Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünde, otçul bazı balıkların neredeyse kökünü kazıyan sudak balığı, iri gövdesi ve keskin dişleriyle ''Dişli Canavar'' olarak adlandırılıyor.
Uzun yıllar önce göle üremesi için bırakılan sudak balığı, göldeki sazan gibi bazı otçul balıkların neredeyse kökünü kazıdı. Kendi yavrusunu bile yemesiyle bilinen bu balık, gölün ekosistemini, göle bırakılmasının ardından birkaç yıl içinde büyük ölçüde değiştirdi. 7-8 kilo ağırlığına ulaşan gövdesi ve keskin sivri dişleriyle ürkütücü bir görüntüye sahip olan sudak balığı, tüm bu özellikleriyle ilçede ''Dişli Canavar'' olarak adlandırılıyor.
Ekonomik değeri yüksek olması nedeniyle balıkçının göz bebeği olan, ''dişli balık, levrek ve senatör'' de denilen sudak balığı, yakından incelendiğinde adeta bir canavara benziyor. Bu balığın en büyük özelliği ise gölde beslenebilmek için ne bulursa yemesi...
Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, bu balığın, otçul balıkları yemesi sonucu göldeki ekosistemin bozulmasına neden olduğunu belirtti.Erdoğan, son yıllara kadar Beyşehir'deki balık sektörüne ekonomik yönden çok iyi gelir sağladığını belirterek, ''Ancak, diğer balık türlerinin hızla azalmasına bağlı olarak göldeki ekosistemin bozulması sudak balığını da vurdu.
Artık, sudak bağlığı neslinin de azalmaya başlamasıyla balıkçılarımız ekonomik sıkıntı içine girdi. Hatta bu balığı işleyerek fileto haline getiren balık fabrikalarımızın birçoğu kapısına kilit vurdu'' diye konuştu.
Gölde halen zaman zaman ağlara takılan sudağın, Beyşehir'in en lüks, en pahalı ve Avrupa'ya filetosunun ihraç edildiği en gözde balığı durumunda olduğunu anlatan Erdoğan, bu balığın neslinin artmasının, ilçedeki balık sektörünün en büyük arzusu olduğunu sözlerine ekledi.