• BIST 9530.48
  • Altın 2479.136
  • Dolar 32.4775
  • Euro 34.5967
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 27 °C

Budelli adasının satışında ‘Mutlu son’

Budelli  adasının satışında ‘Mutlu son’
Akdeniz'in en güzel adalarından biri olarak nitelenen Budelli adasının satılarak imara açılmasının önü, adanın kamu malı ilan edilmesiyle kesilmiş oldu.

Akdeniz'in en güzel adalarından biri olarak nitelenen İtalya’daki Budelli adasının satılarak imara açılmasının önü, adanın kamu malı ilan edilmesiyle kesilmiş oldu. Adayı 2013 yılında Yeni Zelandalı girişimci Michael Harte satın almıştı.

İtalya'da Sardinya adası yakınlarındaki küçük bir adanın satışıyla ilgili olarak yıllardır süren ihtilaf "mutlu sonla" bitti. Akdeniz'in en güzel adalarından biri olarak nitelenen Budelli adasının satılarak imara açılmasının önü, adanın kamu malı ilan edilmesiyle kesilmiş oldu.

Budelli adası, eski sahibi olan Milano'lu bir emlak şirketinin iflas etmesinin ardından, şirketin alacaklılarının parasının ödenmesi için satışa çıkarılmıştı.

2013'te yapılan açık artırmada adayı 2.94 milyon euro veren Yeni Zelandalı girişimci Michael Harte satın almıştı.

Harte, adayı "çevreye duyarlı" projeler için kullanacağını açıklasa da, adanın bir yabancıya satılması ve Harte’nin marina yapmayı planladığı iddiaları İtalyanların tepkisini çekmişti.

Pembe kumsallarıyla ünlü, üzerinde koruyucusu dışında kimsenin yaşamadığı Budelli adasını geri almak için İtalyan devleti de girişimlerde bulunmuştu.

Sardinya'da bir mahkeme adanın satışını iptal etmiş, ardından da hükümet adayı geri alabilmek için bir yasa hazırlamıştı. Yeni Zelandalı işadamının karşı dava açması üzerine ise adanın tekrar kendisine devredilmesine karar verilmişti.

Öğrenciler kampanya başlatmıştı

Son olarak da birkaç ay önce Piemonte bölgesindeki bir ortaokulun öğrencileri, adayı satın alabilmek için bağış kampanyası başlatmıştı. Mosso Ortaokulu öğrencileri, İtalya’daki her öğrenciden 50 cent toplayarak 3 milyon euro’ya ulaşmayı ve adayı tekrar İtalyan devletine devretmeyi planlıyordu. Öğrenciler, adanın ismini de “Çocukların Adası” (Isola dei Ragazzi) olarak değiştirmeyi istiyordu.
Ancak Sardinya’daki Tempio Mahkemesi adanın açık artırmayla satışını iptal ederek devlete ait La Maddalena Ulusal Parkı’na devredilmesine karar verdi.

Karar İtalyan basınında "Yabancı patrona 'hayır', Budelli adası kamu malı oldu", "Budelli'de Yeni Zelanda bayrağı dalgalanmayacak", "Yeni Zelandalı işadamının emelleri için yapacak bir şey yok" gibi ifadelerle yer aldı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) da kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. WWF, Mosso'lu öğrencilerin projesini hayata geçirmek için katkıda bulunmaya hazır olduklarını da belirtti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim