• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 16 °C

Bodrum Gökçebel Yat Limanı Projesi’nin ÇED toplantısı tepkiler üzerine ertelendi

Bodrum Gökçebel Yat Limanı Projesi’nin ÇED toplantısı tepkiler üzerine ertelendi
Muğla’nın Bodrum ilçesine yapılmak istenen Gökçebel Yat Limanı Projesi’nin ÇED raporunda Kadıköy'deki arsaya ait imar planları çıktı. ÇED toplantısı tepkiler üzerine ertelendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 05 Şubat 2021 tarihinde, United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından Bodrum ilçesi Gökçebel Mevkii’nde “Gökçebel Yat Limanı (otel dahil)" Projesi’nin ÇED sürecinin başladığını duyurmuştu.

Yalıkavak Mehmet Bayzıt Çok Amaçlı Salonu'nda yapılmak istenen ÇED toplantısı tepkiler üzerine ertelendi.

Toplantıya Bodrum halkının yanı sıra TMMOB’a bağlı meslek odaları, çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Katılımcılar, bu projenin usule ve hukuka aykırı olduğunu, söz konusunu proje dosyasında Kadıköy’e ait imar plan değişiklik raporunun yer aldığını, Gökçebel Yat Limanı Projesi’ne dair detayların olmadığını, bu sebeple bu ÇED toplantısının yapılamayacağını belirtti.

Gelen tepkiler üzerine ÇED toplantısı başka bir tarihe ertelendi.

"ÇED SONUÇLANMADAN PROJE İHALESİ YAPILMASI YASAL DEĞİL"

ÇED toplantısı sonrası konuşan Bodrum Yarımadası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Füsun Yorgancıoğlu, projenin ÇED kapsamı içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, “2872 sayılı çevre kanununa göre bu tür alanda ÇED sonuçlanmadan hiçbir şekilde ruhsat ve teşvik verilemez, ihale yapılamaz. Yasal olarak bunlar suçtur. Ama bu projede görüyoruz ki zaten ihale yapılmış, her şey hazırlanmış, ortaya çıkmış durumda. Bu yasal değildir, kabul etmiyoruz” dedi. 

ÇED raporunda Kadıköy’de başka bir parselle ilgili bilgilerin verildiğine dikkat çeken Yorgancıoğlu, “Bu durum ÇED raporunu geçersiz kılmak için bir numaralı ekten. Bu raporun ilana bile çıkarılmaması gerekiyordu” diyerek tepkisini dile getirdi.

"KAMU ARAZİLERİNİN PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Emek Partisi Bodrum İlçe Başkanı Uğurcan Çakar, “Gökçebel Yat Limanı projesi yağma ve talan projesidir. Bodrum halkının bu yağmaya ve talana izin vermeyeceğini diğer ÇED toplantılarında da dile getirdik” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan resmi olarak görevlendirilen kişinin Bodrum halkının taleplerini hiçe sayarak şirketin sözcüsü gibi davrandığını dile getiren Çakar, “Bakanlık görevlisi inatla ÇED toplantısını yapmak istedi. Biz Bodrum halkı olarak buna karşı çıktık, toplantıyı yaptırmadık, bundan sonra da yaptırmayacağız. Bodrum’da, Muğla’da, Türkiye’de yağmaya, ranta, talana izin vermeyeceğiz. Halkın kullanımına açılması gereken kamu arazilerini birilerine peşkeş çekmenize izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Çakar son olarak Bodrum halkını ve tüm kitle örgütlerine çevre talanına karşı mücadele etmeye davet etti.

"BURADA YAŞAYANLAR PROJEYE KARŞI ÇIKIYOR"

CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan da “AKP sermayesi halkı yok sayarak bir dayatmayla ÇED toplantısı yapmak istedi. Dosyada elli sayfa Kadıköy’e ait bir böle yer almakta. Bu hukuksuzluğu açıkça ortaya koymakta. Burada yaşayanlar bu projeye karşı çıkıyor. O yöreyle barışık olmayan bir projeyi dayatmaya çalışıyorlar. Buna karşıyız” dedi.

"BODRUM’UN BÜTÜN KOYLARI TALAN EDİLDİ"

HDP Bodrum İlçe Eş Başkanı Zuhal Macit ise, “AKP iktidarı tarafından her yer ranta, talana, yağmaya bırakılmış burumda. Binlerde dönem kamu arazisi satılarak imara açılmak isteniyor. Bodrum’un bütün koyları talan edildi. Biz burada yaşayanlar buna karşıyız, itiraz ediyoruz. Ranta, talana, yağmaya son demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim