek uygun bir yer seçilmeli, uzman mühendislerce hazırlanacak projelere göre inşa edilmelidir. "

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim