• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Batan Kursk denizaltısı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı

Batan Kursk denizaltısı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı
Rusya Kuzey Filosu'nun eski komutanı Amiral Vyaçeslav Popov, Ağustos 2020'de çok sayıda denizcinin ölümüyle sonuçlanan Kursk denizaltısı faciasının bir NATO denizaltısının çatışması sonucu gerçekleştiğini söyledi.

1999-2001 yıllarında Kuzey Filosu komutanı olarak görev yapan Vyaçeslav Popov, denizde yaşanan en büyük facialardan biri olan ve nedeni torpido patlaması olarak açıklanan Kursk nükleer denizaltı faciasının arka planını anlattı.

Kursk'un bir NATO denizaltısıyla çatışması sonucu battığını ve denizaltının adını yüzde 90 bildiğini belirten Popov, Sputnik'e verdiği demeçte "Ancak denizaltının adını kamuoyu önünde açıklamam için kanıtlara sahip olmam ve onları sunmam gerekir ama sunamıyorum. Kursk'la çatışan denizaltı Kursk'u takip ediyordu. Görünen o ki, deniz koşulları ve diğer tüm koşullar nedeniyle güvenliği sağlayamadı, çok fazla yaklaştı ya da Kursk'un manevrasıyla temas kayboldu. NATO denizaltısıydı. Orada, Kursk'la çatıştığı bölgedeydi" dedi.

Yabancı denizaltının bir süre denizin dibinde durarak hareket kabiliyetini yeniden kazanmaya çalıştığını ve yeniden hareket etmeye başladıktan sonra üsse döndüğünü anlatan Popov, denizaltının Rus denizaltısavar uçakları tarafından Norveç kıyılarında tespit edildiğinin altını çizdi.

Çatışma anına ait sesleri kaydettiklerini ve analiz için helikopterle akustik laboratuvarına gönderdiğini kaydeden Popov, "Aldığım rapora göre sesler, insan elinden değil bir mekanizmadan, bir tür otomatik makineden geliyordu. Denizaltılarımızda bu tür sesleri çıkaracak mekanizmalar veya sistemler bulunmuyordu. Bundan dolayı, bunu sadece yabancı bir denizaltı yapabilirdi" ifadelerini kullandı.

Popov, 2000 yılında Kursk denizaltısı faciası hakkında hazırlanan bir belgeselde, kazayla ilgili en güçlü ihtimalin aidiyeti belirlenmeyen bir denizaltıyla çatışma olduğunu, yabancı denizaltının Kursk'un en hassas yerine 'elbette bilinçsiz olarak' çarptığını söylemişti.

“YENİ HİPOTEZLERİ YORUMLAMAK İSTEMİYORUZ”

Soruşturma makamının vakayla ilgili nihai çıkarımlarını yaptığını kaydeden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin yeni hipotezleri yorumlamayı gerekli görmediklerini belirtti. Peskov, Popov'un açıklamalarının sorulması üzerine "Hiçbir yorum yapmayacağız. Bir soruşturma yapıldığını biliyorsunuz. Soruşturma makamı, nihai çıkarımını yaptı ve bu nedenle yeni hipotezleri yorumlamak istemiyoruz" yanıtını verdi.

Rus denizaltısı Kursk, Norveç ile Rusya arasındaki Barents Denizi'nde Kuzey Filosu'nun askeri tatbikatı sırasında yaşanan iki patlamanın ardından batmış ve 118 denizcinin tamamı hayatını kaybetmişti. Rus basınında ve dış basında çıkan haberlerde tatbikatın yapıldığı bölgede ABD Donanması'na ait Memphis ve Toledo nükleer denizaltıları ile İngiliz Donanması'na ait Splendid denizaltısının bulunduğu belirtilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı'nın söz konusu gemilerin incelenmesi yönündeki talebine Washington ve Londra'dan ret yanıtı gelmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim