• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Birleşmiş Milletler'e 'karşı nota' hazırlığı

Birleşmiş Milletler'e 'karşı nota' hazırlığı
Yunanistan tarafından Ege'deki kıta sahanlığı ile ilgili olarak BM'ye verilen notaya Ankara bu hafta yanıt verecek

Yunanistan ile Türkiye arasında ülke yetkililerinin karşılıklı açıklamalarıyla dostluk rüzgarı eserken, Atina yönetimi tarafından sessiz sedasız atılan adımlar Ankara'da şoke etkisi yaratıyor. Son şok ise Yunanistan tarafından ülkenin kıta sahanlığı ile ilgili olarak BM'ye verilen notayla gelirken, Türkiye de bu hafta içinde bir karşı notayı BM'ye ulaştırmaya hazırlanıyor.

Bunun  yanı sıra İstanbul'da 5 Mart'ta gerçekleştirilecek, ortak kabine toplantısında da bir ilk yaşanacak. Yunanistan'ın BM'ye verdiği notaya karşın iki ülke arasında bir 'denizcilik' anlaşması imzalanacak. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, anlaşmanın içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi vermezken, metnin kıta sahanlığıyla ilgili olmadığı vurgulanıyor.

Türkiye-Yunanİstan ilişkilerinde esen dostluk rüzgarının, 5 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nde doruk noktasına ulaşması beklerken, Atina'nın son hamlesi, ilişkileri gerdi. Atina 20 Şubat'ta BM'ye sunduğu notada Türkiye'nin Yunanistan'ın kıtasahanlığı içinde hidrokarbon arama çalışmalarında bulunulması için izin verdiğini iddia ederek, bu durumu BM'de kayıtlara geçirdi.

ANKARA DA HAREKETE GEÇTİ

Konuyla ilgili, geçen cuma Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaparak, Türkiye'nin haklarını kullanmaya devam edeceğini bildirdi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, söz konusu itirazı içeren bir karşı nota bu hafta içinde BM'ye iletilerek, bölgelerin Türkiye'nin egemenlik sahası içinde yer aldığı vurgulanacak.

İTİRAZ 5 MART'TA

Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan'ın söz konusu yaklaşımına olan itiraz 5 Mart'ta gerçekleştirilecek, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında da Atina yönetimine iletilecek ve karşılıklı sorunlar çözüm trendi içerisine girmişken atılan bu yöndeki adımların, sürece zarar vermekten öteye gidemeyeceği anlatılacak.

DENİZCİLİK VE EĞİTİM ANLAŞMASI

Öte yandan, 5 Mart'taki toplantıda Yunanistan ile Türkiye arasında 10'un üzerinde anlaşma imzalanması bekleniyor. Bu anlaşmalardan en önemli ikisi ise, en çok sorun yaşanan 'denizcilik' ve 'eğitim' konularında olacak.

Yetkililer anlaşmaların içeriğiyle ilgili, çalışmalar sürdüğü gerekçesiyle, bilgi vermekten 'şimdilik' kaçınırken, içeriğin kıta sahanlığı konusuyla ilgili olmadığını vurgulamakla yetindi. Buna karşın iki ülke arasında uzun yılların ardından denizcilik ile ilgili bir anlaşma imzalanmasının önemli olduğu belirtiliyor.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim