• BIST 10252.42
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 26 °C

Balık yetiştiricilerine yeni destekler sağlanacak

Balık yetiştiricilerine yeni destekler sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanlığı balıkta yeni desteklere hazırlanıyor. Yerli ve doğal alabalık türleri olmak üzere yeni türlerin yetiştiriciliğine ilave destekler sağlayacak olan Bakanlık, balık üretimi gibi tüketiminin de artırılması için çalışacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, balıkta yeni desteklere hazırlanıyor. Yerli ve doğal alabalık türleri olmak üzere yeni türlerin yetiştiriciliğine ilave destekler sağlayacak olan Bakanlık, balık üretimi gibi tüketiminin de artırılması için çalışacak. Türkiye'de toplam yüzey alanı 26 milyon hektar deniz, baraj ve gölleri ile uzunluğu 178 bin kilometre akarsu kaynağında balık üretimi yapılıyor.

BALIK İŞLETMELERİ OFF-SHORE'YE DÖNÜŞTÜ

Su ürünleri yetiştiriciliğinde 'çevre dostu su ürünleri yetiştiriciliğinin' geliştirilmesi kapsamında Bakanlık, denizlerde 27 su ürünleri yetiştiriciliği alanı belirledi.

Kıyılarda bulunan balık çiftlikleri açık denize taşınarak modern teknolojilerin kullanıldığı off-shore işletmeleri haline dönüştürüldü. Bakanlık, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği çerçevesinde 14 ilde su ürünleri yetiştiriciliğine ilişkin talepleri değerlendirecek.

Yetiştiriciliğe ayrılan alandan maksimum üretim sağlanacak, su kalitesinin tespiti edilecek ve denizlerde potansiyel su ürünleri yetiştiricilik alanlarının belirlenmesi amacıyla çalışmalar gerçekleşecek.

KİŞİ BAŞINA BALIK TÜKETİMİ ARTACAK

Yetiştiriciliğin yanı sıra ürünlerin pazarlaması da unutulmadı. Bu amaçla sektörde etiket kullanımı teşvik edilecek ve kişi başına düşen su ürünleri tüketimini artırmak için Türkiye genelinde etkinlikler düzenlenecek. Başta yerli ve doğal alabalık türleri olmak üzere yeni türlerin yetiştiriciliğine ilave destekler sağlanacak. Su ürünleri ve yaşamı, beslenme ve üreme alanlarının korunmasına yönelik gelecek yıl denize kıyısı olan illerde ve iç sularda da çalışmalar genişleterek yürütülecek. Balığın üretim kalitesini, güvenirliğini ve izlenebilirliğini sağlamak amacıyla markalaşma teşvik edilecek.

İHRACATIN ÜÇTE İKİSİ AB'YE

Türkiye, su ürünleri yetiştiricilik üretiminde dünyada en hızlı büyüyen 3’üncü ülke konumunda. AB ülkeleri arasında 7’inci sıradan ikinci sıraya yükseldi. Su ürünleri ihracatı son 16 yılda yaklaşık yüzde 483 artarak 27 bin tondan 157 bin tona yükseldi. İhracat değeri ise 2002 yılına göre 784 artış gösterdi ve 855 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatının üçte ikisi ise AB ülkelerine yapılıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hamzs
07 Şubat 2019 Perşembe 13:54
13:54
Kolay gelsin. Ben Konya Ereğli ivriz bölgesinde alabalık Çiftliği kurmak istiyorum. Bununla ilgili nereye başvurma gerekiyor.
213.254.135.73
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim