• BIST 9632.76
  • Altın 2479.702
  • Dolar 32.4978
  • Euro 34.6277
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 27 °C

Bafra deniz fenerinin dünyada sadece üç örneği var

Bafra deniz fenerinin dünyada sadece üç örneği var
Samsun'un en kuzey noktasındaki Bafra Burnu'nda 1880 yılında Fransızlar tarafından yapılan ve dünyada sadece üç örneği bulunan deniz fenerinin bakımını ve bekçiliğini, yaklaşık bir asırdır Özkan ailesi yürütüyor.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Fener Mahallesi'ndeki deniz fenerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Aynı fenerden dünyada sadece üç tane olduğunu öğrenen Kaymakam Arslan fenere çıkarak denize baktı.

Samsun'un en kuzey noktasındaki Bafra Burnu'nda 1880 yılında Fransızlar tarafından yapılan deniz fenerinin bakımını ve bekçiliğini, yaklaşık bir asırdır aynı yürüten Özkan ailesini Bafra Kaymakamı Halis Arslan ve protokol ziyaret etti. Yıllardan bu yana fenerin bakımını ve bekçiliğini yapan üçüncü kuşak olan yetkililer, Kaymakam Halis Arslan’a bilgi verdi. Özkan ailesi adına Fikret Özkan yaptığı açıklamada, "Deniz feneri bekçiliği babadan oğula geçen mesleklerden biri bizim için. Bafra deniz feneri, içerisinde bekçi bulunan nadir fenerlerden biridir. Bafra deniz feneri, Osmanlı döneminde 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından Kızılırmak'ın denize döküldüğü yerdeki delta üzerinde Halisburnu mevkisine inşa edilmiştir. Daha sonra yöre fenerden dolayı Fener köyü adını almıştır. 1919 yılından bugüne kadar da kuşaktan kuşağa aynı akrabalar arasında bakımı yapılmaktadır. Böyle de devam edecektir." dedi.

FENERİN DÜNYADA ÜÇ ÖRNEĞİ VAR

Ailesinin neredeyse bir asırdır koruduğu fenerin kültürel ve tarihi özelliği bulunduğunu anlatan Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Fener, 1880 yılında gemiyle Fransa'dan bir bütün halinde gelmiş. Bu fenerin dünyada üç örneği var. Kurulduğunda denizde olan bu fener, 1919 yılında denizden 500 metre karaya doğru, yani şimdiki yerine alınmış. Bu dönemlerde dedemiz Recep Özkan, Trabzon'un Sürmene ilçesinden gelerek fenerin inşaatında çalışmış. Daha sonra da dönemin yetkilileri, dedemi 1919 yılında buraya bekçi olarak atamışlar. O günden beri bu fenerin bütün bakım ve bekçiliğini aynı ailenin fertleri olarak bizler yapıyoruz. Karadeniz'de bu mevkide seyreden gemiler için çok önemli bir rota feneridir."

Fenerin değişen teknolojiye göre yakıtının da değiştiğini anlatan Özkan, "Fener ilk olarak gaz yağı ile çalıştırılmış. Daha sonra asetilen gazına çevrilmiş. Şimdi ise elektrik enerjisi ile çalışıyor. Teknolojiye uyum sağladı. Halen 500 watlık lamba ile aydınlatma sağlanmaktadır." diye sözlerini tamamladı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
esin alçin emekli memur istanbul
26 Mayıs 2020 Salı 15:24
15:24
bafra harika bir sehir feneri denizi cok güzel selaleleri barajı asar kalesi gezilecek cok güzel dogası tarihi yerleri var cennet bir vadisi sehri toprakları verimli hersey bol ve ucuz yakakent pılajı alacam geyık kosan mesire yeri cennet yesille mavıyı bır arada gelin gorun piknik yapın batık minare bir balık yemek icin gölün kenarına gelin balık pisittirin yigigin golun yanında gole karsı cennet barajı seyredin asar kalesini gelin görün magraları ve antik bir sehir oldugunu göreceksiniz kus cenneti balık gölleri nebiyan dagında kuzu cevirin sularından icin omrünüze ömür katacaksının bol bol oksıjen ve cam golu sinop yolu üzerinde gerze denizi sinop kalesi bir cennet rüya bir sehir vapur gelirse samsundan dahada güzel olur istanbuldan karadeniz cennet bir sehir bekleriz selamlar saygılar bie bafralı bir dostharika be balık gölleri
176.40.253.208
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim