• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

"Aztek Karidesi" Akdeniz'i çok sevdi

"Aztek Karidesi"  Akdeniz'i çok sevdi
Batı Atlantik orijinli bir tür olan Aztek karidesinin Antalya Körfezi'nde hızla çoğaldığı belirtildi ve şu anda Akdeniz'in en iri türü olduğu bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Batı Atlantik orijinli bir tür olan Aztek karidesinin Antalya Körfezi'nde hızla çoğaldığını ve çıkarılan türlerin yüzde 50'sine ulaştığını kaydederek, türün şu anda Akdeniz'in en iri türü olduğunu bildirdi.

Yaygın olarak Batı Atlantik'te görülmesi dolayısıyla "Aztek karidesi" anlamına gelen "Penaeus aztecus" olarak adlandırılan ve Akdeniz'de ilk kez 2009 yılında rastlanan karides türü, bölgede hızlı bir şekilde çoğalıyor. Son dönemde balıkçılar tarafından yakalanan karideslerin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan Aztek karidesi, birçok karides türünden daha iri ve ekonomik değerinin yüksek olmasıyla dikkati çekiyor.

Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde son yıllarda biyolojik çeşitlilikte bir artış yaşandığını, yeni türlerin popülasyonlarını artırdığını belirtti. Aztek karidesinin bunlara bir örnek olduğunu kaydeden Gökoğlu, Aztek karidesinin Güney Amerika orijinli olduğunu, bu türe Antalya Körfezi'nde ilk olarak 2009 yılında rastlandığını anlattı.

Gökoğlu, "Miktar olarak çıkarılan karideslerin yüzde 50'sine ulaştı. Bu türü biz de takip ediyoruz ve araştırıyoruz. Ekonomik değeri çok yüksek ve iri bir tür. Şu anda Akdeniz'in ağırlık olarak en büyük türü. Akdeniz'deki karideslerin çoğu zaten göçmen türler. En büyük karidesimize 'jumbo karides' deniyor. Kızıldeniz göçmeni. Ancak bu tür ondan daha iri. 206 gramlık, yani neredeyse alabalık büyüklüğünde bir Aztek karidesini kendi ellerimizle ölçtük" dedi.

Bu türün yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede çok hızlı bir şekilde popülasyonunu artırdığına dikkati çeken Gökoğlu, araştırmaları sonucunda Aztek karidesine Finike ve Mersin körfezlerinde de rastlandığını bildirdi. Akdeniz'e gelen türlerin genellikle Kızıldeniz kökenli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Gökoğlu, "Akdeniz'de karides yetiştiriciliğiyle ilgili bir çiftçilik yok. Belki kültür araştırmacılığı ya da gemilerle gelmiş olabilir. Ama bir şekilde Akdeniz'e girdi ve bölgemizde hızla çoğalıyor" diye konuştu.

Balıkçılar açısından türün önemine değinen Gökoğlu, türün ekonomik değerinin daha yüksek ve daha iri olmasının bir avantaj olduğunu, ancak bundan yerli türlerin nasıl etkileneceğinin zamanla görüleceğini belirtti.

-Yeni görülen parazit türü karides türlerini etkileyebilir-

Aztek karidesiyle birlikte Akdeniz'de sık görülmeyen karideslere özgü bir parazit türünün de geldiğini söyleyen Mehmet Gökoğlu, insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmayan parazitin karideslere zarar verdiğini kaydetti.

Parazitin 1950'li yıllarda Doğu Akdeniz'de bir kez bildirildiğini, ancak bu tarihten günümüze kadar herhangi bir kayıt olmadığını anlatan Gökoğlu, şöyle dedi: "Bunlar çok da masum gelmiyorlar. Bu tür üzerinde araştırmalarımızda bir parazit görmeye başladık. Parazit miktarında da bir türün artışına bağlı olarak artış var. İnsan sağlığına bir zararı yok, ancak karidesin kendisine zararı var. 1950'li yıllardan sonra günümüze kadar bununla ilgili bir kayıt yok. Ancak türün üzerinde sık görmeye başladık. Bu parazit diğer karidesler türlerini risk altına sokabilir."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim