• BIST 10045.74
  • Altın 2395.993
  • Dolar 32.4805
  • Euro 34.6399
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 17 °C

Avustralya, elleri üzerinde yürüyen pembe balığa yeniden kavuştu

Avustralya, elleri üzerinde yürüyen pembe balığa yeniden kavuştu
Fenersiler denilen balık ailesinin deniz yatağında yürümesine imkan veren büyük elleri olması nedeniyle el balığı denilen türünün çok nadir rastlanan pembe renkli bir üyesi, on yıllar sonra ilk kez Avustralya'da görüldü.

Avustralya'ya özgü yürüyen el balığının çok nadir rastlanan pembe renkli bir temsilcisi, 22 yıl sonra ilk kez Tasmanya sahillerinde görüntülendi. En son 1999'da Tasmanya açıklarında bir dalgıcın gördüğü pembe el balığı daha önce de sadece 4 kez insan gözlerine yakalanmıştı. Dolayısıyla yakın zamanda nesli tükenmekte olanlar sınıfına sokulmuştu.

Ancak bu yılın başlarında bir deniz parkında çekilen derin deniz kamera kaydında pembe el balığını yeniden görmek, Avustralyalıları sevindirdi. Yeni görüntülerde balık, daha önce yaşadığından daha derin ve daha açık sularda gözlemlendi.

Bilim insanları, korunaklı koylarda, sığ sularda yaşayan bir tür olduğunu düşündükleri balığı bu kez Tasmanya'nın vahşi güney kıyılarında 150 metre derinlikte buldu.

Tasmanya Üniversitesi'nin deniz biyolojisi doçenti Neville Barrett, "Bu heyecan verici bir keşif ve daha önce düşünülenden daha geniş bir habitat ve dağılıma sahip olmaları bakımından pembe el balıklarının hayatta kalmaya devam etmesi açısından umut veriyor" dedi.

Barrett'ın ekibi şubat ayında mercan, ıstakoz ve balık türlerini incelemek için bir deniz parkının tabanına yemli kamera bırakmıştı. İsviçre büyüklüğünde ve koruma altındaki park, 4 bin metreden fazla derinlikte deniz yaşamının bulunmasına imkan veren yerkabuğunda uzun bir çatlağa sahip olmasıyla tanınıyor.

Ekim ayında görüntüleri inceleyen bir araştırma görevlisi, yemin cezbettiği daha büyük boyutlu hayvan kalabalığı arasında tuhaf yaratığı fark etti.

Tasmanya Üniversitesi'nin Antarktika ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden Ashlee Bastiaansen, "Videoları izlerken, bu resif çıkıntısında biraz tuhaf görünen küçük bir balık belirdi. Daha yakından bakınca küçük ellerini gördüm" dedi.

Videoda 15 santimlik balığın bir kaya ıstakozu tarafından rahatsız edildikten sonra bir çıkıntıdan fırladığı görülüyor. Karşılaştığı kargaşayı merak ederek birkaç saniye gözlemledikten sonra yüzerek uzaklaşıyor.

Türü kesinkes tanımlamak ve boyutunu ölçmek için gerçekten harika bir görüntü ele geçirdiklerini belirten Barrett, daha derin habitatların böylesine nadir bir tür için ne kadar önemli olduğunu gerçekten görme imkanına kavuştuklarını dile getirdi. Pembe el balığı, Avustralya anakarasının güneyindeki Tasmanya adası çevresinde görülen 14 çeşit el balığından biri.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim