• BIST 11691.01
  • Altın 6121.517
  • Dolar 43.0386
  • Euro 50.336
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 16 °C

Balıkçı barınağındaki bağlama ücreti zammına yargı freni

Balıkçı barınağındaki bağlama ücreti zammına yargı freni
Bodrum Yalıkavak Balıkçı Barınağı’nda teknelere uygulanan bağlama ücreti zammına karşı açılan davada önemli bir yargı kararı çıktı.

Bodrum Yalıkavak Balıkçı Barınağı’nda teknelere uygulanan bağlama ücreti zammına karşı açılan davada önemli bir yargı kararı çıktı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi, Muğla Valiliği’nin yürütmenin durdurulması kararına yaptığı itirazı reddetti.

S.S. Yalıkavak Su Ürünleri Kooperatifi ile 01 Ocak 2024 tarihinde “Zamazingom” isimli teknesi için bağlama sözleşmesi imzalayan davacı, barınakta uygulanan yüksek oranlı bağlama ücreti artışına itiraz etmiş, başvurusunun reddedilmesi üzerine konuyu yargıya taşımıştı.

İlk Mahkeme Yürütmeyi Durdurmuştu

Muğla 2. İdare Mahkemesi, 20 Kasım 2025 tarihli kararında, bağlama ücreti zammına ilişkin işlemin hukuka aykırı olabileceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Valiliğin İtirazı Reddedildi

 Bu karara karşı Muğla Valiliği adına yapılan itiraz, İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından incelendi. Mahkeme, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca yaptığı değerlendirmede, ilk derece mahkemesinin kararında hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetti.

Karar Kesin

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi, itirazın reddine ve yürütmenin durdurulması kararının devamına, 18 Aralık 2025 tarihinde oy birliğiyle ve kesin olarak karar verdi.

Emsal Niteliğinde

Kararın, yalnızca davacı tekne sahibi açısından değil, Yalıkavak Balıkçı Barınağı’nda bağlı bulunan diğer tekne sahipleri açısından da emsal teşkil edebileceği değerlendiriliyor. Hukukçular, bu kararın kamu idarelerinin ücret belirleme süreçlerinde ölçülülük ve kamu yararı ilkesini yeniden gündeme getirdiğine dikkat çekiyor.

Öte yandan Yalıkavak Balıkçı Barınağı’nda teknelere uygulanan bağlama ücreti zammına karşı açılan davada, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin Muğla Valiliği’nin itirazını reddetmesi, barınakta faaliyet gösteren tekne sahipleri ve balıkçılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Ne Olmuştu?

Muğla 2. İdare Mahkemesi, Yalıkavak Balıkçı Barınağı’ndaki bağlama ücreti zammına ilişkin işlemin yürütmesini durdurmuş, Muğla Valiliği bu karara itiraz etmişti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi, 18 Aralık 2025 tarihli kararıyla itirazı kesin olarak reddetti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim