• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Beyrut Limanı korkunç patlamanın tüm izlerini hala taşıyor

Beyrut Limanı korkunç patlamanın tüm izlerini hala taşıyor
Beyrut Limanı, yaklaşık 10 gün önce 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığı korkunç patlamanın tüm izlerini taşıyor.

Lübnan uzun süredir, yerel para biriminin dolar karşısında beş kata varan değer kaybı, ekonomik krizin yol açtığı protesto dalgası ve Hizbullah-İsrail arasındaki gerilimin tırmanması gibi konularla gündemdeydi.

Ülkenin en büyük nüfusa sahip, ticari ve sosyal metropolü aynı zamanda da başkenti Beyrut'un limanında 4 Ağustos'ta bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Beyrut sakinleri limandaki yangını cep telefonlarıyla görüntülerken, meydana gelen ikinci bir patlama korkunç bir etkiye yol açtı. Nükleer bombalarla ilişkilendirilen patlama sonrasındaki mantar bulutu ve patlamanın yol açtığı şok dalgası görüntülere yansıdı.

Bu patlama sonucu yıkıma uğrayan Akdeniz'in en büyük limanlarından Beyrut Limanı ülke ekonomisinin can damarı sayılıyordu.

Lübnanlı yetkililer, 6 yıl boyunca bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın Afrika'da bir ülkeye sevk edilmek istenirken limanda infilak ettiğini açıkladı. Patlama sonucunda Lübnan'ın en önemli ticaret limanı büyük bir harabeye dönüştü.

LÜBNAN'IN BAŞKENTİNİN DÜNYAYA AÇILAN DENİZ KAPISI KAPANDI

Beyrut Limanı, doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri ve Lübnan'ın adeta deniz yoluyla dünyaya açılan kapısı konumundaydı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 2018'de yayımladığı "Sevk Bağlantı Hattı" indeks raporuna göre, Beyrut Limanı, sergilediği performans dolayısıyla dünya genelinde 171 liman arasında 38. sıradaydı.

Bölgesel düzeyde Orta Doğu'daki liman ülkeleri arasında aynı indekste Beyrut Limanı 6. sırada bulunuyor. Raporda, hem bölgesel hem de dünya genelindeki sıralamasıyla limanın performansının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Liman, jeostratejik konumu itibarıyla Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve diğer Körfez ülkelerinin Akdeniz ile bağlantısını sağlayan önemli limanların başında yer alıyor.

Uzmanlar, limanın yeniden inşası için zaman ve büyük kaynak gerektiğini ifade ediyor.

LİMANIN GÖRÜNTÜSÜ SAVAŞ ALANINI ANDIRIYOR

Beyrut Limanı'nda patlamanın oluştuğu noktada dev bir çukur açılırken, patlama merkezinin yakınındaki dev silolardan dökülen tahılları kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Çevredeki depolar ve hangarların neredeyse tamamının metal aksamları parçalanmış. Patlama merkezinin yakınındaki mahallelerdeki insanlar limandaki patlamada havaya uçan metal parçalarının adeta şarapnel gibi mahallelerine geldiğini anlatıyor.

Limanın görüntüsü gerçekten ziyade adeta bir savaş filmi platosunu andırıyor.

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu, ülkedeki ekonomik krize ilave olan yeni tip koronavirüs salgınının (Kovid-19) neden olduğu ulusal ekonomideki yüzde 15 daralmanın, limandaki patlama nedeniyle yüzde 24'e çıkabileceği uyarısını yaptı.

Lübnan Ekonomi Bakanlığının paylaştığı rakamlara göre, patlamanın ülkede neden olduğu zarar 15 milyar doları aştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mina
24 Ağustos 2020 Pazartesi 20:40
20:40
Beyrut Limanı patlamasının sonuçları
İlhami Genç'in Liman Ekonomisi kitabından ;

ABD’de batı kıyısı limanlarının 10 gün süresince kapatılması (liman işçilerine bağlı olsa da aynı kapanma terörist saldırılardan da kaynaklanabilir): Kapanış, (i) 200 geminin yükünü boşaltması ve boşaltma rıhtımının yetmemesi, (ii) ABD limanlarına yapılan iç yük ihracatının gecikmesi, (iii) kargonun diğer limanlara kayması ve (iv) işyerinde işten ayrılma ve/veya üretim üzerinde gerilemeye neden olacaktır. Asya kargolarının Birleşik Devletler’e teslim edilmesindeki gecikme, birkaç Asya ülkesi için nominal GSYİH'da %0.4'lük bir düşüş ile sonuçlandı. Hong Kong, Malezya ve Singapur'daki düşüşün yüzde 1.1 olacağı tahmin edilmektedir.
178.170.156.128
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim