• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Batan teknede 'kaçak göçmen sayısı 950' iddiası

Batan teknede 'kaçak göçmen sayısı 950' iddiası
Akdeniz'de dün gece batan teknede bulunanların sayısı 700 olarak açıklanmıştı. Ancak sayının 950 olduğu söyleniyor, kurtarma sürüyor.

İtalya’ya gitmek isteyen göçmenleri taşıyan tekne Akdeniz’de battı. Can kaybının 700’e yakın olmasından endişe edilirken, İtalya’nın geçen yıl masrafı çok diye iptal ettiği Mare Nostrum adlı kurtarma programı tartışma konusu oldu. İtalya, aylık 9 milyon Euro’luk program için AB’den destek istiyordu. Bundan yedi gün önce 400 kaçak göçmen Libya açıklarında hayatını kaybetmişti. Şubat ayında da en az 300 kaçak göçmeni taşıyan tekne alabora olmuştu.

Akdeniz'deki göçmen teknesi facialarına bir yenisi daha eklendi. Libya’dan İtalya’ya gitmeye çalışan insan kaçakçılarına ait bir teknenin alabora olması sonucu yüzlerce kişinin öldüğünden endişe ediliyor. 28 kişi kurtarılırken, bir kazazede teknede 700 kişinin bulunduğunu ifade etti. 24 kişinin de cesedine ulaşıldı.

Görgü tanıklarına göre tekne, Libya’nın yaklaşık 96 kilometre açığında bir yük gemisinin yardım için yanaştığı sırada alabora oldu. Buna göre yük gemisini gören göçmenler bir tarafa yöneldi ve dengesi bozulan tekne sulara gömüldü. 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kaos ortamının hâkim olduğu Libya’da insan kaçakçısı gruplar çok daha geniş faaliyet alanı bulmuş durumda. Afrika ve Ortadoğu’dan gelen birçok kişi Libya üzerinden Avrupa’ya ulaşmak için insan kaçakçılarının ağına düşüyor. 

‘TRITON KURTARMAZ’

Göçmen teknesi kazası, gözleri Avrupa Birliği’ne (AB) çevirdi. İtalyan hükümeti, 2013 yılının Ekim ayında Lampedusa Adası’nın açıklarında yaşanan ve 360’tan fazla kişinin öldüğü göçmen teknesi faciasının ardından Mare Nostrum (Bizim Deniz) adıyla bir kurtarma programı başlatmıştı. Fakat program fazla masraflı bulunmuş, yerine daha dar alanı tarayan Triton programı devreye sokulmuştu. Uluslararası Af Örgütü’nden John Dalhuisen, “Triton operasyonunun Mare Nostrum’un yerini alacağı şeklindeki düşünce Akdeniz’de feci sonuçlara yol açabilir. Triton bir sınır operasyonu. Arama-kurtarma görevi yok” diyerek uyarmıştı. Geçen hafta da aynı güzergâhta 400 kişinin öldüğü benzer bir tekne faciası yaşanmıştı.

İnsan kaçakçılarının tekneleri, kapasitesinin üzerinde yolcu aldığı ve böyle bir yolcuğa uygun olmadığı için sık sık bu tür facialar yaşanıyor.

Geçtiğimiz pazartesi Libya'dan İtalya'ya göçmen taşıyan bir geminin batması sonucu 400 kişi hayatını kaybetmişti.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, dün gece Akdeniz’de teknelerinin batması sonucu öldüğü tahmin edilen 700’e yakın göçmen için dua ederken, uluslararası toplumu, bu soruna çözüm bulmaya çağırdı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, facia için “Akdeniz’de her gün bir trajedi. Nasıl duyarsız kalınabilir” dedi. AB de acil toplanma kararı aldı.

"YENİ TEKNE KAZASI, AKDENİZ TARİHİNİN EN BÜYÜK TEKNE FACİASI OLABİLİR"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Libya'dan İtalya'ya yaklaşık 700 kaçak göçmen taşırken dün gece Akdeniz'de batan tekneyle ilgili olarak "Ölenlerin sayısının doğrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir" dedi.

Guterres, yaptığı açıklamada "Yaşanan bu kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı ve acilen harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Batan göçmen gemisi için korkunç rakam!

Öte yandan İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’da yer alan haberde, batan tekneden kurtarılarak Katanya’da tedavi altına alan Bangladeşli bir kişinin, Libya’nın 70 mil kuzeyinde batan teknede 950 civarında kişinin bulunduğunu, bunların 200’ünün kadın, 40-50 kadarının da çocuk olduğunu söylediği belirtildi.

Haberde, kaçakların Cezayir, Mısır, Bangladeş, Somali, Nijerya, Senegal, Mali, Zambia ve Gana vatandaşları olduğu ifade edildi.

İTALYA SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞINDAN YARDIM TALEBİ

Bangladeşli kaçağın anlattıklarına yer verilen haberde, kaçakların bindirildikleri balıkçı teknesinin Trablus’un doğusundan hareket ettiği, Libya’nın 70 mil açığındayken uydu telefonuyla Roma’daki İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yardım talebinde bulunulduğu bildirildi

"28 KİŞİ KURTULDU"

Facianın, yakından geçen bir gemiden yardım talep etmek için göçmenlerin hep birlikte bir tarafa yüklenmesi sonucunda teknenin dengesinin bozularak ters yüz olmasıyla yaşandığı kaydedilmişti.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi de faciadan şu ana kadar 28 kişinin kurtulduğunu, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığını belirmişti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim