• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Binali Yıldırım: Koster Filosu Yenileme Projesi, istihdamı artıracak

Binali Yıldırım: Koster Filosu Yenileme Projesi, istihdamı artıracak
Koster Filosu Yenileme Projesi İmza Töreni'ne katılan Başbakan Binali Yıldırım, "Tersanelerde yeni istihdam olacak. Projeyle 15 yıllık bir süre içerisinde yan sanayide 35 bin kişiye sürdürülebilir iş imkânı sağlanmış olacak" diye konuştu.

Koster Filosu Yenileme Projesi’nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, projenin uzun süren hazırlıklardan sonra nihayet elle tutulur hale geldiğini fakat henüz tamamlanmadığını belirtti. Kurulacak olan Koster A.Ş’de kamu payının yüzde 49, özel şirket payının yüzde 51 olduğunu aktaran Yıldırım; ‘Bunu böyle bilerek yaptık ki kamu kuralları hedeflerimizi gerçekleştirmemize engel olan bir rol oynamasın. Mevzuatlara sıkışıp kalmayalım. Koster A.Ş’de özel sektörün iş yapma kabiliyetleri öncelikli olacak. Ancak baştan söyleyeyim, eller cebe. Ortaklıkta herkes payını verecek, karşılıklı yürüyecek bu iş.’ dedi.

‘Sektör 15 senede büyük bir hale gelecek’

Proje hacminin 3.5 milyar dolar, süresinin ise 10 ile 15 yıl olduğunu aktaran Yıldırım; 'Karadeniz ve Akdeniz’de piyasayı kontrol edebilen bir hale gelmemiz lazım. Eğer bunu yapamazsak bu yaptığımız için de amacına ulaşması zor. Bu projeyle birlikte çok zor şartlarda görevini sürdüren gemilerimiz kalkacak. Sektör 15 senede çok büyük bir hale gelecek. Bu bizim gemi inşa sanayinde yerlileştirme ve millileştirme hedefimizi de destekleyecek. Böylece toplam yatırımın yüzde 70 ve daha fazlası Türk tersaneleri yan sanayi şirketleri tarafından karşılanmış olacak. İlk etapta 100 gemi, 100 gemi olarak ilerleyeceğiz. 100 gemi demek doğrudan 4 bin çalışan demek. Tersanelerde yeni istihdam olacak. Bunun dolaylı istihdamı da var.' şeklinde konuştu.

‘Denizcilikteki itibarımız yükselecek’

Başbakan Binali Yıldırım, deniz yoluyla taşınan yükün yüzde 75’inin koster ile taşındığını vurguladı. ‘Yapacağımız şey sadece filo yenileme değil, ülkemizin lojistik taşımacılığı açısından da stratejik bir karar.’ diyen Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Denizcilikteki itibarımızın yükselmesine çok büyük bir katkı sağlayacak. Faydaları bununla sınırla değil, elde edilen ilave navlun cari açığımıza olumlu katkı sağlayacak. Filonun yaş ortalaması düşecek yeni gemilerin yüke erişimi daha da kolaylaşacak.’

‘Yetişmiş gemi adamı istihdamı sağlanacak’

Projeyle birlikte 2 bin - 2 bin 500 arasında yetişmiş gemi adamı istihdamı sağlanacağını ve bu gemilerin bakıma gelmesiyle tersanelerde de sürekli iş imkanı olacağını aktaran Yıldırım; ‘Denizci öğrencilerimizin de yetişmesi ve denizde çalışmalarını da bu gemiler teşvik edecek. Böylece ciddi uzman kadrolara sahip olacağız. Bu projeyle 15 yıllık bir süre içerisinde yan sanayide 35 bin kişiye sürdürülebilir iş imkânı sağlanmış olacak.’ şeklinde konuştu.

Rusların bir zamanlar Körfez'de Sedef Tersanesi'ne 25 tekne sipariş ettiğinde, bunun 5-10 sene konuşulduğunu dile getiren Yıldırım, "Şimdi 500 gemiden bahsediyoruz. 3.5 milyar dolarlık sektöre bir yatırımdan bahsediyoruz. Büyük ve heyecan verici bir iş. Bu heyecanı önce sizde görmek istiyoruz. Ramazan bitiyor, ondan sonra tam yol ileri." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Ekonomi Bakanı Zeybekci, KOSDER Kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır ile İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kıran projeye imza attı.

Büşra IŞIK / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim