• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 18 °C

Balıkçılar, yeni sezon için ‘Vira Bismillah’ dedi

Balıkçılar, yeni sezon için ‘Vira Bismillah’ dedi
15 Nisan’da başlayan balık avı yasağı bugün (1 Eylül) itibarı ile sona erdi. Balıkçılar da yeni sezonun ilk gününde denize açılarak yeni sezona ‘Vira Bismillah’ dediler.

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, kıyıda toplanan yüzlerce kişinin alkışları eşliğinde denize açılarak "Vira Bismillah" dediler. Gece saat 00.00 itibarıyla ağlarını denize bırakacak olan balıkçıların havai fişek gösterileri eşliğinde limandan ayrılışları ise havadan görüntülendi.

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesi Ereğli sahilindeki limanda bulunan gırgır tekneleri, bu gece dolacak av yasağı öncesinde hazırlıklarını tamamlayarak dualar eşliğinde Marmara Denizi ve Ege Denizi’ne uğurlandı. Ereğli Limanı'nda düzenlenen törende balıkçılar, gece saat 00.00’da sona erecek av yasağı öncesinde dualar ederek av sezonunun bereketli geçmesini diledi. Düzenlenen törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, ilçe protokolü, balıkçılar ve balıkçı aileleri katıldı. Edilen duaların ardından balıkçılara Türk bayrağı hediye edildi. Limana toplanan yüzlerce kişi, av sezonu için denize açılan balıkçıları alkışlar ve dualarla uğurladı. Balıkçılar için sahilde havai fişek gösterisi yapıldı.

"DENİZE KARŞI BİR ÖZLEMİMİZ VAR”

Yeni sezon için heyecanlı olduklarını söyleyen Aydın Bora isimli balıkçı teknesi reisi, ailelerini bıraktıkları için ise hüzünlü olduklarını belirterek, “Biraz sonra vira bismillah diyeceğiz. Denizi bilmiyoruz. Küçük balık olduğu söyleniyor ama denize çıkınca göreceğiz. Nerede hangi balık olduğunu tespit edeceğiz. Balık bulabilirsek avlanacağız. Sabah neredeysek oranın limanına ineceğiz. Denizi özlediğimiz için mutluluk var. Denize kavuşuyoruz. 6 aydır denizden ayrı kaldık müsilaj sebebiyle. Hazırlıkları tamamladık. Denize karşı bir özlemimiz var” dedi.

“ÖZLEM OLUYOR, HÜZÜNLÜYÜZ”

Balıkçı oğlunu uğurlayan Aylin Erdoğan ise, “Oğlum gidiyor. Özlem oluyor, hüzünlüyüz. Dört gözle gelmelerini bekliyoruz. Başka yapacak bir şey yok. Allah yüzlerini güldürsün, hayırlı kazançlar nasip etsin. Oğlumu uğurlamaya geldim. Oğlumu uğurlayacağım, hayırlısıyla gidip gelecek” diye konuştu.

BALIKÇILAR DUALARLA DENİZE UĞURLANDI

Türkiye'de denizlerde balık av sezonunun açılmasıyla birlikte balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı. Tüm Türkiye’de 1 Eylül itibarıyla balık av sezonu açıldı. Samsun’da da balıkçılar açılmadan önce 31 Ağustos akşamından Samsun protokolünün katıldığı törende dualarla denize uğurlandı. Son hazırlıklarını teknede tamamlayan balıkçılar, son kontrollerinin ardından denize açıldı.

“10 BİNLERCE İNSAN BALIKÇILIKTAN EKMEK YİYOR”

Balıkçılık sektörünün on binlerce kişinin ekmek teknesi olduğunun altını çizen Samsun Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, “Balık av sezonunu açmak için bir araya geldik. Sezonun hayırlı, kazasız, belasız ve bereketli geçmesini diliyorum. Yasaklara uyulması konusunda hatırlatma yapmak da istiyorum. Bu yasaklar bizim kısa vadede zararımıza gibi gözükse de uzun vadede balıkçılığın ve ülkemizin menfaatine alınmış kararlardır. Yaklaşık 6 bin 100 çalışanımız var. 30-35 bin vatandaşımız buradan ekmek yiyor. Bu sektörden yararlanan diğer sektörleri de kattığımızda ciddi bir vatandaşımız buradan ekmek yiyor. Bunun için koyulan kurallara da uyulması gerekiyor. Biz valilik olarak kurallara uyulduğu müddetçe balıkçı esnafının da yanındayız. Bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

“PALAMUT HARİÇ TÜM BALIKLAR BOL GÖZÜKÜYOR”

Palamut hariç diğer balıklarda sıkıntı olmadığını ifade eden Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, “Yeni av sezonu herkese hayırlı olsun. Bu sene ilk görünüme göre denizde balık iyi görünüyor. Palamutta biraz sıkıntı var. Geçen sene fazla olmuştu. Palamut az olursa hamsi çok olur. Bu her zaman öyle olmuştur. İstavrit, çinakop ve hamsi bol görünüyor. Hava şartları iyi gitti. İnsanlar balık yesin bizim sıkıntımız o. Covid-19 ile ilgili sıkıntımız var. Aşısız insanları denize getirmek istemiyoruz. Sektöre en büyük sıkıntıyı onlar veriyor. Başka da sıkıntımız yok. Bu sene çok umutluyuz. Her seneden daha farklı. Çünkü bu sene denizde her türlü balık görünüyor. Rusya tarafında da hava soğuk geçti. Denizin temel balığı hamsi. Hamsi olduktan sonra gerisinde bir sorun yok” diye konuştu.

“HAMSİ AV YASAĞI GELECEKSE KARADENİZ’DEKİ TÜM ÜLKELERE GELSİN”

Hamsi av yasağının sadece Türkiye’de uygulanmasının balıkçılara ekonomik açıdan zarar verdiğine de değinen Atıf Malkoç, “Bu sene hamsi konusunda av yasağı beklemiyoruz. Maç 90 dakikadır. Biz 90 dakika oynayacağız. Geçen sene sezonun yarısında avlanmayı yasak etiler. Karadeniz’de diğer ülkeler avlarken bizde yasak oldu. Geçen sene balıkçılar bundan oldukça mağdur oldu. Eğer yasak gelecekse Karadeniz’deki tüm ülkelerde yasak olsun. Bizim tutmadığımız balığı karşıda herkes tuttu. Balık sınır boyu bizde 9 cm, onlarda ise 6 cm. Bunu da devletimiz değerlendirsin. Şu ana kadar av sezonu oldukça elverişli. Bundan sonraki temennimiz deniz suyunun soğuması. İklim şartları değişti. Deniz suyunda 3-4 derece fazla sıcaklık var. Balığın yumurtlamasında bunun faydası var ama ondan sonra da peşine soğuk gelmesi lazım. Balık göçünü tamamlaması için deniz inşallah soğur. Şu anda deniz çok sıcak. İstavrit ve mezgit avlamayı düşünüyoruz. Çinakop ve palamut olursa onları da avlayacağız” şeklinde konuştu.

Açılışta konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da balıkçılara bol ve bereketli bir sezon diledi.

Balık av sezonu açılış törenine ayrıca CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleri katıldı.

TRABZON’DA BALIK AVI SEZONU DÜZENLENEN TÖRENLE AÇILDI

Trabzon’da 2021-2022 balıkçılık av sezonu düzenlenen törenle açılırken balıkçılar yeni sezonda ağlarını denizle buluşturdu.

Çarşıbaşı ilçesine bağlı Yoroz Limanı’nda 2021-2022 sezonu için düzenlenen törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Milletvekilleri, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay ve davetliler katıldı. Mehter takımının gösterisiyle başlayan programda bir konuşma yapan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, yeni sezonun bereketli geçmesi temennisinde bulunarak, Trabzon'da bin 95 balıkçı gemisinin bulunduğunu 4 bin 700 tayfanın deniz balıkçılığı yaptığını söyledi. Vali Ustaoğlu, "Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörü yüz binlerce insana ekmek kapısı olduğu gibi gelişen ülkemizin, büyüyen nüfusunu beslemekte de ayrıca önemli bir kaynaktır. Ülkemizde avlanma yolu ile elde edilen su ürünleri miktarı yıllara göre değişmekle birlikte son yıllarda ortalama 400-500 bin ton arasındadır. Avlanan su ürünlerinin büyük bir kısmını yoğun olarak Karadeniz’de avcılığı yapılan başta hamsi olmak üzere istavrit ve palamut oluşturmaktadır. Balıkçılık alanında ülkede ve dünyada önemli bir potansiyel olan şehrimizde halen bin 95 balıkçı gemisi sahibi 4 bin 700 tayfa ile birlikte deniz balıkçılığı yapmaktadır. Balık avcılığına alternatif olarak denizimizde 10 kafes işletmemiz üretimin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Karada ise 50 adet alabalık üretim tesisi ile şehrimiz ülke balıkçılığına destek sağlamaktadır. İlimizde su ürünlerinin örgütlenmesi açısından 24 adet su ürünleri balıkçı kooperatifi ve 1 adet Su Ürünleri Kooperatifleri merkez birliği bulunmaktadır. Şunu da unutmamalıyız ki ideal avcılık dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi demektir. İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyunuz. Doğal kaynaklar sınırsız olmadığından, kullanılırken mutlaka korunma ve kullanma dengesi gözetilmelidir" dedi. Konuşmaların ardından dua edilirken daha sonra tekneler denize açıldı.

"BEREKETLİ OLMASINI UMUT EDİYORUZ"

Balıkçı Orhan Köse, hazırlıkların aylar öncesinden tamamlandığını kaydederek, "Bu gece sezonumuz başlayacak. Çok heyecanlıyız. Hamsi olduğu söyleniyor. Palamut henüz yok, dediler. Denizden döndüğümüz zaman denizin durumunu göreceğiz. Hayırlı olur inşallah, bereketli olmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

Balıkçı Turgut Çetindemir ise, denizde balığın görülmediğini dile getirerek, “Bu sezon hayırlı bir avcılık olmasını diliyoruz. Umarım biz balıkçıların yüzü güler. Halkımız iyi balık yer. Kazasız belasız bir sezon bekliyoruz. Şu an denizde çok balık görünmüyor ama ilerleyen zamanlarda bereketli olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Okan Yanıkdağ da bu sene bol bir avcılık umduklarını vurgulayarak, "Bu sene denizde balık fazla. Geçen yıl avlanabilir boy sıkıntısı yüzünden avcılıkta istediğimiz verimi alamadık. Bu yıl beklentimiz yüksek. Denizden umduğumuzu alabilmenin çabasını göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

RİZELİ BALIKÇILARA HAVA MUHALEFETİ ENGELİ

2021-2022 balık avı sezonu bu gece itibariyle açıldı. Geçen sezon umduğunu bulamayan Rizeli balıkçılar, bugün denizdeki hava şartlarının bozuk olmasından dolayı ilk gün denize çıkamasa da bu yılki av sezonunda istavrit ve hamsiden yana umutlu olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de olduğu gibi Rize’de de av yasağı 1 Eylül itibariyle kalksa da, tüm hazırlıklarını tamamlamalarına rağmen Rizeli balıkçılar bu yıl sezonun ilk gününde hava şartlarının kötü olmasından dolayı denize çıkamayarak, umutlarını yarına erteledi. Birçok balıkçının ilk günde hava şartlarına bağlı nedenlerden ötürü ‘Vira Bismillah’ diyememesine rağmen sezondan umutlu olduklarını dile getirerek, hamsi ve istavritin bu yıl bol olacağını ifade etti.

'Atahan 53' isimli balıkçı teknesinin kaptanı Ahmet Tuhan, bu yıl da sezondan umutları olduğunu dile getirerek “Yeni sezon hayırlı uğurlu olsun. Kazasız belasız başlama dileğiyle. Her sene olduğu gibi bu sene de bir umutla başlayacağız inşallah. Palamut bu yıl az görünüyor. İstavrit geçen zamanlara göre daha iyi. Havalar biraz daha soğuyunca belki palamut çıkabilir. Bu akşam denize açılacağız ama hava koşulları pek uygun değil, o nedenle çıkıp bir dolaşacağız. Sadece çıkıp bir keşif yapacağız, fakat avcılığa bir müsaade olacağını bu gece sanmıyorum. Bu sene umudumuz hamsi ve istavritten yana, yıl hamsi ve istavrit yılı olacak gibi duruyor” dedi.

“DENİZİN İŞİ BELLİ OLMAZ”

Balık fiyatlarının denizin bolluğuna göre değişeceğini dile getiren kaptan Tuhan, “Fiyatların durumu denizin ve havanın durumuna göre farklılık gösterecek. Balık bol olursa ucuz, az olursa pahalı olur. Bu iş biraz da denizin durumuna bakar. Dediğim gibi hamsiden yana umudumuz fazla. Geçtiğimiz yıl bol miktarda hamsi vardı ancak standart boyutlara ulaşmadığı için devletimiz yasaklamıştı. Bu yıl öyle olmayacağını umut ediyoruz ama dediğimiz gibi denizin işi belli olmaz” şeklinde konuştu.

“YÜCE RABBİMİZ BOL RIZIK VERİR”

Balıkçılık mesleğinden birçok insanın ekmek yediğini hatırlatan Ali Kurt ise Eylül ayında balıktan yana umutlu olduklarını dile getirerek, “2021-2022 sezonumuz açılıyor. Öncelikle herkese hayırlı uğurlu olsun. Aldığımız bilgilere göre palamut şu anda normal yoğunlukta görünüyor. Umudumuz eylül ayının onundan itibaren elimizde bayağı balığın olması yönünde. İnşallah yüce rabbim bol bol verir. Rızkımız bol olur. Herkes çoluk çocuğuna ekmek götürecek. 24 saat ile 48 saat arasında değişen bir iş. Yorucu bir iş. Bu meslekten onca kişi ekmek yiyor. İnşallah her şey milletimizin gönlünce olur. Yüce rabbimiz bol rızık verir. İnsanlar çoluğuna çocuğuna ekmek götürür. Sezonumuzun istediğimiz gibi gitmesi dileğiyle. Korona hastalığına birebirdir. Balık yiyin sağlıklı kalın” ifadelerini kullandı.

TEKİRDAĞLI BALIKÇILAR ‘VİRA BİSMİLLAH’ DİYEREK MARMARA'YA AÇILDI

1 Eylül'de av yasağının kalkması ile Tekirdağlı balıkçılar büyük bir coşku ile denize açıldı. Balıkçılar, bu yıl Marmara Denizi'nden umutlu.

1 Eylül av yasağının kalkması ile Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Kumbağ Limanı'nda program düzenlendi. Düzenlenen programda vatandaşlara balık ekmek ikramı yapıldı.

Programda onlarca balıkçı teknesi havai fişek eşliğinde Marmara Denizi'ne açıldı. Balıkçılar denize ilerlerken, onlar için patlayan havai fişekler ise geceyi gündüze çevirdi.

Balıkçılar, geçtiğimiz sezon başı salya ile belada olan ve daha sonra temizleme çalışması yapılan Marmara Denizi'nden bu sezon umutlu. Marmara’ya açılan onlarca tekne, bu sezon vatandaşları balığa doyurmak istiyor. Sezonu güzel geçirmek isteyen balıkçılar, Marmara’dan umduğunu alamazsa, geri dönmek yerine ya Karadeniz’e ya da Ege’ye gidip orada ağ atacak.

balikci_1-027.jpgbalikci_2-024.jpgbalikci_3-016.jpgbalikci_4-008.jpgbalikci_5-002.jpgbalikci_6.jpgbalikci_7.jpgbalikci_8.jpgbalikci_9.jpgbalikci_10.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim