• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Beşikdüzü'nde Mayıs Yedisi'nde acılar tazelendi

Beşikdüzü'nde Mayıs Yedisi'nde acılar tazelendi
Karadeniz Bölgesi'nde her yıl 20 Mayıs'ta geleneksel olarak kutlanan “Mayıs Yedisi”, şenlikleri kapsamında Trabzon'da 2000 yılında meydana gelen ve 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan tekne kazasıyla ilgili anma töreni düzenlendi.

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde 2000 yılında “Mayıs Yedisi” Şenlikleri kapsamında 20 Mayıs günü balıkçı teknesiyle denize açılan ve teknenin batması sonucu denizde boğulan 38 kişi için anma töreni düzenlendi.

Beşikdüzü Doğu Gözacan Kültür Parkı’nda düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, “Toplumları millet yapan kültürleridir. Geleneksel kültürümüzün bir parçası olan ‘Mayıs Yedisi” adı altında yapılan şenliklerde 15 yıl önce Beşikdüzü’nden, Vakfıkebir’den, Şalpazarı’ndan, Tonya’dan ve civar ilçelerden gelen 38 vatandaşımızı deniz kazasında kaybettik. Onlar bizim her zaman hatırlayacağımız, rahmetle anacağımız deniz şehitlerimizdir. Biliyoruz ki yakınları her 20 Mayıs’ta canları yanıyor ve bu olayı yaşıyorlar, hatırlıyorlar. Bizlerde bu ‘Mayıs Yedisi’ geleneğini devam ettireceğiz. Allah mekânlarını Cennet eylesin” dedi.

Kaymakam Süleyman Polat’ın konuşmasından sonra tören Küçük Liman’da şenlikte hayatını kaybedenler için denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

7 DALGADAN ATLAYARAK DİLEK TUTTULAR 

 Bu arada Karadeniz Bölgesi'nde geleneksel olarak kutlanan “Mayıs Yedisi”, Ordu’nun Fatsa ilçesinde coşku ile kutlandı.  Sabahın erken saatlerinde Fatsa ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar sahil boyunca açılan tezgahlarda alışveriş yaptılar. Çoğu vatandaş da halk arasında uğur getirdiğine inanılan deniz dalgasından atlayarak şifa aradı. Vatandaşlar, “20 Mayıs günü Karadeniz Bölgesi’nde Mayıs Yedisi olarak kutlanır. Bu bahar bayramıdır. Karadeniz halkının kendine özgü bayramıdır. Bu bayramda yaşlılar deniz suyundan şifa bulurlar” dediler.

Milletvekili İhsan Şener ve beraberindekiler de denize girerek 7 dalgadan atladılar. Şener, “Tüm dileklerimizi biz Allah’tan dileriz. Bunlar vesile ve dileğim 400 milletvekili ile Meclis'te olmaktır. Ordu ilimizde de 5’te 5 yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Karadeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde sürdürülen geleneğe göre Mayıs Yedisi'nde sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atılıyor. 

besikduzu.jpg

besikduzu1.jpg

mayis_yedisi.jpg

mayis_yedisi1.jpg

mayis_yedisi2.jpg

mayis_yedisi3.jpg

mayis_yedisi4.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim