• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Balıkçılar dertli: Bilinçli avlanmazsak bu günleri ararız

Balıkçılar dertli: Bilinçli avlanmazsak bu günleri ararız
Balıkçılar, istedikleri gibi bir sezon geçirmediklerini belirterek, bilinçli avlanılmazsa bu günleri arayacaklarını söylediler. Balıkçılar “Bu sezon fazla balık türü çıkmadığı için istediğimiz av oranını yakalayamadık" dedi.

Sinop'ta faaliyet gösteren balıkçılar, geride kalan av sezonunu değerlendirdi. Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, "Sezonumuzu çok iyi, başarılı bir şekilde tamamladık dememiz mümkün değil. Her geçen yıl bir önceki yılı arıyoruz. Bu sene de öyle oldu, aradığımızı bulamadık. Sinop'ta hamsi avcılığı hiç olmadı diyecek kadar az oldu. Bu tabi ki hamsinin bölgemizde kalması ile alakalı da bir durum. Hamsi diğer balıkların da bölgemizde kalmasını sağlıyor. Bölgemizde denizlerimizde besin zincirinin en önemli halkalarından olan hamsi ya da çaça balık türleri azaldıkça diğer balık popülasyonu da azalıyor. Olmazsa olmazımız bunlar. Bu sene de maalesef istediğimiz şekli denizlerimizde bulamadık. Hep umut ediyoruz önümüzdeki yıllarda inşallah daha iyi bir sezon geçiririz diye ama şunu her zaman söylüyorum, balıkçılığımızın sürdürülebilmesi için muhakkak besin zincirindeki en önemli halkalarını teşkil eden hamsi ve çaçanın avlanmasında kota uygulamasına geçilmesi lazım. Bu uygulamaya geçilmedikten sonra her geçen yıl geçtiğimiz yılı aramaya devam edeceğiz" dedi.

Sinoplu balıkçı Oktay Türkoğlu ise, özeleştiri yaparak bilinçsiz avlanıldığını ve sürdürülebilir balıkçılık ile mücadele etmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Türkoğlu, "Bu sezon bol palamut olmadı ama çinakop avcılığı iyi geçti. Hamsiye gelince o da bizim karasularımızda olmadı. Gürcistan, Abazya tarafına giden tekneler bir şeyler avladı. Bundan sonraki sezonlarda da ben çok bol geçeceğini zannetmiyorum bizim kıyılarımızda. Biz bilinçsiz avlanıyoruz, bizler bilinçsiz avlandığımız süre içerisinde kimse bol avcılık beklemesin. Biz eğer sürdürebilir balıkçılık yapmak istiyorsak, bu denizden bir şeyler kazanmak istiyorsak, çoluk çocuğumuzun rızkını buradan kazanmak istiyorsak sürdürülebilir balıkçılığı onaylamamız gerekiyor. Ne gerekiyorsa; kota, zaman kısıtlaması vb. yapmamız gerekiyor. Çünkü gerçekten denizlerimiz SOS veriyor" diye konuştu.
Balıkçılar bu yıl umduğunu bulamadı

Ordu'nun Fatsa ilçesindeki balıkçılar, istedikleri gibi bir balık avı sezonunu geçiremediklerini belirtti. İlçeye Bağlı Yalıköy Mahallesi'ndeki limana gelerek kayıklarını bağlayan balıkçılar, "Bu sezon fazla balık türü çıkmadığı için istediğimiz av oranını yakalayamadık" dedi.

Balık sezonundan çok umutlu olduklarını fakat bu yıl istedikleri avı bu yıl gerçekleştiremediklerini belirten Fatsa Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Eftal Mutlu, "Bu yılki sezon geçmiş olduğumuz on yılın kötü sezonuydu. Ana avcılığımız olan hamsi avcılığımız, 22 gün oldu ve hiçbir zaman genel olarak balıkçıyı tatmin etmedi. Bizden sonra bizim sahillerimizden giden hamsi Gürcistan ülkesine gitti. Gürcistan'da avlanan balıkçılar biraz yasanın dışına çıkarak küçük balık avladılar. Bunun sebebi ile biraz iyi avcılık yapmış oldular. Gürcistan'daki bu avcılık devam ettiği sürece kontrolsüz ve sınırsız avcılık devam ediyor. Karadeniz'in geleceğinin iyi olmayacağı gibi bir kanaat içerisinde düşünüyoruz. Genel olarak denizden çıkan balık çeşitlerinde çok noksan var. Biz sürü balıklarını avlıyoruz. Şartlara göre hamsi, istavrit, palamut ve lüfer avlıyoruz. Genel olarak bakıldığı zaman iyi bir av sezonu geçmedi bizim için" diye konuştu.

Bu yıl balıkçıların umduğunu bulamadığını ifade eden balıkçı Zafer Ocak ise, "Palamut balığı diğer balıklara göre daha fazla çıktı. Hamside 19 gün ana avcılık yaptık. İstediğimizi tam anlamıyla avlayamadık. İstavrit ise denizlerin soğuk olması ile az oldu. Balığın fiyatları güzel oldu ama bereket az olduğundan dolayı bizim için iyi oldu diyemeyiz" açıklamasında bulundu.

Türkiye genelinde balık sezonunun kötü geçtiğini belirten Aziz Mutlu, "Sezon bakıldığı zaman çok kısa sürdü. Mevsimsel sıcaklıklardan dolayı balık hareketi hızlı oldu. Sezon tam anlamıyla birleri tatmin etmedi. İstediğimiz umduğumuz parayı balıktan bu yıl tüm balıkçılar olarak kazanamadık" şeklinde konuştu.

Sezon diye artık bir şeyin kalmadığını belirten Balıkçı Veysel Demir ise, "Bütün yıl boyunca balık her zamankinden daha az olmaya başladı. İyi bir sezon geçirmedik ve yeni sezonunda iyi geçeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim