• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Avustralya, İngiltere ile 9 adet yeni savaş gemisi için anlaşma imzaladı

Avustralya, İngiltere ile 9 adet yeni savaş gemisi için anlaşma imzaladı
Avustralya, İngiltere’nin savunma şirketi BAE Systmes ile 9 adet yeni fırkateynin inşası için anlaşma imzaladı. İnşa edilecek savaş gemilerinin maliyetinin 26 milyar doları bulacağı kaydedildi.

İngiliz savunma şirketi BAE Systmes, 9 adet yeni fırkateynin inşası için 35 milyar Avustralya doları (26 milyar dolar) tutarında bir anlaşma imzaladı. Firmaya ait 26 tipi Küresel Savaş Gemisi, 1996’dan bu yana hizmet veren ve yaşlanmış durumdaki Anzak sınıfı 8 geminin değiştirilmesi programı kapsamında üretildi.

Yeni gemiler, Avustralya hükümetine ait bir firma olan ASC Shipbuilding tarafından Adelaide kentinde üretilecek ve Donanma’nın 2020 başlarından itibaren güdümlü füzelere sahip savaş gemileri edinmesi ile birlikte avcı sınıfı olarak anılacaklar.

ADELAIDE, EN BÜYÜK GEMİ İNŞAATI MERKEZİ OLACAK

Başbakan Malcolm Turnbull’ın verdiği bilgiye göre, program kapsamında Avustralya çapında 5 bin kişilik bir istihdam alanı açmakla birlikte 10 bin kişi içinde milli tedarik zincirleri ile dolaylı olarak bir iş olanağı oluşturacak.

Turnbull verdiği demeçte, “Adelaide şehri, Avustralya’nın gemi inşa merkezi haline gelecek ve bölge ile beraber dünya çapında da en büyük gemi inşaatı merkezlerinden biri konumunda olacak” şeklinde konuştu.

5 GÖZLER İTTİFAKI

BAE’nin ismi listeye bir İtalyan şirketi olan Fincantieri ve İspanya’nın Navantia şirketleri ile birlikte yazılmıştı.

Savunma Sanayisi Bakanı Christopher Pyne, konuya dair yaptığı açıklamada kendilerinin de 5 Gözler ittifakında bulunmaları sebebiyle BAE’nin İngiltere merkezli olmasının bir avantaj olduğunu dile getirdi.

Aralarında ABD, Kanada ve Yeni Zelanda’nın da bulunduğu bir istihbarat işbiriliği, “5 Gözler” olarak anılıyor.

Pyne, sözlerini “Göz önünde tuttuğumuz en önemli faktör bu değil. Açıkça görülüyor ki anlaşmalar düzenlemek bazı açılardan daha kolay zira ABD ve Avustralya askeri bakımdan oldukça yakınlar” diyerek bitirdi.

EN YENİ VE EN YETKİN ANTİ-DENİZALTI SAVAŞ FIRKATEYNİ

ASC Shipbuilding, imzalanan anlaşma kapsamında BAE’nin alt kuruluşu olacak. Maliye Bakanı olan Mathias Cormann ise anlaşma süresince gemilerin teslimine dair tüm bütçe ve süre detaylarından BAE’nin mesul duruma geldiğini aktardı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, projenin güçlü bir ikili ilişki çerçevesinde imzalandığını dile getirdi.

BAE Systems’in Avustralya Baş Yöneticisi Gabby Costigan, sözleşmenin BAE’nin Avustralya ile olan 65 yıllık ilişkileri açısından önemli bir kilometre taşı öneminde olduğunu ve BAE Systems’in Hunter (Avcı) ismini layıkıyla taşıyacak olan dünyanın en yeni ve en yetkin anti – denizaltı savaş fırkateynini Avustralya’nın hizmetine sunduklarını söyledi.

Costigan, “Uluslarını yüzyıllar boyunca savunabilmeleri açısında kesinlikle çok kritik bir gelişme” diyerek açıklamasına son verdi.

Serhan OKTAY – DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim