• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Balık alırken dikkat edilmesi gerekenler

Balık alırken dikkat edilmesi gerekenler
Zonguldak İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, önemli besin kaynakları arasında yer alan balığın tazesini anlaşılabilmesi yöntemlerini anlattı. Çelik taze balığı anlamak için gözlerinin içine bakılmasını istedi.

Zonguldak İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, önemli besin kaynakları arasında yer alan balığın tazesini anlaşılabilmesi yöntemlerini anlattı. Çelik taze balığı anlamak için gözlerinin içine bakılmasını istedi.

Necmi Çelik, balığın hemen her şaştan insanın yediğinde sağlık bulacağı besin kaynakları arasında bulunduğunu ve bu nedenle balık satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerin mutlaka bilinmesi gerektiğini ifade etti. Tezgahlardan taze balık alınması ve tüketilmesi gerektiğini belirten Çelik, taze balığı anlamanın en kesin yolu ise balığın gözlerinin içine bakmak olduğunu ifade etti.

Balıkların insanları yanıltabileceğini belirten Çelik, "Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombeldir. Bayat balığın ise göz bebekleri çökmüştür. Aynı zamanda gözleri mat ve donuktur. Taze balığın solungaçları kırmızı renge sahip olur, bayat balığın solungaçları kiremit rengindedir. Taze balık üzerine bastırıldığında ve sonrasında elinizi çektiğinizde herhangi bir bulundurmayacaktır. Bayat balıkta ise elinizin izi balığın üzerinde kalacaktır. Buzluklarda bekletilmiş balıklar sizi yanıltabilir. Onun da eti serttir. Bu takdirde yapacağınız şey balığın gözlerine bakmaktır. Gözleri donuk ve göz bebekleri çökükse, bilinki buzhanede bekletilmiştir" dedi.

"BALIĞI KOKLAYIN"

Çelik, taze balığın pullarından ve kokusundan da anlaşılabileceğini ifade ederken, balığın ellenerek ve koklanarak alınmasını istedi. Çelik, şöyle devam etti:

"Taze balığın pulları vücudunda yapışıktır. Bundan dolayı taze balık almak istiyorsanız, elinizi balığın üzerinde gezdirmelisiniz. Pullar elinize geliyor, fakat dökülmüyorsa taze balık demektir. Dikkat edilebilecek hususlardan biri de balığın kokusudur. Taze balık hafif bir deniz kokusunun dışında herhangi bir koku taşımamaktadır. Bu nedenle, taze balık almak istiyorsanız, alacağınız balığın kokusu hakkında fikir sahibi olmanız gerekmektedir. Balığın kokusu, taze balık kaldığı müddetçe artacak ve ağırlaşacaktır."

Çelik, balığın tazesi ve bayatı arasında kuyruk farkının da bulunduğunu ifade etti. Taze balığını kuyruk kısmının dik durduğunu vurgulayan Çelik, "Balığı kaldırıp, duruş şekline de bakmalıyız. Taze balığın kuyruk kısmı dik duracaktır. Bayat balığın kuyruğu ise sallanacaktır" diye konuştu. Seyyar tezgahlardan balık alınmaması konusunda uyaran Çelik, balık satış izni olan balıkçılardan balık alınmasını istedi. Taze balık için ise sürekli alış veriş yapılan, güvenilir balıkçılar tercih edilmesini isteyen Çelik, dondurulmuş balıkta ise lekesiz ve kokusuz olanı tercih edilmesini istedi. Taze balıkta koku ve leke bulunmadığını anlatan Çelik, yanlış şekilde dondurulan balığın üzerinde koku ve lekelere rastlanılabildiğini ifade etti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim