• BIST 9645.02
  • Altın 2414.245
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8071
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 16 °C

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ gemisi, Kıbrıs’ın güneyinde doğalgaz arayacak

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ gemisi, Kıbrıs’ın güneyinde doğalgaz arayacak
‘Barbaros Hayreddin Paşa’ sismik araştırma gemisi, doğalgaz aramak için Kıbrıs’ın güneyine indi. Mayıs ayı sonuna kadar bölgede kalacak olan gemi, KKTC adına Türkiye Petrolleri’nin aldığı ruhsatla bölgede faaliyet yürütüyor.

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ sismik araştırma gemisi, Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri kapsamında Kıbrıs’ın güneyine indi.

Bir süredir Ada’nın batısında doğalgaz-petrol kaynaklarını tarayan ‘Barbaros’, şimdi Güney Kıbrıs’ın hak iddia ettiği sözde parseller üzerinde Yunan tacizlerine rağmen görev yapıyor.

KKTC adına Türkiye Petrolleri’nin aldığı ruhsat sahasında faaliyet yürütecek ‘Barbaros Hayreddin Paşa’, Mayıs ayı sonuna kadar bölgede kalacak. Geminin kaynak taraması için bulunduğu alan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB) 9 numaralı parseli kapsıyor.

GKRY’nin İtalyan ENİ ile Güney Koreli KOGAS firmalarına ihale ettiği 9. parselin büyük bölümünü tarayan ‘Barbaros’, buranın ardından 1 No’lu parselin bir kısmı ile 8 ve 12 No’lu parseller üzerinde de araştırma yapacak. Ocak ayı sonunda sismik veri toplama faaliyetlerine başlayan ‘Barbaros Hayreddin Paşa’yı araştırma sahasında 2 adet fırkateyn ile 2 adet korvet koruyor.

GKRY’nin Kuzey Kıbrıs’ı yok sayan tutumu üzerine Türkiye, ardı ardına ‘Navtex’ duyurularıyla Akdeniz’de çok geniş bir bölgeyi eğitim alanı ilan etti. Kıbrıs adası güneyinde 4, 5, 6, 7 ve 1 numaralı parselleri içine alan saha, NATO-Türkiye Deniz Eğitim Sahası olarak belirlenerek uluslararası hukuk uyarınca ‘Navtex’ ilanına çıkıldı. Yeni Şafak'ın haberine göre, Türk Donanması, bu ay içerisinde milli atışlı eğitimlerin yanı sıra NATO Daimi Deniz Görev Grubu bünyesinde Akdeniz’de faaliyet yürüten ülke donanmalarıyla da ortak deniz eğitimleri icra edecek.

Akdeniz Kalkanı Harekâtı kapsamında ‘Barbaros Hayreddin Paşa’ gemisine refakat eden TCG Barbaros ve TCG Bafra fırkateynleri, bölgede savaş gemileri bulunan Amerika, İngiltere, Fransa, Hollanda ve İtalya ile birlikte ortak tatbikatlar icra edecek. Bu faaliyetlerin GKRY’nin ENİ ve TOTAL şirketlerine sözde ruhsat verdiği parseller üzerinde yapılacak olması dikkat çekiyor.

AKDENİZ’DE SULAR ISINACAK

Bunun yanında yine bu ay içerisinde Kıbrıs batısında Fransa ile bir eğitim faaliyeti icra edecek Türk Donanması, Kıbrıs güneyindeki sözde 8 No’lu parselde de ‘atışlı eğitimler’ yapacak. Rum Yönetimi’nin İtalyan Eni şirketine ihale ettiği sözde ruhsat sahası, ‘Türkiye deniz eğitim ve atış sahası’ olarak ilan edildi.

Güney Kıbrıs’ın gasp girişimine sahne olan parseller yine 27 Şubat’ta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük deniz tatbikatına sahne olacak. ‘Mavi Vatan-2019 Tatbikatı’, Akdeniz’le birlikte Ege, Marmara ve Karadeniz’de bütün donanma unsurlarının katılımı, hava-kara birliklerinin de yoğun desteğiyle dünyaya gövde gösterisi olacak.

Sözkonusu harp oyunlarının, denizlerde Türkiye’yi çevrelemeye çalışan Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail eksenine de güçlü bir uyarı niteliği taşıması bekleniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim