• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Balık üretiminde dünya 30.suyuz

Balık üretiminde dünya 30.suyuz
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) gerçekleştirilen 13. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.
Su ürünleri sempozyumu sonuç bildirgesi açıklandı
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) gerçekleştirilen 13. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, ilki 1991 yılında yapılan Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu'nun 13.'sünün ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü'nde gerçekleştirildiğini belirterek, "Türkiye'nin balıkçılık üretimi 2003 kayıtlarına göre yaklaşık 600 bin tonu buluyor.Ülkemiz bu üretimle dünyanın ilk 30 ülkesi arasında yer alıyor. Ancak, kişi başına yıllık balık tüketimi ise 7 kilogramla dünya ortalamasının (15 kg) altında yer alıyor. Mevcut üretimin 520 bin tonu avcılık, 50 bin tonu ise yetiştiricilik yoluyla sağlanıyor.Yetiştiricilik sektörü bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişiyor. Ancak kamuoyunun bu konuda yeterli bilgilendirilmediği bir gerçek" dedi. ÇOMÜ'de gerçekleştirilen sempozyumun ardından su ürünleriyle ilgili ortaya çıkan temel görüşler ele alındı. Su ürünleri sektörüne yönelik gerçekleştirilen panelde Avrupa Birliği üyeliği çerçevesinde yeniden yapılanma gereği vurgulanırken, uyum kriterleri içinde "Su Ürünleri Genel Müdürlüğü" kurulmasının şart olduğuna işaret edildi.Stokların yönetiminde bütün balık ürünlerini kapsayacak populasyon parametrelerinin tespiti ve izlenmesinin önem taşıdığının belirtildiği sempozyumda, zıpkın avcılığında populasyon koruma bakımından orfoz, lagos, sinarit, eşkine vb. türlere yönelik acil düzenlemeler getirilmesi gerektiği belirtildi.Su ürünlerine dayalı sanayi ürünlerinde raf ömrünü uzatacak ve sağlığı riske etmeyecek yeni işleme ve koruma yöntemlerinin geliştirilmesi ve bu yönde araştırmaların özendirilmesine çalışılmasının gerektiğinin de belirtildiği sempozyumda, işleme teknolojisi ve uygun bilimsel nitelikli ve uygulamaya yönelik ders içeriklerinin genişletilmesi ve geliştirilmesi istendi.Dekan Prof. Dr. Şükran Cirik, su ürünleri kaynaklarından sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde ekonomik olarak yararlanmak, üretimi ve su ürünleri ihracatını arttırmak için deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması, su kirliliğinin önlenmesi ve ekonomik türlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Öncelikle su ürünleri stoklarının araştırılmasına yönelik bilimsel tabanlı çalışmalar yapılmalı.Ayrıca su ürünleri avlama ve yetiştiricilik teknolojisindeki gelişmelerin balık kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı yönünde ele alınması gerekmektedir. Su ürünleri avcılığında kullanılan ağlar seçici ve hedef türleri avlamaya yönelik olarak dizayn edilmeli ve bu uygulamaları sağlayacak yetki ve donanımda Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve ileri aşamada Su Ürünleri Bakanlığı kurulmalıdır" diye konuştu.
 
(İHA)
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim