• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Boracay Adası yeniden turizme açıldı

Boracay Adası yeniden turizme açıldı
Popüler turizm merkezi Boracay Adası, çevre kirliliğine yol açan altyapı problemleri nedeniyle 6 aylığına turizme kapatılmıştı. Filipinler, adayı yeniden turizme açtığını duyurdu.

Filipinler'de aşırı yoğunluk ve düzensiz yapılaşmanın yarattığı çevre kirliliğine önlem alınmak üzere 6 aylığına turizme kapatılan beyaz kum plajlarıyla ünlü Boracay Adası yeniden turizme açıldı.

Ada yetkilileri, plaj partilerinin ve ziyaretçi akınının önüne geçmek, tatil köylerindeki kalabalığı azaltmak ve kanalizasyon sularının denize karışmasını önlemek için yeni kurallar getirdi.

Alınan kararlar uyarınca Boracay'daki otellerin ve diğer işletmelerin yalnızca bir kısmı yeniden faaliyete açıldı.

Ada'daki yüzlerce otel, han, restoran ve hediyelik eşya dükkanından, izin verilen kanalizasyon borularına bağlanmak ve plaj sularına 30 metre mesafe uzaklıkta olmak gibi yönetmeliklere uyan sadece 157'sinin yeniden açıldığı belirtildi.

Boracay'da, günlük yaklaşık 6 bin ziyaretçi kabul edileceği ve ziyaretçilerden yeni kurallara uyacaklarına dair imza atmalarının isteneceği bildirildi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, şubat ayında yaptığı açıklamada aşırı yoğunluk ve yapılaşma nedeniyle Boracay'daki denizin "foseptik çukuruna döndüğünü" belirtmişti.

Duterte başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Ada'nın 26 Nisan'dan başlayarak 6 aylığına turizme kapatılmasını kararlaştırmıştı.

Bakanlar Kurulu kararında turizm tesislerinin yanı sıra bölgeye ekonomik sebeplerle göç eden yüzlerce yerleşimcinin ormanlarda ve koruma altındaki sulak alanlarda kaçak yapılaşmaya sebep olduğu belirtilmişti.

Özellikle deniz suyunu kirleten kanalizasyon sorununa acil çözüm bulunması gerektiği vurgulanan kararda, adanın turizme kapatıldığı dönemde yeni bir kanalizasyon altyapısı inşa edilmesi için çalışmalar yürütüleceği kaydedilmişti.

Ülkenin orta kesimlerindeki Panay Adası'nın kuzeybatı ucunda kıyı oku gibi uzanan yaklaşık 10 bin dönümlük ada en fazla 30 bin kişiyi misafir edebilecek kapasiteye sahip olmasına rağmen, bütün yıla yayılan turizm sezonu boyunca günde ortalama 70 bin kişiyi misafir ediyor. Yılda 2 milyon turist ağırlayan ada, ülke ekonomisine 1 milyar dolar civarında gelir sağlıyor.

Daha önce Tayland'da benzeri bir kararı, 2000'de gösterime giren Leonardo Di Caprio'nun başrolünde oynadığı "Sahil" filmiyle ünlenen Adaman Denizi'ndeki Phi Phi Lee Adası için almıştı. Hükümet, adanın hazirandan başlayarak 4 aylığına turizme kapatıldığını açıklamıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim