• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Barbarosların yuvası: Deniz Harp Okulu

Barbarosların yuvası: Deniz Harp Okulu
İstanbul Kasımpaşa'da 240 yıl önce kurulan ve 1985'te Tuzla'daki modern yerleşkeye taşınan Deniz Harp Okulu'nda 16'sı kız, 818 öğrenci eğitim görüyor

Kasımpaşa'da 240 yıl önce kurulan ve 1985'te Tuzla'daki modern yerleşkeye taşınan Deniz Harp Okulu'nda 16'sı kız, 818 öğrenci ile 9 ülkeden 57 öğrenci "misafir" statüsünde eğitim alıyor. Mezunlar, hem lisans hem de subaylık diploması alıyor.

Deniz Harp Okulu Tuzla'da 787 bin metrekare alan üzerine kurulu. Deniz Harp Okulu Akdeniz Öğrenci Taburu 4. Bölük Komutanı Deniz Yüzbaşı Necip Özgen, okullarının 1773'te Kasımpaşa'da kurulduğunu, 1985'ten itibaren Tuzla'daki modern yerleşkede eğitim ve öğretime devam ettiğini bildirdi.

Okullarında halen 16'sı kadın 818 öğrencinin yanı sıra 9 ülkeden 57 öğrencinin "misafir" statüsünde eğitim öğretim gördüğünü belirten Özgen, şu bilgileri verdi:

"Okulumuzun amacı; sadakat, şeref, görev bilinci, sorumluluk duygularına sahip, Atatürk düşünce sistemini özümsemiş, kendini geliştirmeye açık liderlik vasıflarına sahip kendini Türk Deniz Kuvvetlerine adayacak muvazzaf subaylar yetiştirmek.

Mezun öğrencilerimiz 2 diplomaya sahip oluyor. Birisi subay diploması, diğeri de lisans diploması. Lisans eğitimleri endüstri, makine, gemi inşa ve elektrik-elektronik mühendisliği ile uluslararası ilişkiler alanında. Öğrencilerimizin, deniz bilimleri ve mühendisliği alanlarında yüksek lisans yapma şansları var. Öğrencilerimiz yurt dışında ve içinde, seçkin üniversitelerde yüksek lisans eğitimi görebiliyor. Uluslararası gemi adamlarının eğitim standartlarına uygun verilen ders ve kurslarla mezunlarımız, uzakyol güverte ve makine zabiti yeterliliğine de sahip olmaktadır."

Özgen, Deniz Harp Okulu'nda okuyan öğrencilerin yeme içme, yatma, giyim, sağlık ve her türlü eğitim masraflarının devlet tarafından karşılandığını, öğrencilere izinlerinde yapacakları harcamalar için harçlık verildiğini, 18 yaşından itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna prim yatırıldığını da bildirdi.

Necip Özgen, okul bittiğinde öğrencilerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında "teğmen" olarak göreve başladığını aktardı.

"Öğrenciler her türlü imkana sahip"

Deniz Harp Okulu öğrencileri, teorik eğitimin yanı sıra pratik imkanı da buluyor. Bu kapsamda öğrenciler, gemilerde pratik eğitim alıyor. Açık denizde eğitimlere katılan öğrenciler, yurt dışındaki dost ve müttefik ülkelerle gerçekleştirilen uluslararası eğitimlere de katılma şansına erişiyor.

Deniz Harp Okulu 3. sınıf öğrencilerinden Mert İdacı, 1. sınıftan itibaren öğrencilerin gemilerde uygulamalı temel denizcilik eğitimi aldığını belirtti.

Eğitim gemilerine kumanda etme imkanı da bulduklarını aktaran İdacı, yurt dışında planlanan açık deniz eğitimlerine katıldıklarını söyledi.

Uluslararası denizcilik eğitimi faaliyetlerine katılma şansı bulduklarını aktaran İdacı, "Örneğin ben, Portekiz Deniz Kuvvetlerinin eğitimine katıldım. Bu eğitimler denizcilik imkan ve kabiliyetlerimizi geliştirmemiz açısından çok önemli. Burada çok güzel arkadaşlıklar da kurdum. 20'ye yakın farklı ülkeden insanla tanıştım. Bu 20 farklı bakış açısı ve kültür demek. Gerçekten Deniz Harp Okulu'nun öğrencilerine sunduğu imkanlar çok fazla" diye konuştu.

İdacı, okulu tercih etmek isteyen öğrencilere de "Buraya gelmeyi aklına koymuş arkadaşlar, 'Askerlik yapabilir miyim-' veya 'Başarabilir miyim-' gibi sorulara zihinlerinde yer vermesinler. Buraya istekli şekilde gelip, azmini ortaya koyan arkadaşlar başarılı oluyor. Deniz Harp Okulu öğrencisi olmaktan ve burada okumaktan gurur duyuyorum. Gelin bu onuru ve gururu beraber paylaşalım" şeklinde seslendi.

"Askerliği denizcilikle birleştiren tek okul"

Üniversite sınavlarında yüksek puan alan pek çok öğrenci, Deniz Harp Okulu'nu tercih ediyor. Bu kişilerden birisi de Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'ne yerleşmeyi hak ettiği halde Deniz Harp Okulu'nu tercih eden okulun 1. sınıf öğrencisi İhsan Güzel. Güzel, okulu tercih etmesinin nedenini şöyle anlattı:

"İzmirliyim. Çocukluğumdan beri denizden ve denizcilikten etkilenmişimdir. Bunun yanı sıra her çocuk gibi ben de asker olmak isterdim. Bu ikisini birleştiren tek okulun Deniz Harp Okulu olduğunu biliyordum. Bu nedenle tercihimi bu yönde kullandım.

Ayrıca sivil bir üniversiteye gittiğinizde sadece kendinizi belli alanlarda yoğunlaştırıp geliştiriyorsunuz. Deniz Harp Okulu'nda ise birden fazla alanda, askerlik, denizcilik, mühendislik alanlarında geliştiriyorsunuz. Aynı zamanda yabancı dili de en iyi şekilde öğreniyorsunuz. Aynı zamanda sosyal alanda farklı etkinlikler de oluyor. Üniformalarımız herkesin ilgisini çekiyor. Ben de her sabah üniformamı giyerken farklı duygular hissediyorum."

Kız öğrenciler de tercih ediyor

Deniz Harp Okulu, 1992'den bu yana kız öğrenci de kabul ediyor. Okulda halen 16 kız eğitim görüyor.

Okulun 1. sınıf öğrencisi Merve Gülmez, her zaman Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir personeli olmayı düşündüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Üniversite sınavları açıklandığında önümde iki seçenek vardı. Birincisi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olmak diğeri Deniz Harp Okulu öğrencisi olmaktı. Üniformayı taşımak ve Deniz Harp Okulu daha cazip geldi. Bu okulda kız öğrenci sayısı çok azdı. Ben alacağım eğitimi düşündüm ve bunu sorun yapmadım. Deniz Harp Okulu'nun okulu tanımamız için yaptığı etkinliğe katıldım. Kendimi burada olmayı hayal ettim. Bu okula geldikten sonra bir çok şey öğrendim. Bir anda kendimi deniz tutkunu olarak buldum. Bahriyeliler için 'Her gemi bir vatan toprağıdır.' Ben de vatan toprağında görev yapmak, ileride gemi komutanı olmak istiyorum."

"Bu okulu genç kızlara tavsiye eder misin-" şeklindeki soruya ise Gülmez, "Evet. Üniformanın verdiği gururu taşımak çok güzel. Sadece bunun için bile yapılır. Gurur verici bir meslek. Aynı zamanda kendinizi birden fazla alanda geliştirebiliyorsunuz" dedi.

İki kız kardeş de asker olacak

Deniz Harp Okulu'nun öğrencileri arasında Şeyma ve Sümeyra Ekinci kardeşler de bulunuyor. Okulun 3. sınıf öğrencisi Şeyma Ekinci, okulu tercih etme nedenini şöyle aktardı:

"Askerliği küçüklüğümden beri istiyordum. Babam polis memuru, ondan da etkilendim. Askerliği ben çok şerefli bir meslek olarak görüyorum. Lisede okurken afişlerini gördüm. Marmara Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümünü kazanmıştım ama burayı tercih ettim.

Kardeşime de okulla ilgili her şeyi anlattım. Burası zor bir okul ancak isteyen herkes yapabilir. Askerliği gurur verici bir meslek yapan da bu zorlukları. Dışarıya göre bir disiplin var. Her şeyimiz planlı. Bir emir komuta zincirine bağlıyız."

1. sınıf öğrencisi Sümeyra Ekinci, Deniz Harp Okulu'nun disiplinli ve programlı bir okul olmasının kendisini etkilediğini kaydederek, "Ablamın okul için verdiği cevaplar beni etkiledi. Ailemiz de bize destek oldu. Burada eğitimin çok disiplinli olduğunu düşünüyorlar" diye konuştu.
Avrupa'nın en büyük kayıkhanesine sahip

Deniz Harp Okulu, Avrupa'daki askeri okullar içinde en büyük kayıkhaneye sahip askeri okul durumunda. Marinada bulunan 150 teknenin 20'i büyük çaplı yat.

Öğrencilerden oluşan takımlar, uluslararası müsabakalara katılma şansı elde ediyor.

Okulun 4. sınıf öğrencisi ve yelken takım kaptanı Mustafa Fırat Yıldırım, Deniz Harp Okulu öğrencilerinin her türlü su sporunu yapabilecek imkana sahip olduğunu belirterek, öğrencilerin derslerden sonraki vakitlerde istedikleri zaman denize çıkabildiğini söyledi.

Deniz Harp Okulu, her yıl uluslararası denizcilik yarışmalarına da ev sahipliği yapıyor. Bu ay içinde yapılan etkinliklerde dost ve müttefik ülkelerin harp okullarından öğrenciler, yarışmalarda kendilerini sınama imkanı buldu.

Yabancı öğrenciler

Okulda dost ve müttefik ülkelerden öğrenciler de eğitim görüyor. Okulun yabancı öğrencilerinden birisi de Azerbaycanlı İrfan Abdulayev.

Abdulayev, okulda eğitimin çok yüksek seviyede olduğunu belirterek, "Dil sorunum vardı. Ancak kısa zamanda toparladım. Gayet memnunum. Uygulama konusunda önemli imkanlarımız var. Yabancı ülke öğrencilerine atanan danışmanlarımız da bizim her türlü sorunumuzla ilgileniyor. Arkadaşlarıma da bu okulu tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

deniz_harp_okulu.20130510122007.jpg

deniz_harp_okulu1.20130510122017.jpg

deniz_harp_okulu2.20130510122027.jpg

deniz_harp_okulu3.20130510122038.jpg

deniz_harp_okulu4.20130510122048.jpg

deniz_harp_okulu5.20130510122100.jpg

deniz_harp_okulu6.20130510122111.jpg

deniz_harp_okulu8.jpg

deniz_harp_okulu7.20130510122154.jpg

deniz_harp_okulu9.jpg

deniz_harp_okulu10.jpg

deniz_harp_okulu11.jpg

deniz_harp_okulu12.jpg

deniz_harp_okulu13.jpg

deniz_harp_okulu14.jpg

deniz_harp_okulu15.jpg

deniz_harp_okulu16.jpg

deniz_harp_okulu17.jpg

deniz_harp_okulu18.jpg

deniz_harp_okulu19.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Prof.Dr. Aydın ŞALCI
11 Mayıs 2013 Cumartesi 17:37
Deniz Harp Okulu.
Muhteşem bir kampus, disiplinli bir eğitim, pırıl-pırıl öğrenciler, her türlü teknik donanım ve öğretim elemanı genç ve bilgili subaylar. Türkiyenin Üniversitelere örnek olacak bir kampusu.
Ben de bu okulun yaklaşık otuz yıldan beri hocası olduğum için gurur duyuyorum.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim