• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Binali Yıldırım: Deniz taşımacılığı dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor

Binali Yıldırım: Deniz taşımacılığı dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor
Başbakan Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Denizcilik Örgütü Dünya Denizcilik Günü programında konuştu.

Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından her yıl bir ülkede düzenlenen ve bu sene Türkiye'de gerçekleştirilen "IMO Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği" Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde başladı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından desteklenen ve bu yıl "Denizcilik: Dünya için Vazgeçilmezdir" temasını taşıyan etkinliğin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım; "Özellikle gelişmiş ülkeler diye nitelediğimiz Avrupa ülkelerinde büyüme neredeyse yok denecek kadar az. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsak Türkiye büyümede bütün olumsuzluklara rağmen dünya ortalamasının iki katında bir performans gerçekleştiriyor." dedi.

Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Denizcilik Örgütü Dünya Denizcilik Günü programındaki konuşmasında, Türkiye'nin kurucu üyelerinden biri olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütünün 171 üyesi bulunduğunu ve örgütün BM'nin deniz emniyeti ve güvenliği, gemi kaynaklı kirlilik konusunda uzmanlaşmış bir kuruluşu olduğunu kaydederek, Dünya Denizcilik Günü'nün 1978'den bu yana her yıl farklı temalarla kutlandığına değindi.

Deniz taşımacılığının dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğunu, küresel ithalat ve ihracatta en büyük payı denizcilik sektörünün aldığını anlatan Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

"İnsan hayatının her aşamasında ihtiyaç duyulan bir sektör. Sanayi ham maddesi, yiyecek, yakıt, eşya, ürün taşıyan küresel filolar, insanların yaşam standardını da değiştiriyor. Sektörde 1,5 milyonu aşan dünyada doğrudan istihdam var. Bunları aileleriyle birlikte düşündüğümüzde 5-6 milyon insan doğrudan denizcilikle iştigal ediyor. Deniz taşımacılığı düşük maliyetli, verimli olması özelliğiyle sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmaz bir sektördür. Havayoluna göre 14 kat, karayoluna göre 6,5 kat, demiryoluna göre 3,5 kat daha ekonomik bir taşıma modelidir. Bu özelliği dolayısıyla da en fazla kullanılan taşımacılık, deniz taşımacılığıdır. Çevre dostu olması sebebiyle yeşil büyümenin temelidir, lokomotifidir. Son 40 yıla baktığımızda dünya deniz ticaret filosundaki gemi sayısıyla, gemi boyutları 2 kat artarken, taşınan yük miktarı 4 kat artmıştır. Gittikçe daha büyük ebatlı gemiler devreye giriyor, daha büyük parsel taşımacılık gerçekleştiriliyor. Deniz taşımacılığına olan talep önümüzdeki dönemde artmaya devam edecektir."

Yıldırım, Türkiye'nin deniz sınırları uzunluğunun kara sınırlarının uzunluğunun 3 katı olduğunu, Karadeniz'de, Ege'de, Akdeniz'de 30'dan fazla ülkeyle komşuluğu bulunduğunu dile getirerek, "Bu denizler bizim ortak mirasımızdır, gözümüz gibi bakmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin etrafındaki bu 30 ülkenin bir yıllık ürettiği ekonomik değer, 25 trilyonun üzerindedir ve bu 30 ülkenin tamamı da Karadeniz'de, Akdeniz'de, Ege'de deniz ticaretine, deniz taşımacılığına doğrudan bağımlı ülkelerdir. O bakımdan denizciliğin sadece bir ülkede iyi olması hiçbir anlam ifade etmiyor. Denizciliğin iyi olması, büyümesi, küresel boyutta ancak mümkün hale gelir." diye konuştu.

Yıllar önce küresel ticarete güveni ortadan kaldıran fiktif büyümeler ve aşırı kar iştahlı yatırımların, dünya krizinin en önemli sebebi olduğunu belirten Yıldırım, "Finanstaki güven bunalımı ticarete yansımış, ticaretin finansmanı zorlaşmış, ticaretin finansmanı zorlaşınca da ticaret azalmaya devam etmiş, taşınacak emtia azalınca da taşımacılık bundan olumsuz etkilenmiş." dedi.

"Küresel ticaretteki daralmadan en fazla etkilenen sektör, denizcilik"

Dünya ticaretindeki küresel bir birim küçülmenin deniz taşımacılığına dört kat olarak yansıdığını dile getiren Yıldırım, "Dolayısıyla en önce ve en fazla küresel ticaretteki daralmadan etkilenen sektör, denizcilik sektörüdür. Denizlere kıyısı olan her bölgemizde bundan sonraki hedefimiz bir ana aktarma limanı oluşturmaktır. Bunlarla ilgili Ege Denizi'nde ve Karadeniz'de yapım çalışmaları hala devam etmekte olup, Akdeniz'de de özel sektöre ait limanlar hizmete girmiş olup daha büyük ölçekli bir konteyner liman planlaması da mevcuttur. Deniz taşımacılığında konvansiyonel bildik taşımacılık modeli de değişiyor. Artık, kuru limanlar, deniz içinde olmayan ama büyük bir ekonomik alanı kapsayan yeni modellere geçiyoruz. Rotterdam Limanı gibi." diye konuştu. 

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece gemilerin yanaştığı, yüklerin indirilip boşaltıldığı değil ama arkasında muazzam bir ekosistem olan üretimden montaja, her türlü ekonomik faaliyetin, gümrüklemenin, kalite kontrolün, montajın, bütün faaliyetlerin bir arada yapıldığı ekonomik ölçeği olan yeni bir taşımacılık modeli de gittikçe dünyada yaygın hale geliyor. O bakımdan bu kriz, mutlaka bitecek. Bunun işaretlerini yavaş yavaş görüyoruz. 8 yıl aradan geçti. Belki son yakın tarihimizdeki en büyük krizi yaşadık. Artık, yavaş yavaş küresel ticarette canlanma emareleri başladı. O halde denizcilik belki bir yıl, belki bir buçuk yıl sonra o eski güzel günlerine dönecektir. Ama bunun şartı bölgesel ve küresel barışın korunmasıdır. Maalesef, Türkiye'nin etrafındaki bölgede bunu çok rahatlıkla söyleyemiyoruz."

Irak'ta, Suriye'de yaşananların, Ukrayna'da olanların bölgenin istikrarını ve geleceğini olumsuz etkilediğini vurgulayan Yıldırım, Suriye ve Irak'ta yaşananlardan en fazla etkilenen ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi.

"Dünyadaki mülteci sayısı 55 milyonu aştı"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciyi ağırladığını kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumundayız. Bu Türkiye'nin geleneksel kültüründen ve misafir severliğinden kaynaklanan bir şeydir. Daha da zor da olan insanlara kapıları kapatmak bizim kültürümüzde ve geleneğimizde yoktur. Onun için açık kapı politikasıyla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar 15 milyar doların üzerinde bir harcama yapmamıza rağmen üzülerek söylüyorum ki uluslararası camiadan ve ülkelerden gelen katkılar çok ama çok sınırlıdır. Dünyanın temel problemlerini çözmek için önce küresel ve bölgesel barış meselesini halletmesi gerekmektedir. Bugün mültecilerin sayısı dünyada 55 milyonu aşmıştır. 55 milyon nüfusu olan kaç tane ülke vardır? Sorun büyüktür. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünyanın ileri gelen ülkelerinin çok daha fazla sorumluluk alması zamanı gelmiştir. Eğer küresel barışı, küresel güveni sağlayamazsak, terörü küresel bir tehdit olmaktan çıkaramazsak, bütün bu konuştuklarımızın gerçekleşmesi de bir başka bahara kalır. Burada da işte bu toplantıda olduğu gibi dayanışma, bir araya gelme, terörden korkma değil, terörü korkutma esasına dayanan bir iş birliğine ihtiyaç vardır."

Etkinliğin sektöre önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Yıldırım, katılımcılara İstanbul'un güzelliklerini görmeleri tavsiyesinde bulundu.

Programa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yanı sıra Donanma Komutanı Oramiral Veysel Köseli, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Özdem Koçer, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Kitack Lim ile denizcilik sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Başbakan Yıldırım ve Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Lim'e, üzerinde Piri Reis pusulası bulunan plaket hediye etti.

Programın sonunda aile fotoğrafı çektirildi. 

binali-003.jpgbinali_y.jpg

ahmet_arslan.jpgkitack_lim.jpg

imo-003.jpgimo-.jpgimo2-001.jpg

imo4-003.jpgimo5-001.jpg

imo3-003.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim